fbpx

Autiobron stängd för all trafik

PAJALA: Trafikverket beslutade at från onsdagskvällen från klockan 20.00 stänga av Autiobron för all trafik. Anledningen är misstänkt sprickbildning.

För Kaunis Iron innebär det att alla malmtransporter leds om via bron i Pajala och sedan ut på väg 99.

– Vi anpassar oss för den nya vägsträckan och kör med 64 ton i stället för 90 ton. Vi ska även göra en riskanalys för den nu aktuella sträckan för att säkerställa säkra transporter, uppger Kaunis Iron i ett pressmeddelande.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Autiobron stängd för all trafik

 1. Hoppas gångtunnlarna håller för 90-tonsekipage!? Den ena reparerades så sent som i somras då motfyllningen mot rambenen hade satt sig.

 2. Tråkigt att KI behöver gå emot miljötillståndet, vilket de inte kan lastas för. Liksom gränserna nu bevakas stötte man på patrull när järnvägen skulle dras till Kolari. Snabba beslut gjorde att man då valde Narvik istället. Utmaningen med transporterna fick KI med sig när de tog över driften.

 3. Det är ju bara för gruvbolaget att öppna börsen och beställa en ny bro.
  Eller ska vi vanliga bilister betala detta med höga vägskatter?

 4. Vad är det som är olagligt? vad jag vet så har dom alla tillstånd som behövs så en källa på vad och hur det är olagligt vore ju bra när man spyr ur sig sånt.

  Vad nu asbestdam är vet jag inte, nåt tornedalskt kanske? menar du damm så vad har det med en trasig bro och transporter att göra? info önskas.

 5. Så de olagliga malmtransporterna ska gå genom centrala Pajala, rakt genom skolområdet? The chickens have come home to roost, med andra ord!

  Hjälper vanliga munskydd mot asbestdam?

  • På vilket sätt är transporterna olagliga? Genvägen går väl inte genom skolområdet.

   • Enligt gruvtillståndet ska malmtransporterna ske med järnväg till Kolari, inte med lastbil genom Pajala centralort. Rent tekniskt så är det gruvan som är olaglig om transporterna sker på ett sätt som strider mot tillståndet.

    Den väg man nu kommer att använda har både lågstadium och dagis precis vid vägkanten. En bit längre bort finns gymnasieskola och resten av grundskolan. På andra sidan vägen finns idrottsanläggningen Rian och där stannar även skolbussarna när de ska lämna eller hämta elever. Så malmtransporterna går rakt genom skolområdet!

    Som tur är finns det en gångtunnel så risken för att någon elev blir påkörd är minimal. I alla fall så länge gruvbilarna håller sig på vägen…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.