fbpx

Backgård vädjar till SAS

NORRBOTTEN: Regionrådet Kenneth Backgård vädjar till SAS och staten att säkerställa fortsatta flygtransporter till Norrbotten.
Det gör han med anledning av att flygbolaget SAS överväger att tillfälligt sluta med inrikesflyg på grund av coronaepidemin.

I brev till inrikesministern Tomas Eneroth samt till SAS:s vd och styrelseordförande, Rickard Gustafsson respektive Carsten Dilling, skriver han att en stängning av inrikesflyget innebär att hela länet påverkas kraftigt, och att regionen kommer i princip bli avskuren från omvärlden.
”Med anledning av den rådande Coronaepidemin är vi i stort behov av att snabbt kunna transportera patienter, personal och material inom vården. Finland planerar för en stängning av deras västra gräns till Sverige. Det medför allvarliga konsekvenser för vården men även att industrin och näringslivet i svenska Tornedalen och i hela länet påverkas kraftigt”.
Vidare framhåller han att flyget har en avgörande roll för att all offentlig verksamhet ska kunna upprätthållas.

Han framför också att staten bör överväga att införa trafikplikt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Backgård vädjar till SAS

 1. Borgarna vädjar till staten om bidrag i kristider! Läkemedel saknas efter borgarnas privatisering av apoteks marknaden, liksom av skyddsmaterial. Jag undrar var privata vårdpersonal gömmer sig under krisen, dessa är skattefinansierade av våra skattemedel, tro inte annat. Borgarnas s.k. ”frihetsreformer” med avreglering av det mesta staten tidigare hade ansvaret för, visar att denna politik inte fungerar i kris tider och inte heller i vardagen för oss i glesbygden.

 2. läste någonstans att Backgård flög till Umeå från Luleå via Stockholm…elaka tungor påstod att han samlade poäng…kan det vara så

 3. Jag förstår inte varför flyget i Pajala går till Luleå, när det vore klart mycket större samhällsnytta, för bl.a. sjukhusbesök, att kunna flyga till Umeå.

  Nu är det ett lämpligt tillfälle att reformera för framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.