Backgård vädjar till SAS

NORRBOTTEN: Regionrådet Kenneth Backgård vädjar till SAS och staten att säkerställa fortsatta flygtransporter till Norrbotten.
Det gör han med anledning av att flygbolaget SAS överväger att tillfälligt sluta med inrikesflyg på grund av coronaepidemin.

I brev till inrikesministern Tomas Eneroth samt till SAS:s vd och styrelseordförande, Rickard Gustafsson respektive Carsten Dilling, skriver han att en stängning av inrikesflyget innebär att hela länet påverkas kraftigt, och att regionen kommer i princip bli avskuren från omvärlden.
”Med anledning av den rådande Coronaepidemin är vi i stort behov av att snabbt kunna transportera patienter, personal och material inom vården. Finland planerar för en stängning av deras västra gräns till Sverige. Det medför allvarliga konsekvenser för vården men även att industrin och näringslivet i svenska Tornedalen och i hela länet påverkas kraftigt”.
Vidare framhåller han att flyget har en avgörande roll för att all offentlig verksamhet ska kunna upprätthållas.

Han framför också att staten bör överväga att införa trafikplikt.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Backgård vädjar till SAS

 1. Borgarna vädjar till staten om bidrag i kristider! Läkemedel saknas efter borgarnas privatisering av apoteks marknaden, liksom av skyddsmaterial. Jag undrar var privata vårdpersonal gömmer sig under krisen, dessa är skattefinansierade av våra skattemedel, tro inte annat. Borgarnas s.k. ”frihetsreformer” med avreglering av det mesta staten tidigare hade ansvaret för, visar att denna politik inte fungerar i kris tider och inte heller i vardagen för oss i glesbygden.

 2. läste någonstans att Backgård flög till Umeå från Luleå via Stockholm…elaka tungor påstod att han samlade poäng…kan det vara så

 3. Jag förstår inte varför flyget i Pajala går till Luleå, när det vore klart mycket större samhällsnytta, för bl.a. sjukhusbesök, att kunna flyga till Umeå.

  Nu är det ett lämpligt tillfälle att reformera för framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.