fbpx

Begränsningar vi gränsen nästan oförändrade

Finland lättar på gränsbevakning. Dock inte mot Sverige.

Begränsningarna förlängs från den 14:e juni och nästa gång ses de över om ett par veckor.

Dock blir det små lättnader för svenska medborgare som vill ta sig till Finland.

Gränsen mot bland annat Norge och Estland öppnas. Skälet bakom fortsatta gränskontroller mot Sverige motiveras med coronaläget i Sverige.

Men den finska regeringen uppger att målet är att möjliggöra resor från Sverige till Finland utan begränsningar så fort som smittoläget tillåter.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

53 kommentarer på “Begränsningar vi gränsen nästan oförändrade

 1. Finnarna firar segern i förskott, precis som vid ett hockey-vm mot sverige för länge sen, så länge storebror har snusen ,alkoholen ,saft o läsk, så vallfärdar dom till brossan. Skiter i corona ,o karantäner, bara det är billigt. Det kommer en bakläxa för dom också. Sanna mina ord.

 2. Äkta sisu-kosken och sätkä för invärtes bruk, tillsammans med sauna löyly piskad med björkris utvärtes, det ni, då förvandlas all corona till vanlig kol, nuhaa eller stroke, där finns förklaringen till låg covid-19 smitta och död hos nabon.

  • Säkert därför Haparanda också klarat sig bra jämfört med många andra orter 😂

 3. Vad jag har förstått, har Finland haft och har betydligt större beredskap att möta olika typer av kriser som t ex skogsbränder, pandemier osv. Tyvärr har Sverige ingenting alls. Vad gäller IVA-platser hade Finland vid pandemiens början 400 platser och Sverige hade 500. Så ingen brist på platser i Finland. Vad gällde skyddsutrustnig för sjukvårdspersonal så vad det ingen större brist där heller i Finland. Ang. läkemedel i Finland, ingen brist där heller, p g a att det finns lag om detta som garanterar att alla nödvändiga läkemedel ( t e x antibiotika, anstesi-läkemedel osv.) ska finnas till hands, lagrad för 3 – 10 månaders bruk i förväg. Beredskapslager i Finland garanterar, och är lagrade, livsmedel för hela befolkningen upp till 10 mån- 1 års tid. Det är bara att kontatera, att i Sverige fattas resurser att bemöta alla slags kriser . I Sverige finns det inte myndigheter som kan verkställa de typ av åtgärder som t ex behöver bevakning ( polis, gränsbevakningsmynd.brandförsvaret), sjukvård inklusive vård, logistik, materiella behov; testningsmaterial,läkemedel, skyddsutrustning osv, olika typer av omsorg ; äldreomsorg.; där ser man tydligt vad det är brist på; kvalifiserad sjukvårdspersonal samt rutiner som tillhör sjukvården. Jag tror att många borde ha fått ögonen på det hur dåligt Sverige är rustat, hur fattigt det är här. Jämför bara skillnaden mellan levnadsstandarden i Haparanda och Torneå.

 4. Ruotsinsuomalaisilla on sitten ruotsin tai suomen kansalainen on oikeus tulla ja mennä rajanyli jos on perhettä tahi kiinteistö suomen puolella

 5. Varför är sverige inte så populärt just nu det kan vara nånting med göra att dödsantalet är högt och smittan förtsätter att skörda människäliv norrbottes del antal smittade är drygt 500 och och v iss antal döda. i finland däremot dödsantal är under 400i hela landet pandemin har stort sätt stannat’ kemi torneå område antal smittade är oförändrat och har varit så ett bra tag vad kommer att passera gränsen sverige är öppet för alla det har svenska tjänstemannen anders tengell bestämt

  • Siffrorna från Suomi kanske inte är så
   sanningsenliga
   Varför kommer finländarna hit om dom är så rädda för smittan. Hur vågar dom. Sedan skyller dom på oss.om dom blir sjuka. Förstår inte logiken i det hela.

   • en såm sanoo asiaa

    Vi borde vara i samma båt, men nääää, du skäller bara på andra.

 6. Sverige har gjort fel från början på epedemin vi satsade nog på att låta så många få viruset och sen bli immuna o det funka inte. Så nu har alla beslutsfattare panik o mässar på att masstesta men det skulle man gjort från början . Så vi har nog oss själva o skylla fall andra länder stänger gränser.

 7. Ida Karkiainen, vad har du för kommentar du som sitter i svenska regeringen till detta beslut? Som vi ser så är ju sista spiken lagt för slut på sammanbertet mellan Haparanda och Tornio. Tillexempel värmeverket!! .Jag betalar värme från värmeverket som jag får från värmeverket i Haparanda. Värmeverket som vi äger enligt kommunen vi äger via skattebetalarna ska inte få ägarandel på 51% tillfalla utländsk bolag i Finland.

 8. 9 nya smittad i dag i Finland, hur många i Sverige i dag? Ni kan tänka på varför Norge, Denmark och Finland inte har turister från Sverige😂

  • Det som är bra med stängd gräns är att svenskarna handlar i Sverige istället för i Finland. Plus är ju också att finnarna köper varor i Sverige. Svenska företag gynnas dubbelt.

 9. Finnarnas Sverigehat har fått ny näring genom corona. Stäng gränsen mot Finland och låt dom sköta sitt.

  • Hur var det för 75 år sen? ingen pratar om det…TÄISAUNA Det var krig då och ni kämpade vem vill ha nån……ni är bara suomalaisten jälkeläisiä jokka kirjoittelee täällä ja yrittää olla niin svenskk medborgare. Kolla historien.

 10. Erik har helt rätt ”Om finnarna är så rädda för Corona så borde de hålla sig på rätt sida av gränsen”

 11. Förstår inte tankegången från finska politiker.
  Om nu coronasmittan är så utbredd och farlig i Sverige att svenskarna inte kan komma till Finland men det går bra att finländarna kommer över.
  Men då tar ju finländarna själva över smittan till Finland från Sverige efter deras besök i landet.
  Smittan finns ju spridd i samhället.
  Då är det ju säkrare att ha gränsen stängd åt båda hållen.

  • Karantän i två veckor som gäller efter besöket i Sverige! Det är ju Sverige som borde stänga gränsen.

   • jaijamensan hikipälle du har rätt. Det finns en gummiverkstad i Pajala också som har bra service. Varför ska pajalaborna, fd finnarna köpa däck från Finland? Undrar bara.

 12. Undrar om Finland haft dörren öppen för alla som vill söka asyl. En av anledningarna till att Svensken inte stängde gränserna var ju just flyktingar som dom kallas. Resandet ut och in från Sverige har fortgått, inget prat om karantän för dom som anlänt från länder med smittan. Enligt kalla beräkningar så komme en ny väg av smittan till hösten.

 13. Tråkigt men sant så har Sverige skött coronakrisen åt h-vete dåligt, förstår att halva EU inte vill ha oss där.
  Cirka 35000 tester / dag och igår var det bara drygt 1400 nya bekräftade fall i landet.
  Däremot bryr sig inte gränsfinnarna sig om det när dom springer här efter snus och/eller billig öl men ve o fasa om det kommer svenskar till Finland då sprids smittan.

 14. I min närhet är det bara en som hostar och spottar, men andas gör hon utan hjälp.
  Och 70+ restriktionerna föryngrade henne minst 50 år, voi vittu vilken fräs det blev.
  Hennes ursprung?

 15. Kvalificerad idioti och hyckleri! Det går minsann bra för finnarna att åka till Sverige för att handla sprit, vin, öl och snus för att sedan åka hem till Finland igen! Men Svenskarna får absolut inte åka till Finland!? Om nu Finnarna är så förbannat rädda för virus varför är dom inte rädda att dra med sig virus till Finland från Sverige? Det där resonemanget håller inte! Dagligen kan man se dessa stackars rädda finnar ståendes i en trång kö på snusgrossisten, systembolaget, Coop osv – då är dom fan inte rädda!

  • Bra skrivet, så är det ju. Jag tänker bojkotta alla varor och tjänster från Finland så länge som den här regeringen sitter kvar i Finland.

 16. Finland får för min del hålla stängt. Får härefter bli handel från Svenska butiker!

  Sverige ur EU och inför tull på saker som bla beställts från Finland.

 17. Jag slutar också handla i Finland. Det finns ju näthandel. Blir billigare så också! Det enda tråkiga är att man får vänta på leveranser och inte det lättaste när man köper kläder och skor. Tur att vi i alla fall har någon butik kvar på svenska sidan!

 18. Finska lappland har inte haft någon Corona smittade den senaste 2 veckorna, hur ser det ut i Norrbotten ? Hur fan tänker ni i Sverige ?

  • Hmm, att Finska Lappland inte haft några Coronasmittade de senaste 2 veckorna är visserligen beundransvärt, men då blir också det faktum att finnarna nu i mycket stor utsträckning åker över till smittohärden Sverige desto mer besynnerlig…Varför riskera, rasera 2 veckors smittfrihet för lite snus och kalja bland dumma svenskar som har virus upp över öronen?

 19. Härdan efter slutar min familj handla i Finland och gynna finska butiker så nu är det bara bojkott som gäller angående Finland.

 20. Bojkotta alla finska företag från att komma till Sverige och jobba tex.(LKAB)m.m.
  finnarna har ju alltid varit som så att det som är bra för dom det vill vi ha.
  Sverige borde stänga gränsen så inga finnar får komma till Sverige.

 21. Finnarna är ju dom som kommer med Coronan, gå på gröna skylt och till snus så gäller djungelns regel money talks. Vi borde stänga!

 22. Det kunde man räkna med, så mycket corona som finns i vårt land, tyvärr. Personligen jätterädd hur detta ska sluta.

 23. Helt riktigt beslut.
  Sveriges styrande borde göra detsamma och stänga gränserna.

  • Så är det. Dom vill bara samarbeta med Ryssland och Baltstaterna. Lilla Ryssland fortfarande befinner sig Finland som lyder vad Putin Säger åt Ninistö. Och flickckregeringen i Finland.

 24. Bra kommentar Erik
  Enligt uppgift så har man inte anmält alla som har dött av Corona i Finland Har bekanta i Finland och dom sa att deras närstående gick bort pga sviterna av Corona och det blev inte anmält som Corona fall

  • Mörkertalet som man använder i Ryssland. Min fru dog i hjärtinfarkt men hade varit sjuk i Corona i två veckor. Ännu i dag har jag inte fått dödsattesten på grund av vad hon dog av. Sjukhusen vägrar och kommentera i Finland.

 25. Ja…det finns en hög risk för att covid stiger med Stockholmsturister till Norrbotten. Finland gjorde från början förhindra spridning av viruset korrekt och systematiskt, liksom Danmark och Norge.
  ”hatten ska höjas” till andra sidan floden, bra gjort!
  Svenska beslutsfattare tänker bara på pengar …

 26. ”Erik” nu är du barnslig. Du kanske inte förstår varför gränserna stängs.. Och det är inte vi som bor på gränsen som har gjort detta beslut. Det är dom som sitter lite ”högre”. Alla vill att det ska bli normalt igen men just nu är det inte så. I Sverige finns det 48 288 bekräftade Corona fall, i Finland 7064 fall. Det är stor skillnad.

 27. Stäng gränsen helt så vi slipper se alla finska bilar som väller in i Sverige. Dom för ju in smittan till oss. Finska regeringen tycks sila mygg o sväljer kameler. Det kommer nog andra tider också.när dom får tacka Gud att vi finns.

  • Haha precis! Kanske Putin kommer på besök:) då valfärdas dom över gränsen som förr:)

 28. Om finnarna är så rädda för Corona så borde de hålla sig på rätt sida av gränsen!

  • Det finns flera skäl till varför Finland fortsatt stänger gränsen för svenskar här uppe. I grunden har inte Finland de resurser som krävs för att klara en större utbrott av corona, vilket gjort att de valt en mer restriktiv linje rent generellt. Stängningen är heller inte riktad mot oss Haparandabor direkt, utan beror till största delen på att vi får en enorm besöksfrekvens tack vare Ikea, och den är som allra störst sommarmånaderna. Att finländarna får resa till Sverige ser jag bara som positivt, då det hjälper företagen som är beroende av gränshandeln här i Haparanda och fler jobb kan räddas kvar (det är ju betydligt bättre då för företag i Finland). Enligt media förs samtal på högsta nivå mellan länderna, så vi på gräsrotsnivå får vackert vänta och se vad som händer……

   • Hmm… fanns en gång en diskussion om överbefolkning…
    Maten räcker inte till alla…
    Behöver inte skriva mer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka