fbpx

Bengt Pohjanen firar 80 år

Författaren Bengt Pohjanen firar 80 år. Foto: Maria Nyström Krantz
Författaren Bengt Pohjanen firar 80 år. Foto: Maria Nyström Krantz

När författaren Bengt Pohjanen fyller 80 år så står gratulanterna på kö.

”Det har ring folk och gratulerat ända från Paris och Rumänien”, säger Bengt Pohjanen glatt när Haparandabladet ringer på födelsedagen.

Det är få förunnat att ha den frenesi och vigör och inte minst rika produktion av böcker som den idag nyblivna 80-åriga författaren Bengt Pohjanen.

När HB ringer för att gratulera är han på glatt humör och talar sig varm om gratulationerna som fullkomligt ”regnat in” i Överkalix där han firar.

– Det blev betydligt mer än jag planerat. Jag hade tänkt ta det lugnt eftersom jag håller på med en ny utställning om mitt författarskap just nu, säger Pohjanen.

I över 60 år har Pohjanens författarskap pågått. Det började redan på gymnasiet i Haparanda.

– Jag skrev poesi och blev bohem, ville vara som poeterna Gunnar Ekelöf och Dan Andersson och skaffade mig pipa, basker och vinpava.

Du verkar inte slå av på takten, trots dina 80 år.

– Inte alls! Jag mår väldigt bra. Jag är frisk, kry och glad! Och jag älskar livet! Jag trivs med mitt liv och mitt skrivande och jag tror att det bidrar till mitt välmående. Nu fyller jag 80 år och jag hoppas att jag får fortsätta att jobba och skriva länge till.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Bengt Pohjanen firar 80 år

 1. Tack Bengt!
  – och grattis, har nog läst det mesta du komponerat i böckerna, mycket läsvärda p.g.a att böckerna beskriver tiden som man själv upplevt.
  Vi kanske ses under kommande Pajala marknad.

 2. ” – Inte alls! Jag mår väldigt bra. Jag är frisk, kry och glad! Och jag älskar livet! Jag trivs med mitt liv och mitt skrivande och jag tror att det bidrar till mitt välmående. Nu fyller jag 80 år och jag hoppas att jag får fortsätta att jobba och skriva länge till.”

  Underbart!!

 3. Kannattaapiko Bengtti fiirata? Melkhein sörjata vai mitä? Vitsi vitsi isot fiinit krattis teokäläisille. 💪

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.