fbpx

Hårt slag mot Billerud Karlsborg som tappat halva sin råvaruförsörjning

TORNEDALEN: HB kan idag avslöja att Billerud Karlsborgs framtid – och därmed 400 jobb – är starkt hotade. Skogsägareföreningen Norra Skog har nämligen styrt om alla sina leveranser av massaved från Karlsborg till finska Kemi. Karlsborg har tappat 40-50 procent av sin råvarubas.

En hundraårig industriepok i Karlsborg hotar att gå i graven. 400 anställda förlorar sina jobb och underleverantörer i östra Norrbotten förlorar stora uppdrag.

Haparandabladet har i flera omgångar berättat om en ny megafabrik för massaved som byggs i finska Kemi för 22 miljarder kronor. Fabriken ägs av skogsägarkoncernen Metsä Group och driften körde igång för en månad sedan.

Deras produktion är fyra gånger större än i Karlsborg. Kemifabriken har ökat råvarubehovet med 4,5 miljoner kubikmeter jämfört med sin gamla massafabrik, vilket motsvarar en årsavverkning i Norrbotten under en normalkonjunktur.

Att Billerud Karlsborg riskerar att drabbas hårt har HB hävdat i flera tidigare artiklar. Men hotat har uppstått snabbare än vi bedömde tidigare.

Katastrof för Kalix

Norra Skog levererar sedan tidigare sitt sågtimmer från Norrbotten till egna sågverk i Västerbotten. Efter omläggningen av massavedsflödet så kommer inget av det virke som medlemmarna i Norra Skog producerar att vidareförädlas i Norrbotten.

För Kalix och hela östra Norrbotten skulle en nedläggning av Billerud Karlsborg bli katastrof. Förutom de 400 jobben så skapar fabriken massor av jobb för underleverantörer, bland annat verkstäder i östra Norrbotten.

Susanne Andersson, kommunalråd i Kalix säger att hon har en dialog med fabrikschefen i Karlsborg.

– Jag tror inte att nedläggningshotet är akut. Billerud jobbar nu intensivt, bland annat med att öka direktinköpen från skogsägare. Jag hoppas och tror att de lyckas, säger hon.

Bekräftas av Billerud

Det hon säger bekräftas av Per Funkquist, kommunikationschef vid Billerud Wood Supply, som berättar att man nu ökar antalet virkesköpare och utformar olika förmånspaket för skogsägare i Norrbotten.

Norra Skog köpte för tre år sedan 30 procent av massabruket i Husum utanför Örnsköldsvik där Metsä tidigare var ensamägare. Så här säger Norra Skogs VD Per Lärkeryd till HB.

– Det här är helt nödvändigt för oss och bra för våra medlemmar. Samma virkesvolym som vi levererar till Kemi får vi tillbaka till Husum. Den här överenskommelsen låg till grund för att Metsä skulle våga göra så stor investering i Kemi.

Men skulle inte nedläggning av Karlsborg innebära att Kemifabriken kan sänka sina massavedspriser till skogsägarna i Norrbotten? En lokal konkurrent om virket försvinner.

”Stämmer inte”

– Det påverkar inte massavedspriserna. Bristen på virke i norra Sverige och norra Finland förblir jättestor oavsett om Billerud Karlsborg finns kvar.

– Virkesbristen beror på Sveaskogs stora neddragning, och att Finland tappade 8-10 miljoner kubikmeter virke från Ryssland på grund av sanktionerna. Dessutom blir cirka tio procent av alla avverkningsanmälningar i Norrbotten aldrig genomförda på grund av överklagningar och långa juridiska processer, säger Pär Lärkeryd.

Han menar det är de stora fiberfabrikerna som klarar framtidens konkurrens och att mindre skogsindustrier försvinner – och Norra Skog måste förhålla sig till det. Ett budskap som redan har framförts vid möten med lokala skogsbruksområden.

Läs mer i tisdagens printupplaga av Haparandabladet

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Hårt slag mot Billerud Karlsborg som tappat halva sin råvaruförsörjning

  1. Karlsborg verken i Kalix är visst en basindustri för kommunen. Har själv jobbat där en gång i tiden.

  2. Den här artikeln, skriven av Lars Pekka är så nära fake news man kan komma. Att ett nedläggningshot föreligger för att priset på råvara skulle ha stigit? Om!? ett nedläggningshot föreligger, så är det nog inte av den anledningen i alla fall. Priset på råvara är fluktuerande och är därmed ständigt i rörelse. Och Norra är en intresseorganisation som vill ha så höga råvarupriser som möjligt. Om man skall hitta någon form av sanning i artikeln så skulle det isåfall då vara att finnarna i dagsläget betalar ett högre pris för massan än Billerud. Handlar om enkel marknadsekonomi och efterfrågan. Och förövrigt så skulle ju ”reporterns” så kallade sanning isåfall även innefatta: SCA, Kappa och alla andra också. Jag förstår att kvalitativa artiklar inte duggar tätt i Haparandabladet, men det här var nog bland de värre man kommit över.

    • Instämmer. Eftersom jag har god insyn vet jag att de produkter som Karlsborg levererat de senaste åren har varit världsledande inom segmentet. Man levererar som det är det bästa pappret på världsmarknaden. Dessutom är vad jag förstår Karlsborg det mest lönsammaste bruket inom koncernen i förhållande till sin storlek pga. sin kvalitet och sin redan slimmade organisation. Vad Lars Pekka har för agenda vet jag inte men ett bruk som uppvisar de resultat som Karlsborg gör hotas knappast av nedläggning. Innan dess skulle det i vart fall finnas åtskilligt fler alternativ. Nå Lars Pekka får väl fortsätta rota i rännstenen efter något som måhända passar hans dunkelt styrda avsikter.. och ändra rubriker allt eftersom.

    • Det riktigt allvarliga för Billerud Karlsborg är inte att massavedspriserna stiger. Läs lite noggrannare, Eberhart Andersson. Det allvarliga är att man tappar 40-50 procent av sin råvarubas. Både Kappa och SCA:s massafabrik ligger i ett sydligare råvaruområde och påverkas inte alls så hårt som Karlsborg. Att Billerud gärna tonar ner hotet mot Karlsborgsfabriken är naturligt, det är ledningens skyldighet att skapa så lite oro som möjligt bland sina leverantörer. Vi hoppas naturligtvis alla att Billerud klarar krisen.
      /Lars Pekka

      • Lars Pekka, de siffor gällande råvarubasen (40-50%) stämmer inte, kan med säkerhet säja att det är helt fel.
        Allvarligt att som tidigare nämnts sprida fake news av en lokalblaska som HB för att skapa rubriker.

        Betydligt mer intressant att höra hur Östra Norrbottens och Tornedalens markägare tänker då man säljer till Norra Skog, enligt uppgift från markägare så betalar Norra Skog sämre än Billerud så varför då vara kvar i en sådan organisation som väljer att skicka allt sitt virke till Finland och inte värna den inhemska industrin?

  3. Finland är verkligen framåt och kan ge bra argument för att flytta ”tillverkning” till Finland. Det har varit ett antal företag som flyttat tillverkningen från Sverige till Finland. Fördelarna med Finland är, tillgången till el, tillgången till kompetent arbetskraft, lätt att kommunicera med myndigheter, enkla och snabba beslutsprocesser, i princip ingen grov brottslighet. I Sverige är det många men, kanske, miljö, vi vet inte, ifall, om, återkom om 5 år. I Finland är det… det låter intressant, kan vi sitta ner och prata, vad behöver du?, hur kan vi hjälpa dig?, vi ger dig trygghet och kommunicerar under hela processen, vi tar ett beslut nästa vecka. Vi ser verkligen fram emot att jobba framåt med er.

    • Nickname: Nja? Samtidigt är inte Finländarna lika intresserade till att utreda miljögifter som produceras vid Outokumpu men är väldigt noggrann vad som kommer ut från gruvbrytningen i Kaunisvaara.

      • Ja, så brukar det vara mellan länder. Barsebäck var ju ett talande exempel där Sverige inte såg några problem, samtidigt som Danmark var livrädd. Pyhäjoki anser Sverige vara för nära för ett kärnkraftverk. Barsebäck var några kilometer från Danmark och ansågs av Sverige som ett ickeproblem. Apropå Finlands strategi för nya företagsetableringar. Sveriges arbetslöshet är ju av en anledning ett av Europas högsta, högre än Finlands. Volvo bygger nya fabriker i Belgien och Slovakien. Varför inte i Sverige där det finns 100 000-tals som inte kan försörja sig själva och tomma gigantiska fabrikslokaler finns? Ändå väljer stora företag att bygga nytt utomlands, konstigt.

  4. Man undrar vad Norra Skog egentligen har för agenda, känns inte som att dom värnar om skogsägarnas bästa. En nedläggning av Karlsborg skulle leda till en stor prissänkning för skogsägarna i Norrbotten, oavsett vad Per Lärkeryd säger! Men Norra Skog sitter på dubbla stolar nu för dom vill ha billig råvara till sina industrier.
    På måndag ska jag ringa Norra Skog och gå ur föreningen, samt ringa Billerud och sälja virket dit för att gynna en lokal aktör! Jag får Billeruds tidning ”Kambium” och där ges det positiva signaler om Karlsborg och deras verksamhet i Norrbotten, samt så verkar dom vara väldigt aktiva just nu, flera av Norra Skogs föredetta inspektorer har dessutom börjat som virkesköpare hos Billerud nu. Kanske att gräset inte är så grönt hos Norra. Men om jag var anställd där och dom sa att dom ska leverera all råvara bort från regionen i syfte att lägga ner lokala aktörer så skulle jag också söka mig ett nytt jobb! Man kan inte stödja sådant man själv inte tror på!

  5. Då försvinner råvaran till det gröna bränslet också i samma veva.
    Stopp för framtida byggnationer av fabriker för den gröna omställningen?

  6. Fruktansvärt, inte bra att flytta till andra länder det vi kan och ska arbeta med själva. Norrbotten/ Sverige blir utarmat om det fortsätter på detta sätt. Skogar är det Sverige har som naturtillgångar. Ur led är tiden. 😢

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.

Mirakelkatten Tjabo
Mirakelkatten som kom tillbaka efter fyra år

Katten Tjabo försvann för fyra år sedan i norra Finland, men kom nyligen tillbaka till sina ägare efter att ha upphittats i Sverige. ”Vi trodde att Tjabo var död, men han verkar verkligen ha nio liv”, säger kattens husse Tobias