Bra återvinningsvanor

Vi är bäst på att återvinna glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor med pant, visar en kartläggning från SCB.

De förpackningar som inte går till materialåtervinning hamnar främst i soporna och går till energiåtervinning. Under 2020 lämnade vi 822.600 ton förpackningar till materialåtervinning i Sverige. Det motsvarar cirka 60 procent av alla förpackningar som kom ut på den svenska marknaden samma år. Under 2020 var vi bäst på att återvinna materialet i förpackningar av glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor. Det var 94 procent av glasförpackningarna, 87 procent av pantburkarna av aluminium och 86 procent av PET-flaskorna med pant, som hamnade i materialåtervinningen. Av plast- och träförpackningar; bara 34 procent av plastförpackningarna (inklusive PET-flaskor med pant), och 11 procent av träförpackningarna, gick till materialåtervinning. Andelen återvunna pappersförpackningar var 78 procent och andelen för aluminium var 81 procent. Förpackningar av järnbaserad metall återvanns till 83 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Bra återvinningsvanor

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bilder till ny fotovägg efterlystes

Fotoväggen längs Matarengivägen i Övertorneå ska uppdateras. Därför har Övertorneå kommun arrangerat tillfällen för allmänheten att lämna in fotografier för skanning. 

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio

Populärt att plugga på landets enda skomakarutbildning

Skomakarutbildningen i Hedenäset, som är en del av Utbildning Nords utbud, är så pass populär att det nu är kö för att börja utbildningen. HB gjorde ett besök på Nordisk reparationsskomakare, Sveriges enda skomakarutbildning. 

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år.