fbpx

Bra återvinningsvanor

Vi är bäst på att återvinna glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor med pant, visar en kartläggning från SCB.

De förpackningar som inte går till materialåtervinning hamnar främst i soporna och går till energiåtervinning. Under 2020 lämnade vi 822.600 ton förpackningar till materialåtervinning i Sverige. Det motsvarar cirka 60 procent av alla förpackningar som kom ut på den svenska marknaden samma år. Under 2020 var vi bäst på att återvinna materialet i förpackningar av glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor. Det var 94 procent av glasförpackningarna, 87 procent av pantburkarna av aluminium och 86 procent av PET-flaskorna med pant, som hamnade i materialåtervinningen. Av plast- och träförpackningar; bara 34 procent av plastförpackningarna (inklusive PET-flaskor med pant), och 11 procent av träförpackningarna, gick till materialåtervinning. Andelen återvunna pappersförpackningar var 78 procent och andelen för aluminium var 81 procent. Förpackningar av järnbaserad metall återvanns till 83 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Bra återvinningsvanor

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.