fbpx

Brister i vårdhygien orsakade att äldre avled

Brister i vårdhygienen ska ha orsakat att åtta personer avled i covid-19 på ett äldreboende i Överkalix.

Det var i september 2021 som åtta boende avled, trots att sju av dem var dubbelvaccinerade. Även många anställda på boendet blev smittade.

Nu uppger SVT Nyheter att en genomförd utredning av Region Norrbottens smittskyddsenhet har visat att det handlade om brister i de vårdhygieniska rutinerna.

– Eftersom det inte handlade om en muterad virusvariant eller något fel på vaccinen så är det uppenbart att det handlar om att man inte riktigt lyckades med de vårdhygieniska åtgärderna för att minska smittspridningen. Personalen har nog använt skyddsutrustning, men inte på rätt sätt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT och tillägger att det även handlar om slumpen och otur.

Socialchefen i Överkalix, Jenny Liljebäck, säger i sin tur:

– Som vi ser det i nuläget så kunde vi inte göra något annorlunda, men vi håller på att sammanställa vår utvärdering och så får vi se därefter.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Brister i vårdhygien orsakade att äldre avled

 1. Utbildade undersköterskor fuskar lika mycket med hygien som de som outbildade. Hygien och utbildning !! Vården av de gamla ska gå fort och så lätt som möjligt.Tyvärr är det så att en del av vårdpersonalen bry sig inte och är oempatiska!

 2. @Rm
  Vi har ett problem i samhället idag där inte utbildning ses som viktigt. Förr var utbildning viktigt att ta till vara på!
  Se bara på skolresultaten!
  Även val av yrke var viktigt förr i samhället. Vi måste börja där vi skapar ett samhälle som går runt igen! Där har politikerna ett väldigt stort ansvar. Vi måste börja se inåt igen. Skapa ett stabilt samhälle!

  • En slarver slarvar nog oavsett om hon är utbildad eller inte.
   Men visst, utbildning är en jättebra början.
   Vem som helst får ju jobb på äldreboenden och liknande.
   Den personliga lämpligheten finns inte alltid där.
   Man tar de jobb man får och det är väl alltid brist på personal inom åldringsvården.
   De utbildningar som är lättillgängliga hoppar man nog på mest för att få ett jobb, vilket som helst, och kanske inte alltid för att man är särskilt engagerad i att ta väl hand om gamlingarna.

 3. Personal, framför allt vårdpersonal, bör fatta hur man sköter sitt arbete på ett hygieniskt sätt. Alla har väl dessutom hört om det där coronaviruset som sprids. Har man struntat i det för att inte är orolig för egen del, kanske för att man tror sig vara skyddad av sprutor? På många håll slarvas det med skyddsutrustningen. Man har ju så bråttom inom hemtjänsten, till exempel.

  Inom vården (generellt, menar jag, vet inte hur det är just i Överkalix) jobbar många outbildade som bör instrueras av sina överordnade i hur man arbetar på ett hygieniskt sätt. Sådana instruktioner kanske inte personalen har fått (det ”glöms bort” på närliggande orter, vet jag). I så fall är det cheferna som bör ställas till svars. Hur har det sett ut med tillgången till munskydd, visir, handsprit, plasthandskar etc? På en del arbetsplatser (dock inte inom vården) vet jag att personal uppmanas att använda sådant men att det helt enkelt inte finns tillgängligt. Allt detta är chefernas ansvar. Likaså att se till att personalen faktiskt hinner ta på sig lämplig skyddsutrustning.

  Sedan har vi mediernas ansvar, myndigheternas ansvar att inte vilseleda folk. Om man tänker till förstår man att vaccination inte stoppar smittspridning och att man alltså fortfarande måste tänka på hygienen, men attityden i media, det många myndighetspersoner tycks mena, är att vaccinet löser alla problem, vilket det uppenbarligen inte gör.

 4. Att skriva att ”personalen var smutsig” var tydligen för mycket för de på HBwebben som sitter och modererar folkets kommentarer!

  Man kan bara känna äckel och avsky inför såna moraliskt och etiskt korrupta människor som er på (HBwebbens redaktion), som är ett hot emot yttrandefriheten. Samma typ av idioter finner man t ex i ledningen på t ex Facebook, Youtube, Twitter, Google osv… de gör allt i sin makt för att tysta ner obekväma fakta och strypa folkets röst. Detta är ett allvarligt hot emot allt vad demokrati handlar om. De har en egen agenda att styra vad folk ska tänka och säga!

  Idioterna som modererar inläggen på Haparandabladet är uppenbarligen varken utbildade journalister eller skribenter av någon högre rang. Vad beträffar deras etik och moral så handlar det om låg nivå. De sitter som småpåvar och njuter av att försöka styra vad folk ska tycka och tänka. Här snackar vi ego tripp av högsta graden.

  • Oj-oj-oj! Den här kommentaren säger mycket, mest säger den nog om signaturen Karma. Man undrar hur personen mår egentligen, kanske behöver prata med någon som har till yrke att lyssna på människor?
   Bra av Axel att låta den stå kvar till allmänt beskådande.

 5. Och kommunerna fortsätter och använda icke kompetent personal Alla extra miljonerna som regeringen har delat ut, måntro vart dom har hamnat
  Så nu ska dom utreda så pass länge så.att gemene man glömmer bort

  • ja, en kommun minskade ju budgeten med samma summa som regering gav i extra tillskott till äldrevården… hmmm då blev det ju ingen extra utan pengarna som drog in gick till ngt annat förstås

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF