Bussgods i Norrbotten läggs ned

Det har inte gått uppåt för Bussgods i Norrbotten
Det har inte gått uppåt för Bussgods i Norrbotten

NORRBOTTEN: 46 anställda berörs när Bussgods i Norrbotten ab läggs ned.

Styrelsen i Länstrafiken i Norrbotten ab beslutade den 14 maj att avveckla det helägda dotterbolaget Bussgods, vars negativa resultatutveckling har fortsatt.

– Tyvärr nödvändigt. Med de uppdrag som bussgods har idag går det inte att få lönsamhet på verksamheten som den har utvecklats, med stora bussar, upphandling av nya bussar, uppdraget till länsservice när det gäller transporter till kommuner och sjukvårdsinrättningar, och privatpersoner. Det kräver stor logistik, mycket bilar och en hel del personal, säger Anders Öberg, ordförande i Länstrafiken i Norrbotten, till Haparandabladet.

År 2017 var förlusten fyra miljoner kronor, år 2018 var förlusten 9,4 miljoner kronor, och enligt prognosen för i år väntas förlusten bli åtta miljoner kronor.

På frågan hur beslutet kommer att påverka Norrbotten säger han att de har bedömt att det finns andra aktörer som kommer att fylla tomrummet på olika sätt.

Från och med att beslutet togs är avvecklingsprocessen är igång. Men Bussgods rullar vidare till årets slut.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Bussgods i Norrbotten läggs ned

 1. Tråkigt, vem kommer nu ta över att leverera hjälpmedel? Bussgods har skött det strålande!
  Jag undrar om postnord, schenker eller dhl har samma möjlighet att leverera en höj-och sänkbar säng? Eller en portabel lyft? Eller diverse inkontinenshjälpmedel osv?

 2. De väl upp till var och enskild, var man köper sina saker. Begagnat som nytt, så erat antagande om att varför köpa söder ifrån när det finns lokalt har ju inte med saken att göra.

 3. Heja Bussgods: Det är just Dhl och Schenker jag använder nuförtiden istället för Bussgods och dom är betydligt billigare. Leveranstiden är ungefär den samma, tar en vecka för en uppsättning fälgar att nå hit från tex Sthlm.

 4. Kolla vad DHL m.fl. tar för frakten. tror inte det räcker med dubbla summan jämfört med Bussgods. Plus att leveranstiden blir mycket längre.

 5. Ja detta med Svinnet hos PostNord är ju ett dilemma som har tilltagit. Förövrigt så läser jag på annan plats att lokala bussbolag lägger ner busslinjer och minskar trafikintensiteten …då faller ju detta med bussgods när inga bussar går…

 6. Från holmen:
  Då lär dom då med största sannolikhet försvinna längs vägen eller nåt annat liknande

 7. Jag har köpt däck av Lapin Kumi i Torneå mycket bra och man riskerar inte att få för gamla däck
  Varför köpa söderifrån?

 8. man kan beställa däck via Postnord till betydligt lägre pris…För övrigt finns det ju två stora bildäckshandlare i Hpda

 9. Ni hör ju själv hur det låter 🙂 hur kan man tycka att 1000kr är dyrt för frakt av fälgar från södra Sverige !
  Hämta dem själv med bil och fråga er sen vad kostar det :)?
  Det är det som är problemet vi vill ha saker till polack priser !

 10. Helt seriöst så borde ju detta bädda för nån frisk kraft som startar budfirma.
  Ni som är negativa till nedläggningen av Bussgods, har ju säkert idéer om hur det borde bedrivas med lönsamhet. Starta ni upp. Nä, just ja, ni gnäller bara. Själv använder jag mig ytterst sällan av Bussgods och anser att kan det inte drivas med vinst, så kan man lägga ner. Skattepengar ska inte användas till sånt som kan göras på annat sätt.

 11. Med sossarna i makten så kommer Norrland att avvecklas bit för bit!
  Men vi har själv valt in dom så bara att bita i det sura äpplet några år till

 12. Jag har själv jobbat på Bussgods, problemet och anledningen till varför man inte gjort pengar är för att man haft helt sinnessjukt dåliga chefer, och köpt in fiat bilar som inte fungerat och som man sedan inte tagit hand om.

  Med rätt chefer, direktiv och sunda värderingar hade man kunnat lyckas, men nu tar man det enkla beslutet och lägger ner. Synd! Rätt ledning hade tagit ett annat beslut.

 13. Hur började nedgången?
  Är det pga höga löner för chefer eller annan försummelse?

 14. höger regimen i regionen med sjp och c i spetsen har redan nu visat sitt rätta jag och påbörjat sin avveckling av oss i glesbygden nu i genom att avveckla bussgods. och mer kommer fast centern låtsas vurma om glesbygden. se på af, fk osv. bara svammel retorik från bönderna.

 15. Däck/fälg gick sats gick på 650kr ett tag sen, då köpte man däck/fälgar från södra delen av landet,men nu när dom höjde priset på däck/fälg paketen från 650kr till nästan 1100kr o dubblerade efterkravsavgiften från 75kr till 150kr så är det inte konstigt att man tappar kunder, vem är det som bestämmer över sådana höjningar ?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.