fbpx

Chockbesked för fiskarna – laxfisket stoppas på måndag

HAPARANDA SKÄRGÅRD: Hav och Vattenmyndigheten slog till i torsdags med totalt laxfiskestopp i Haparanda och Kalix skärgårdar efter åtta dagars fiske. Ett chockbesked för yrkesfiskarna.

– Ett 30-tal småföretag inom fiskenäringen kommer att slås ut, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande för Norrbottens Kustfiskares Organisation.

Totalstoppet gäller bara Haparanda och Kalix skärgårdar. I Luleå, Skellefteå och Umeå får laxfisket fortsätta. Anledningen ska vara den utsättning av laxyngel som sker i Lule-, Skellefte- och Umeälvarna. Men även i Kemiälven sätts ut laxyngel, men det räknas inte enligt myndigheten.

– Fullständigt horribelt. Skärgårdarna i Haparanda och Kalix kokar av lax. Hur kan man då påstå att fisket måste stoppas för att rädda laxen, säger Ingvar Lerdin.

”Fullständigt idiotiskt”

Folke Spegel, tidigare välkänd landstingspolitiker är idag ordförande för fiskförädlingsföretaget BD-Fisk, som ägs av yrkesfiskarna.

– Fullständigt idiotisk fiskeripolitik, säger han. I Sverige är vi undfallande för andra länders överträdelser av fiskekvoter. Polskar fiskare överfiskar kraftigt sedan många år, men svenska politiker och myndigheter vågar inte agera.

– I stället ger man sig på de små kustfiskeföretagen i Norrbotten. De håller på att slås ut och många arbetstillfällen försvinner.

Personal utan jobb

– På BD-fisk har vi höjt bemanningen för att ta emot vildlaxen, som är en unik och efterfrågad produkt. Vi har sålt hela fångsten i förväg. Nu kommer vi att stå med personal som inte har någon lax att förädla och köpare som inte får sin lax, säger Folke Spegel.

BD-fisk är numera ett ledande varumärke i bland annat ICA-butikerna. Kunderna uppskattar förädling i Norrbotten med gammal norrbottnisk torrsaltningsteknik, enligt Folke Spegel. Många andra varumärken förädlas i Polen där man sprutar in saltet uppblandat i vatten.

– Ett stort chockbesked. Först arbetar man i veckor med att förbereda för laxfisket och sedan hinner man knappt börja innan det tar slut. Nu återstår veckor av jobb att ta upp fångstredskapen, säger yrkesfiskaren Kjell Strömbäck i Kalix-Nyborg.

”Bryr sig inte”

Ingvar Lerdin är kritisk mot kommunledningarna i Haparanda och Kalix.

– Varje yrkesfiskare i Haparanda och Kalix skapar 3-4 ytterligare jobb i kringverksamhet. Jag har själv två anställda. Det ger kommunerna stora skatteintäkter. Men kommunledningarna, som berömmer sig för att värna om småföretagen, verkar inte bry sig om att en hel näring slås ut av horribel fiskepolitik, säger Lerdin.

– Det här blir katastrof för unga yrkesfiskare som investerat stora pengar i fällor och andra redskap.

”Aggressiv övervakning”

– Vi övervakas hårdare och aggressivare än kriminella ligor i södra Sverige. Varje fångstdag måste vi göra minst fyra anmälningar till fiskemyndigheterna vid olika tidpunkter. De surrar kring oss med flyg, stora båtar och andra flytetyg medan vi fiskar.

– Skulle polisen ha samma resurser att övervaka de kriminella ligorna som skjuter ihjäl varandra i södra Sverige så skulle dessa ligor ha varit borta för länge sedan, säger Ingvar Lerdin.

– Fiskerimyndigheterna verkar göra som de vill. Ibland ägnar de sig åt husrannsakning i båtar, fiskestugor och till och med utedass utan tillstånd av åklagare – något som Haparandabladet berättat om tidigare, säger Ingvar Lerdin.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

37 kommentarer på “Chockbesked för fiskarna – laxfisket stoppas på måndag

 1. ”Yrkesfiskarna borde lägga ner sitt fiske och istället börja sälja vapen och narkotika …”

  Vilket idiotiskt förslag av ”Realisten” att uppmuntra till kriminalitet???

 2. Svar till TG: Blanda inte ihop trålare och trollingfiske. Trålare drar en trål efter båten (37 sådana båtar). Trolling är spåfiske med skeddrag eller wobbler. Trolling kallas även harling. Håll till godo!

 3. Det är bara att läsa kommentarerna här på sidan och konstatera. Fisken kommer försvinna för gott i våra hav oavsett om det är balter, polacker, norrmän eller norrbottningar som fiskar ut haven. Dör haven då dör även mänskligheten. C’est la vie.

 4. Sarva sluta sprida fakenews, precis som TG skriver så var det då absolut inte några enorma mängder som drogs upp, och inte fiskar dom då med trålare det är yrkesfiskare som gör det.
  Den lilla mängd lax som drogs upp på tävlingen jämfört med antal fiskare och pengar det genererade är helt annat än att fånga tusen tals med fällor och skeppa söderut.
  /Speycast

 5. Så nu är laxfisket stoppat efter 10 dagars fiske,förlängningen var alltså i 2 dagar och kvoten var fylld till 49%.
  Vilken tur att vi har Havs-och Vattenmyndigheten som stoppar fisket i god tid så att det kan överskridas kvoter i vinter av andra länder.
  Våra tjänstemän är bror duktig och bäst i klassen på att stoppa svenska fiskare men ge er ut på Östersjön och var lika tuffa där mot de som årligen bryter mot kvoterna.(Obs ironi)
  Nä då är man inte lika kaxig som på kontoret i Gbg som för övrigt har 9 tjänstemän inblandade enbart i laxfisket.
  Så visst levererar laxen skattepengar och jobb

 6. Lustigt att ingen har uppmärksammat att förbudet upphävdes och flyttades fram till den 27e?
  Men positiva nyheter för kustfiskare håller vi tyst om.

 7. Blev lite förvirrad. Var det trålare eller trolling?
  Antar att du menar Trollingträffen i Åland. Det togs upp 148 laxar på 68 lag enligt deras hemsida. Vinnare blev de svenska lagen. Förmodligen behövde dessa 68 lag någonstans att bo/sova/äta/tanka mm. Gissningsvis tror jag att de 148 laxarna genererade mer skattepengar per lax än vad yrkesfisket ger per lax.

 8. Svar till ferrum:för ca 2 veckor sedan hade man den årliga trolling- fisketävling utanför Åland. Där hade 37 trålare gaddat ihop sig, ingen av dessa var Svenska, förklara du för mig som kan allt! Det var visst enorma mängder man tog in. Väldiga mängder lax och strömming, strömmingen går till Norges kassodlingar för lax. 1kg lax tar upp 3kg strömming som mals ner till foder, 3kg för att få 1 kg lax.Svenska kustfiskarna meddelade att man fått hela fångsten på en gång för surströmmings tillverkningen. Sedan en annan sak, man kan tex läsa om något som fan läser bibeln släpp Svenska fisket loss.

 9. Svarva: Förhoppningsvis så behöver man inte vara doktorand för att kunna läsa.

 10. Nu dröjer det inte länge innan den årliga obligatoriska artikeln om den goda laxuppvandringen i Torneälven publiceras här.

 11. Rekord lite fisk i älvarna så viktigt att stäng fisket till havs. Sedan om man skulle fått polackernas tjuv fiske att minska våre det kanon också. Sedan skulle det behövas nya regler i Torne älven också. Max ett spö per fiskare. Sjukt när man ser vissa ro med 5-9 spön och tar upp fisk till hela släkten

 12. Otroligt märklig artikel där enbart den ena sidan får breda ut sitt munläder.

 13. Det verkar finnas mycket specialister på land! Alla är nog doktorander, tror nog att professionella fiskare vet något mera än landkrabbor om förhållandena i havet vad gäller fisk tillgången. Kyllä malla on vissaita ko merellä on hätää.

 14. Fiskarna får ju bidrag för missade inkomster, men dom säljer så mycket svart så dom har så små inkomster, därför blir bidraget så litet

 15. Problemet är att fisk simmar i stim när antalet fisk i haven blir färre. Då kan man tro att det ”kokar av fisk” men så är det inte. Se bara på torsken utanför New foundland som ännu inte återhämtat sig trots att man gav order om fiskeförbud redan på 1990-talet. Läs lite böcker och sluta gräva i fiskebrallan om dagarna. Hellre 30 fiskeföretag som går omkull än att fisken försvinner för gott. Glad fortsatt midsommar.

 16. Helt rätt, kvoter har dom i mynningarna och massa andra regler och kontorller.
  nu måste det även bli upp längs älvarna. Som det är nu så får vi ta upp en lax per fiskare och dygn, vilket det aldrig görs men det borde ändå bli en kvot uppe i älvarna också, låt säga 2-3 laxar per säsong som får slås ihjäl? När 3e laxen slagits ihjäl så är det färdigfiskat. Sen efter 31/7 eller 31/6 totalförbjudet att slå ihäl lax. Alla måste dra sitt strå till stacken

 17. Helt otroligt dåligt detta, rent svammel att stoppa laxfisket redan nu! Man blir otroligt fundersam hur detta ens är möjligt!

 18. Helt rätt! Mycket bra och välmotiverat beslut, speciellt med tanke på hur mycket kvoten överskreds under fjolåret p g a sent inrapporterade fångster.

 19. Svar till Lisse: tror du att turistföretagen delar med sig av den enorma vinsten som du påstår det genererar. Nä är det någonstans det florerar svarta pengar så är det hos vanliga lokala fiskare efter älvarna,1000 tals kronor/natt rätt ner i fickan! Kan du sedan förse folk med tex, midsommar laxen, kanske köpa in dessa tex av polacker det finns säkert kvar till oss och det kommer ju från svenska vatten, deras kvot är ju oändlig.tänk vad fantastiskt när fiskarna kommer i hamn och folk får köpa en färsk lax. Detta är en stor kulturell händelse. Googla så får du se fiskåtgången för 1kg odlad lax.

 20. Information/Desinformation är svårt att skilja på i dessa tider. HB papperstidning skriver att 15% av kvoten var uppfiskad efter 3 dagars fiske alltså på torsdag. Hur kan det då bli stopp redan på måndag efter ytterligare 3 dagars fiske som finns att läsa i denna artikel? Samma rykten florerar också i skärgården men kanske är det ett sätt att skapa nyheter istället för att förmedla dom,det visar sig!

 21. Hur kan man vara kritisk mot kommunledningen? Är ju inte dom som bestämmmer eller har bäst uppfattning hur en laxstam ska förvaltas.
  Tycker det är ett bra beslut. Laxstammens överlevnad är viktigare än att några yrkesfiskares vinster. Man bör nu mer än någonsin ha stenkoll på laxstammens storlek iom sjukdomar, säl, tjuvfiske, skarv mm

 22. Bra beslut!
  Ställ istället frågan vad som är bäst för laxen. Ren fakta är att uppgången av lax i Kalix, Ängesån, Torne och övriga Norrbottens älvar iår och fram till nu är sämre än på många år. Nu finns det en möjlighet att säkra bestånden för 2019. Det rimliga vore att det tillåts vandra upp tillräckligt med fisk för att säkra bestånden innan yrkesfisket och de så kallade husbehovs fiskarna (svartfiske med yrkesmässiga redskap) sätter ut sina redskap.
  Dessutom är Östersjö lax allt annat än nyttig föda, med tanke på Dioxin halten. Köp inte och ät inte Östersjölax!

 23. Yrkesfiskarna borde lägga ner sitt fiske och istället börja sälja vapen och narkotika, mycket mer lönsamt och ingen bevakning från staten sida. Det är lättare ge sig på hederliga fiskare än de kriminella.

 24. Varför vill ni inte skapa en likadan system som i Finland finns nu? Jag pratade med 4st fiskare från Kalix och de ville inte ha det. Jag förstår inte varför.. Så klart skulle ni bara använda 1-4 ryssjor men ni skulle få fiska för hela sommaren. Ni får bara skylla er själva.

 25. Yrkesfiskarna har själv satt sej i den situation som råder med den välbehövliga övervakningen.
  Sen märkligt att de är de enda som inte observerat de märkliga sjukdomar som lekfisken drabbats av på senare år… uttrycket såga av den gren man sitter på passar här utmärkt.

 26. Hmmmm….Då ser jag fram emot den artikel som måste komma härnäst, där Havs och vatten myndigheten fritt och oemotsagt ges möjlighet att ge sin syn……

 27. Laxen har redan vandrat upp i älven i en månads tid och den kommer fortsätta vandra upp i två månader tillatt då endast tillåta en veckas fiske är korkat då det drabbar många som beskrivs i artikeln.
  Vi har fått ett Bror duktigs tjänstemannastyre och politiker som åker runt i landet och snackar goja.
  Det som nu sker är så urbota dumt då det också nationalekonomiskt är mycket lönsamt förutom de arbetstillfällen som också skapas.
  Sedan verkar färg på regering inte spela någon roll då det är NVV,länsstyrelser och s.k naturvärnare som fått alldelens för mycket makt. Titta på felbedömning av säl!

 28. Har väl aldrig funnits en grupp som bryr sig så lite som dessa fiskare. Fick de som de ville skulle de fiska tills det var tomt sen skulle de skylla på andra orsaker. En politiker som har intresse i en rörelse skall nog inte uttala sig om det är rätt eller fel. Korruptionen och ryggdunkar kulturen i dessa små kommuner är riktigt sliskig.

 29. Äntligen! Nu kan laxen vandra upp till även och generera 10ggr mer i värde än att bli upplockad i havet. Laxfiskets inkomst i skärgården är en piss i Mississippi jämfört alla campingar, matvaruaffärer, butiker som säljer fiskeredskap, bensinmackar får när laxem finns i älven som en resurs.

 30. Egenföretagare varför blanda in Ryssland, vad har det med fiske i Haparanda-Kalix att göra

 31. Mycket bra beslut av Hav. Det är inte hållbart att några få skall ta upp laxen innan den når sina lekplatser, speciellt med de sjukdomsbekymmer laxen haft de senaste åren. Jag ser hur sportfisket blir större för varje år längs älven. Att prata skatteintäkter är ju bara löjligt, jag har svårt att tro att alla laxar som tas upp i skärgårdarna beskattas. Finns massor med forskning som visar att en levande lax är mycket mer värd än en död. Dock skulle det även behövas restriktioner för båtfiskarna och Matkakoski blyandet. Sedan bara för att andra länder (polen) fiskar fel behöver vi inte göra det.

 32. Ett helt riktigt beslut.
  Fortsätt med att förbjuda även löjfisket. Att år efter år dra upp fisk under den tid de ska föröka sig kan bara leda till utfiskning. Ta löjrommen och dumpa fisken. Helt horribelt.
  Jämför med t.ex. älgjakt. Ta den ofödda kalven och dumpa älgkon.
  Tack för detta fiskestopp!

 33. Först ger man allmosor till kriminella importer! Sedan tar man brödet ur munnen på fiskare men huvudsaken är väl att försöka bryta ner det svenska folket som försöker försörja sig själva! Vilket land som försöker förgöra sitt eget folk på detta sätt.Det går bra för grannländerna att roffa till sig obegränsat. Gör en lag så utländska fiskare får ta den Svenska färdigfångade fisken också. Var finns logiken i detta urbota sjuka beteende. Ett tips gå ut och fiska! Fängelserna är redan smockfulla i Sverige,staten ser upp till sådana. Ni får bostäder och pengar ock slipper slitet i regn och rusk.

 34. Säga vad man är det här det så kallade välfärdsstaten det är inte ens så illa i Ryssland vilka mesar till politiker vi har i landet nästa val blir vår röst på sd

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.