fbpx

Coronavaccin till länet dröjer

Vaccination mot Covid-19 fördröjs i Norrbotten.

Detta på grund av minskade leveranser. Region Norrbotten informerar att beroende på vilket vaccin som levereras kan olika prioritetsgrupper vaccineras parallellt.

Moderna och Pfizer kan ges till alla. Astra Zenecas vaccin rekommenderas till personer under 65 år. Därmed ges Modernas och Pfizers vaccin i första hand till personer som är 65 år eller äldre.

För tillfället ser det ut som att länet kommer att få mer vaccin från Astra Zeneca än de andra tillverkarna.

– Vi kommer att börja vaccinera inom fas 2, men tyvärr kommer vaccinationen av de som är 65 år och äldre inte att gå så fort som vi hade velat och hoppats på. Vi får smyga igång vaccinationen i väntan på att Norrbotten får fler doser av den gruppens vaccin i mars, säger Pia Näsvall, chefsläkare.

Trots att Region Norrbotten följer prioritetsordningen så kan personer med lägre prioritet komma att vaccineras innan alla över 65 år fått vaccin eftersom ovan nämnda Astra Zeneca inte rekommenderas till personer i den åldersgruppen.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Coronavaccin till länet dröjer

  1. Hur blir turordningen för de som är yngre än 65. Är det riskgrupperna som går först, vårdpersonal och andra riskyrken. Blir de kallade eller är det först till kvarn som gäller?
    Senast blev t ex riskgrupperna kallade och väntade i gemensamma utrymmen. Det är nog inte aktuellt nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.