fbpx

Coronavirus orsakar stort tryck på vårdplatser

Enligt Region Norrbotten tvingas man omfördela patienter.

Den stora ökningen av antalet covid-19-smittade patienter belastar vården vid Sunderby sjukhus.

I fredags inleddes en omfördelning av patienter mellan sjukhusen i länet. I första hand flyttas patienter till sjukhusen i Kalix och Piteå.

– Patienter som flyttas är i första hand covid-19-smittade, men om trycket fortsätter att öka kan även patienter med andra sjukdomar bli aktuella för flytt, uppger Anna Pohjanen, divisionschef för Närsjukvården i Luleå-Boden.

Målet med omflyttningarna är att säkerställa att patienter får den vård de behöver.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Coronavirus orsakar stort tryck på vårdplatser

 1. Vilket liv om dom där munskydden. Nog att munskydd är säkert bra men hur många är godkända för medicinskt bruk? Likaså med handskar…

  Förstår inte folk som litar blint på alla möjliga slags munskydd. En kirurg eller en byggjobbare som sanerar t ex asbest har väl knappast hemmagjorda masker eller mask köpt från närmaste lågprishandel? Men jag har väl fel 😷

  • Även enkla munskydd minskar utandningsmolnet som en person sprider omkring sig. Mindre virus i luften från människor som kanske inte ens vet att de är smittade.

 2. Läs Regeringsreformen (en av Sveriges 4 grundlagar). Avseende munskydd eller ej. Enbart gällande Corona finns det ett otal studier. De som haft ett betydande antal personer i sitt underlag visar entydigt att det skiljer nästan ingenting (0,1 – 0,3%) mellan att ha munskydd som komplement till hålla avstånd, undvika samlingar av folk, etc och inte ha. Det finns äldre studier (alltså ej Corona relaterade) som visar samma tendenser. I trånga eller dåligt ventilerade utrymmen ska man i första hand undvika att överhuvudtaget vistas där, då ev smittorisk blir så mycket större (och munskydd hjälper då inte!). Dock, de som önskar använda munskydd har sin fulla rätt att göra så. Grundläggande är att sätt er in i de allmänna råd och rekommendationer som myndigheter gått ut med och följ dem minutiöst!! Kom ihåg att dessa kommer ej att gälla för all framtid, utan är tidsbegränsade med ett enda syfte, att bryta den kraftigt uppåtgående spiral av nya sjukdomsfallsom nu pågår. Sköt om er!!

 3. Statsminister blir mer och mer lik en vis herre från Chile.
  Regimen i Stockholm fiskar i mycket mörka vatten. Yttrandefriheten är ej längre ett faktum i Sverige.
  Vi demokrater måste sätta stopp för dom totalitära
  lagar som regimen och dess anhang vill genomföra
  I Sveriges riksdag.
  Dags att sätta ner foten och stå upp för demokratin innan det är försent.

 4. varför kan inte alla mataffärer göra gemensam grej att alla som vill handla skall ha på sig munskydd i Haparanda och Övertorneå

   • Munskydd ger bäst verkan om även andra som kanske inte vet att de är smittade använder det.
    Många vågar inte använda munskydd för ”ingen annan gör det”.

    De borde givetvis vara krav på munskydd i offentliga miljöer även i Sverige.

 5. Ta det lugn och lita på tegnel.altt gå bra.det finns inte mycket korona i norrbotten.

 6. Samtidigt satsas miljarder på förorterna och operation rimfrost, integration och straff rabatter. Vård, omsorg och utbildning är sekundärt. Regeringen lovordar vården och beredskapen som den bästa i världen, men sanningen är nog en annan. Avundas grannländerna men erkänner att vi är nog Tegnell och Löven trogna in i det sista, inte ska vi erkänna att vi gjort smärre felberäkningar. Applåder igen!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.