fbpx

Coronavirus orsakar stort tryck på vårdplatser

Enligt Region Norrbotten tvingas man omfördela patienter.

Den stora ökningen av antalet covid-19-smittade patienter belastar vården vid Sunderby sjukhus.

I fredags inleddes en omfördelning av patienter mellan sjukhusen i länet. I första hand flyttas patienter till sjukhusen i Kalix och Piteå.

– Patienter som flyttas är i första hand covid-19-smittade, men om trycket fortsätter att öka kan även patienter med andra sjukdomar bli aktuella för flytt, uppger Anna Pohjanen, divisionschef för Närsjukvården i Luleå-Boden.

Målet med omflyttningarna är att säkerställa att patienter får den vård de behöver.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Coronavirus orsakar stort tryck på vårdplatser

 1. Vilket liv om dom där munskydden. Nog att munskydd är säkert bra men hur många är godkända för medicinskt bruk? Likaså med handskar…

  Förstår inte folk som litar blint på alla möjliga slags munskydd. En kirurg eller en byggjobbare som sanerar t ex asbest har väl knappast hemmagjorda masker eller mask köpt från närmaste lågprishandel? Men jag har väl fel 😷

  • Även enkla munskydd minskar utandningsmolnet som en person sprider omkring sig. Mindre virus i luften från människor som kanske inte ens vet att de är smittade.

 2. Läs Regeringsreformen (en av Sveriges 4 grundlagar). Avseende munskydd eller ej. Enbart gällande Corona finns det ett otal studier. De som haft ett betydande antal personer i sitt underlag visar entydigt att det skiljer nästan ingenting (0,1 – 0,3%) mellan att ha munskydd som komplement till hålla avstånd, undvika samlingar av folk, etc och inte ha. Det finns äldre studier (alltså ej Corona relaterade) som visar samma tendenser. I trånga eller dåligt ventilerade utrymmen ska man i första hand undvika att överhuvudtaget vistas där, då ev smittorisk blir så mycket större (och munskydd hjälper då inte!). Dock, de som önskar använda munskydd har sin fulla rätt att göra så. Grundläggande är att sätt er in i de allmänna råd och rekommendationer som myndigheter gått ut med och följ dem minutiöst!! Kom ihåg att dessa kommer ej att gälla för all framtid, utan är tidsbegränsade med ett enda syfte, att bryta den kraftigt uppåtgående spiral av nya sjukdomsfallsom nu pågår. Sköt om er!!

 3. Statsminister blir mer och mer lik en vis herre från Chile.
  Regimen i Stockholm fiskar i mycket mörka vatten. Yttrandefriheten är ej längre ett faktum i Sverige.
  Vi demokrater måste sätta stopp för dom totalitära
  lagar som regimen och dess anhang vill genomföra
  I Sveriges riksdag.
  Dags att sätta ner foten och stå upp för demokratin innan det är försent.

 4. varför kan inte alla mataffärer göra gemensam grej att alla som vill handla skall ha på sig munskydd i Haparanda och Övertorneå

   • Munskydd ger bäst verkan om även andra som kanske inte vet att de är smittade använder det.
    Många vågar inte använda munskydd för ”ingen annan gör det”.

    De borde givetvis vara krav på munskydd i offentliga miljöer även i Sverige.

 5. Samtidigt satsas miljarder på förorterna och operation rimfrost, integration och straff rabatter. Vård, omsorg och utbildning är sekundärt. Regeringen lovordar vården och beredskapen som den bästa i världen, men sanningen är nog en annan. Avundas grannländerna men erkänner att vi är nog Tegnell och Löven trogna in i det sista, inte ska vi erkänna att vi gjort smärre felberäkningar. Applåder igen!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.