fbpx

Covid-19-fall fortsätter öka

Antalet fall av covid-19 ökar nationellt, med regionala skillnader.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades under vecka 28 drygt 4.700 nya fall av covid-19, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med föregående vecka.

I Norrbotten ökade de inrapporterade konstaterade fallen från 71 (vecka 27) till 124 (vecka 28).

Myndigheten får också nationellt signaler om en ökande vårdbelastning med fler personer med covid-19 som behöver sjukhusvård. (Data över sjukhusvårdade rapporteras dock enbart från några regioner).

– Vi har en ökande samhällsspridning av covid-19 vilket innebär att det kan bli fler sjukhusinläggningar och även fler som avlider med covid-19. Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren, men vi är inte i samma läge som i vintras när omikron spreds första gången, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

35 bekräftade fall har rapporterats avlidna under vecka 26. Föregående tre veckor (v 23-25) var medeltalet 27 dödsfall per vecka.

23 procent av de 22.607 individer som provtogs för covid-19 i Sverige under vecka 28 var positiva. Högst antal provtagna fanns i gruppen 80 år och äldre där 19 procent var positiva.

Vidare bedöms Omikronvarianten BA.5, som just nu är dominerande, vara mer smittsam och kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och de som har haft covid-19.

Såväl vaccination som genomgången infektion uppges dock ge ett ”mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död”.

Myndighetens råd är därmed att vaccinera sig och att stanna hemma om man har symtom som kan vara covid-19.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Covid-19-fall fortsätter öka

  1. Tyvärr så ser man tydligt ökning av covid. Många har slappnat av och glömmer bort att skydda sig.

  2. Detvär inte många som testar och ännu mindre som bokförs och de flesta lever i tro att covid är över. Men det är den inte. Tänk på de som kan drabbas svårt, utsätt inte andra med din ”lindriga förkylning”. Alla är trötta på covid, men vi måste visa lite ansvar och omtanke!!!

    • Tyvärr så är skolresan viktigare för folk flest spelar ingen roll hur fin sommar vi än har

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka