fbpx

Dag med kvinnor i fokus

Idag, den 8 mars infaller den internationella kvinnodagen. Dagen uppmärksammas varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen men nuförtiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor.

FN-föreningen i Haparanda kommer att traditionsenligt uppmärksamma den 8 mars i fotografen Mia Greens park. Arrangemanget sker mellan klockan 15-16 då det är fritt fram för allmänheten att besöka parken och Mia Greens minnessten och minnas vad hon har betytt för Haparanda.
Mia Greens engagemang genererade bland annat i att Haparandas första ålderdomshem byggdes. Firandet på måndag ordnas i mindre skala i år på grund av de rådande restriktionerna men Mia Greenstatyn kommer att få sin halsduk och besökarna kan få njuta av små programpunkter och känna sig delaktiga i firandet, uppger FN-föreningen i Haparanda.

Rötterna till den internationella kvinnodagen började växa i Tyskland 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Dag med kvinnor i fokus

 1. Det är mysigt med kramar – men hur ser egentligen kvinnornas situation ut?

  Moderskap värderas i alla fall inte högt i vårt samhälle. Numera använder man hellre ordet ”föräldraskap”. Visst är det bra om papporna engagerar sig i barnen, men vi är faktiskt mammor och pappor, inte bara ”föräldrar”. Män och kvinnor är olika, och det är bara bra. Vi har alla någonting att tillföra. Jag menar inte att alla kvinnor borde amma, det är upp till var och en, men de som vill och kan bör ha rätt att följa sin biologiska instinkt. Att föräldraledigheten tvunget ska delas mellan föräldrarna försvårar för kvinnor som vill amma sina barn. Det kan faktiskt inte papporna göra. Många pappor struntar helt i att ta ut sin del av föräldraledighet och låter dagarna försvinna, kanske till priset av att ett litet barn måste börja på dagis alltför tidigt. Alla dagis är inte dåliga, vissa är jättebra, men alla barn är heller inte likadana. Många mår bäst av att vara hemma under sina första år (det finns även forskning på det). Valfrihet är det bästa. Människor ska inte pressas in i system, systemet ska anpassas efter människans livssituation.

  Ett annat problem i vårt samhälle är reglerna för gemensam vårdnad som i många fall tvingar kvinnor att stanna kvar i dåliga förhållanden (det kan gälla saker som våld eller missbruk) för barnens skull. Den som har en våldsam eller missbrukande partner vågar knappast separera om man har gemensam vårdnad om barnen. I stället stannar man kvar år ut och år in, barnen får en orolig uppväxt och kvinnan själv är fången i sitt eget hem.

  Det finns många svårigheter för kvinnor i vårt samhälle. Som mamma är man alltid extra sårbar. Att föräldraledighet och vårdnad om barn ska delas lika är ren idioti. Kvotering löser aldrig några problem, det bara skapar problem. Folk borde ta sig i kragen och tänka efter vad som egentligen betyder någonting. Inte är det andelen kvinnliga chefer som är det viktiga. Feministisk menskonst fyller inte heller någon funktion. Kvinnor bör ha rätt till ett tryggt liv med samma möjligheter att göra karriär som män har – men även en möjlighet att själva välja om och när de vill satsa på karriären. Kvinnor är tänkande varelser och kan fatta egna beslut – så länge inte samhället står i vägen …

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN