fbpx

Dags ställa om klockan

Klockan tre i natt vrider vi tillbaka tiden en timme.

Natten mot söndag är det åter dags att ställa om klockan från sommartid till normaltid.

Det innebär att klockan 03.00 vrider vi tillbaka timvisaren en timme till klockan 02.00.

Själva tidsomställningen har länge varit omdiskuterad. Och den 26 mars 2019 röstade Europaparlamentet för att inte längre tvinga medlemsländerna att ställa om klockorna två gånger per år. Utan varje EU-land ska få bestämma om de vill behålla sommartid eller normaltid året om. Inget slutgiltigt beslut är dock fattats på EU-nivå, då ministerrådet inte har tagit ställning till förslaget.

Svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och vilken tid som i så fall ska bli normaltid.

Tanken var tidigare att den som väljer sommartid gör den slutliga tidsomställningen i mars i år, medan den som väljer normaltid året om ska göra den sista tidsomställningen i oktober i år. Men på grund av pandemin har EU-länderna bedömt att denna fråga får vänta.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppgav förra året för Haparandabladet att Sveriges utgångspunkt har varit att det krävs samordning på europeisk nivå så att Europa inte får ”ett lapptäcke med tider”.
– Nu befinner vi oss i en pandemi och EU:s medlemsstater har fokus på att bekämpa pandemin. Min bedömning är att tidsomställningen får vänta, sa han då.

Frågan om att avskaffa tidsomställningen väcktes från början av Finland hösten 2017 efter ett medborgarinitiativ med över 70.000 underskrifter

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Dags ställa om klockan

  1. Hoppas det är för sista gången och att samtliga nordiska länder kommer att ha samma tid framöver.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.