fbpx

Dags ställa om klockan

Klockan tre i natt vrider vi tillbaka tiden en timme.

Natten mot söndag är det åter dags att ställa om klockan från sommartid till normaltid.

Det innebär att klockan 03.00 vrider vi tillbaka timvisaren en timme till klockan 02.00.

Själva tidsomställningen har länge varit omdiskuterad. Och den 26 mars 2019 röstade Europaparlamentet för att inte längre tvinga medlemsländerna att ställa om klockorna två gånger per år. Utan varje EU-land ska få bestämma om de vill behålla sommartid eller normaltid året om. Inget slutgiltigt beslut är dock fattats på EU-nivå, då ministerrådet inte har tagit ställning till förslaget.

Svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och vilken tid som i så fall ska bli normaltid.

Tanken var tidigare att den som väljer sommartid gör den slutliga tidsomställningen i mars i år, medan den som väljer normaltid året om ska göra den sista tidsomställningen i oktober i år. Men på grund av pandemin har EU-länderna bedömt att denna fråga får vänta.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppgav förra året för Haparandabladet att Sveriges utgångspunkt har varit att det krävs samordning på europeisk nivå så att Europa inte får ”ett lapptäcke med tider”.
– Nu befinner vi oss i en pandemi och EU:s medlemsstater har fokus på att bekämpa pandemin. Min bedömning är att tidsomställningen får vänta, sa han då.

Frågan om att avskaffa tidsomställningen väcktes från början av Finland hösten 2017 efter ett medborgarinitiativ med över 70.000 underskrifter

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Dags ställa om klockan

  1. Hoppas det är för sista gången och att samtliga nordiska länder kommer att ha samma tid framöver.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.