I helgen är det dags för sommartid

Natten till söndagen den 26 mars är det dags att ändra till sommartid.

Det innebär att natten mellan lördag den 25 mars och söndag den 26 mars klockan 02.00 blir klockan istället 03.00.

Sommarmöblerna ska ställas fram, det vill säga att klockan ställs fram en timme, därmed går en timmes sömn förlorad i helgen.

En diskussion pågår i EU om sommar- och vintertid ska tas bort. Frågan väcktes av Finland 2018. Inget beslut är ännu fattat på EU-nivå.

När beslutet fattats är det upp till medlemsländerna att bestämma vilken av tiderna de vill ha som standardtid, sommar- eller vintertid.

Den svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid).

Sommartiden infördes permanent i Sverige 1980, efter ett misslyckat försök 1916. Sedan dess har svenskarna vridit fram klockan en timma på våren i slutet av mars och vridit tillbaka den i slutet av oktober.

Enligt tidningen Land hade Sverige fram till år 1879 hade olika tidzoner inom landet. Mellan Stockholm och Göteborg skilde det 24 minuter, medan det på andra håll kunde skilja upp till 45 minuter.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio

Populärt att plugga på landets enda skomakarutbildning

Skomakarutbildningen i Hedenäset, som är en del av Utbildning Nords utbud, är så pass populär att det nu är kö för att börja utbildningen. HB gjorde ett besök på Nordisk reparationsskomakare, Sveriges enda skomakarutbildning. 

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år.