”Det vilar en luggsliten våt filt över Pajala”

Efter decennier av lojalt arbete för utveckling av företag och samhället i Pajala så sjunger näringslivsstrategen Erik Mella ut i HB.

PAJALA: Näringslivsstrategen Erik Mella, 62 år, har i decennier arbetat med att utveckla Pajalas företag och samhälle. Enligt Svensk Näringslivs senaste rankning för någon dag sedan har Pajala återigen absolut sämsta företagsklimatet i hela Sverige.

– Det vilar en luggsliten våt filt över Pajala. Nu måste vi börja röja undan allt som hindrar utvecklingen, säger han.

Att kommunanställda Erik Mella sjunger ut förvånar nog många. Han har alltid varit en lojal medarbetare gentemot politiker och VD:ar i företag där han jobbat. Han har ofta svarat för planeringen och grovjobbet, men när det varit dags att presentera resultaten så har han alltid stigit åt sidan och lämnat plats för kommunalrådet och VD:n.

– Nu kan jag inte längre hålla tyst. Våra enorma naturresurser kan bidra till en klimatneutral och hållbar värld. Men i vanlig ordning dyker hinder upp, både internt i kommunen och hos myndigheterna. Nu måste vi börja städa undan alla mossiga hinder.

”Politiker och kommunanställd”

Ett av hindren är enligt Mella att så många politiker genom åren varit anställda vid kommunen. När HB undersöker dagsläget så finner vi att 19 av 43 ledande politiker i fullmäktige, nämnder och viktiga utskott är, eller har varit, kommunanställda. Nära hälften med andra ord. 14 av dem tillhör vänstern i politiken, nämligen S, FrS och V.

– Sitter man med en relativt trygg anställning i den kommunala byråkratin så är det inte så lätt att förstå företagens villkor. Dessutom finns ett jävsproblem när man först bereder beslutsärenden och nästa dag sätter sig på politikerstolen och beslutar om den egna utredningen.

”Jävproblem”

– Ofta berör besluten direkt eller indirekt den egna och kollegors anställning hos kommunen. Självfallet ska kommunanställda också kunna engagera sig politiskt, men åtminstone borde man diskutera delikatessjäv i sådana fall.

– Att det verkar finnas en majoritet bland politikerna att stoppa vindkraften i Käymävaara förvånar mig inte. Jag är själv socialdemokrat och blivit uppmanad att engagera mig politiskt, men jag har varje gång sagt nej.

”Måsta väga in samhällsnytta”

– Som grädden på moset har vi enögda miljötalibaner på myndigheterna som inte väger in samhällsnytta i sina beslut, vilket man ska göra enligt Miljöbalken kap 2 och 3.

– Portalbestämmelsen för Länsstyrelsen Norrbotten säger dessutom att uppdraget är att man, förutom ren miljö, också ska väga in tillväxt, stabil arbetsmarknad och ett gott liv för invånarna när beslut tas.

”Tungt ansvar”

– De tjänstemän på Länsstyrelsen Norrbotten som sagt nej till miljötillståndet för Kaunisvaaragruvan har tagit på sig ett stort ansvar. Utan gruvan blir ingen tillväxt, ingen stabil arbetsmarknad, inget gott liv – och på sikt inget Pajala alls, avslutar Erik Mella.

Fotnot. Den fullständiga artikeln med alla detaljer finns att läsa i Haparandabladets papperstidning 24 september.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “”Det vilar en luggsliten våt filt över Pajala”

  1. Om samhället har avsatt resurser för att utveckla mätmetoder, teknik mm för att objektivt belysa utsläpp/föroreningar från t.ex. industrin så har man också gett uppdraget/anställt folk för att jobba med detta. Den stora samhällsnyttan är att man beslutar i linje med dessa resultat. Att i detta sammanhang använda sig av ordet ”miljötalibaner” måste fördömas! Om gruvan i Kaunisvaara inte klarar av att på egen hand hantera utsläpp som enligt kunskap och erfarenhet är skadliga för miljön så skall gruvan stängas. Detta är inget att diskutera.

  2. Till signaturen Överraskad. Kanske han efter 14 år insåg sin roll? Jag lyfter på hatten för Erik Mella. Bra gjort. Att gå i koppel är inget liv och samtidigt så dödar det självrespekten och initiativförmågan.

  3. Bra jobbat. Äntligen att någon ryter ifrån. Stackars politiker. Nu får de väl hicka.

  4. Mycket bra sagt av Erik. Skulle tro att det är vanligt förekommande i mindre kommuner att man sitter på två stolar, innehar en kommunal anställning samtidigt som man är lokalpolitiker. Säkert jävsituationer som man med gott mod blundar för. Visst borde frågan intressera media så att kommuninnevånarna får bilden klar för sig?

  5. Inte alls överraskad, alla ska hålla tyst och inte tycka alls förutom om man är emot då går det bra att tycka. Men att vara för och kritisera dom som är emot det får man inte göra ajabaja nej nej.
    Bra Erik att någon vill öppna käften
    MYCKET BRA

  6. Ang företagsklimat kan man se det på olika sätt. Det kan vara bra för kommunen enbart och plånboken för företagaren. Men usel löneutveckling för den anställde pga dåliga utvecklingsmöjligheter inom företaget och usla lönevillkor. Ställer frågan ska inte medarbetare få del av kakan och inte bara ägare, som det är nu är lönerna usla och ger ingen utvecklingsmöjlighet och tillväxt och vilja att investera för framtiden än mindre skattekronor på lång sikt till kommunen?
    Fly in fly out skapar ingen tillväxt, kanske dax att se över villkoren?

  7. Troligtvis det mest flagranta övertramp en tjänsteman har gjort på flera år i Norrbotten. Att inte efter 14 år veta sin roll som tjänsteman är uppseendeväckande.

    • Övertramp? Roll?
      Väntade bara på att Du skulle skriva här. Pga Dig sker ingen utveckling.
      Bra skrivet Erik Mella!

      • Äntligen att någon sjunger ut och medborgarna får höra hur illa det är Pajala. En eloge till dig Erik.

      • Jag tror att min inverkan på Pajalas utveckling är begränsad som Haparandabo. Men vem vet?

        • Då förstår vi Haparandas problem bättre. Det är en stor nedgång idag jämfört med då jag bodde i Haparanda. Nog dominerade Torneå då också, men idag är ju Haparanda den lilla fattiga kusinen från landet jämfört med Torneå. Haparanda var en väldigt mysig småstad förr. Idag är det väldigt nedgånget och slitet. Politikerna vågar inte gå utanför sitt revir.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utom lands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.