fbpx

Digitalisering inom vården

Region Norrbotten fortsätter att utveckla digitala lösningar inom vården. Just nu testas videomöten med läkare och sjuksköterskor i mobilen. Om allt faller väl ut är tanken att det under nästa år ska erbjudas i hela länet.

Digitalen, som är Region Norrbottens digitala flaggskepp infördes i början av 2020. I tjänsten kan man bland annat kan chatta med vårdpersonal, och till en början var tanken att Digitalen skulle implementeras lite försiktigt men tjänsten fick snabbt stort genomslag och kom till stora delar att ersätta fysiska vårdbesök, enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten. För att kunna öka tillgängligheten inom psykiatriska vården utökades nyligen Digitalen till att även ta emot patienter med psykisk ohälsa.

Digitaliseringen går vidare och just nu arbetar alltså regionen bland annat med att lansera digitala besök via en app i mobilen. Till största delen handlar det om att patienterna har sitt första möte fysiskt med vården, men att återbesöken sker digitalt i större utsträckning. I vissa fall kan även det första mötet komma att erbjudas digitalt.

– Vi körde igång med videosamtal i mobilen i mindre volymer före sommaren, men breddinförandet sker under 2021. Det är förstås också beroende på om utvärderingen av de verksamheter där vi nu har infört det visar sig vara tillräckligt positiva, säger Anders Nordin, regionens IT/-MT-direktör.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Digitalisering inom vården

  1. kommunerna skyller på minskade skatteintäkter pga befolkningsminskning. de är ok. men fattar inte att alla dessa jobbskatteavdrag är en stor del att skatteintäktrrna minskar. främst högern fattar inte sambandet. dom extrema tror att lägre skatt minskar arb lösheten! dom tror att de finns mer arbeten att söka för arbetslösa bara för att man sänker skatten. arbegtsgivare anställar den personal dom behöver oavsett skatten. de är fakta.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.

Tar strid mot skogsskövling

– Skogsindustrin har alltför länge haft fribrev när det gäller miljöbrott, säger Lars Malmström, turistentreprenör i Muonionalusta som i samarbete med renskötseln och naturskyddet vill skydda de kvarvarande skogarna och har polisanmält Norra Skog för en kalavverkning i Muonionvaara.