fbpx

Åklagaren: ”Ett allvarligt brott”

a%cc%8aklagare

HAPARANDA: Idag inleddes rättegången mot de män som står åtalade för  att ha sålt falska jägarbevis

Haparandabladet finns på plats i tingsrätten där åklagaren Alf Johansson inledde med att säga att det är ett allvarligt brott.

I den tre dagar långa tingsförhandlingen är de tilltalade två tornedalingar och en Gävlebo.

Kammaråklagaren Alf Johansson, vid Nationella åklagaravdelningen Riksenheten mot korruption, hade inför förhandlingen justerat ansvarsyrkandet som nu löd: grovt tagande av muta samt grovt osant intygande (vilket riktades mot båda männen från Tornedalen). Samt medhjälp till grovt tagande av muta och medhjälp till grovt osant intygande (vilket riktades mot Gävlebon och den ena tornedalingen).

Enligt åtalet ska provledarna ha fått minst 3.000 kronor per osant bevis på godkänd jägarexamen.

Alf Johansson har tidigare berättar för HB att brotten nystades upp tack vare att de för ett par år sedan fick tips via Gävlepolisen om att en person i Gävle kunde fixa jägarbevis utan att avlägga prov.

Uppgifter hämtades in på alla 486 personer som under fem-sex år hade fått godkända jägarprov vid en skjutbana i Tornedalen. Av dessa granskades samtliga som är folkbokförda från nedre Norrland och söderut. Det blev cirka 120 personer.

– Vi tog in kontouppgifter på ett 70-tal personer och granskade hur deras bankkort har använts, säger Johansson och uppger att det visade sig att samma dag som skjutproven skulle ha genomförts uppe i Tornedalen, enligt Naturvårdsverkets databas, hade personernas bankkort använts i andra delar av landet.

Av de 70-talet personer som har hörts har ett 40-tal erkänt att de aldrig har varit i Tornedalen och avlagt prov, men ändå fått jägarexamen mot betalning.

Inför rätten erkände den yngre tornedalingen brott, men kunde inte precisera omfattningen. Den andre tornedalingen erkände till viss del. Enligt honom har brott bara skett under några månader under år 2017, och då om ett färre antal personer än vad som uppges i åtalet. Dessutom ska summorna också vara lägre.

Gävlebon förnekade sig skyldig till grova brott, utan anser att det handlar om brott av normalgraden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Åklagaren: ”Ett allvarligt brott”

  1. Hjälper inte med straff säger gamla rävar inom sossepolitiken. Krav på straff är populistiskt, utan att alternativ presenteras.Ett kan vara, sätt förbrytarna på Polishögskolan för att lära sig lagen och förfina hantverket, på eget språk. Kunskap om lag och ordning skapar färre kriminella.
    De som inte kan språket är ingen idé att hota med straff och påföljder?

  2. Ett mutbrott som drabbar omgivningen ska beivras med alla lagliga medel. Sverige börjar gå överstyr med återkommande nyheter varje morgon om skjutningar och bombningar. Utan legitimt erlagd vapenhantering är en förlängning av följderna, då hjälper inte hur mycket poliser än finns.

  3. Orolig medborgare: Ta och prata med lagens långa arm och delge infon till dem. Dessa vapen måste bort från kriminella innan det är försent och det behövs ingen amnesti för att informera polisen det.

  4. …brott av normalgraden…så uttalar sig nog bara en som varit med förr. Inget brott är väl normalt, inte ens i Tornedalen?

  5. Är det inte dags att lämna in alla dessa olagliga stulna eller ej återlämnande militära atomatvapen från hemvärnet/militär! Här i Haparanda finns det gott om AK4
    Automatpistoler tillochmed handgranater. Värsta jag har sett är en pansarmina i en garderob. Vad ska Svensson ha en AK4 till? Jaga älg? Tänk om kriminella får tillgång till vapnen genom inbrott mm. Var matcho & lämna in vapnen till polisen vid nästa vapen amnesti.

  6. Det är allvarligt om vapenlicens okontrollerat, kan ges till psykisk sjuka och kriminella. De som skor sig på detta borde skämmas.

  7. Hoppas tingsrätten dömer männen till strängt straff till alla för allvarligt brott och kriminella får gå fria på stan

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka