fbpx

Ett steg närmare persontågstrafik

Arbetet med att få igång tågtrafiken på Haparandabanan går framåt. Trafikverket har påbörjat arbetet med att rusta upp plattformen vid järnvägsstationen i Haparanda och en ny plattform ska byggas i Kalix.

Nyheten kom tidigare i veckan när Trafikverket skickade ut ett pressmeddelande.

– Vi gör det här för att möjliggöra persontrafik på Haparandabanan, sträckan Luleå – Haparanda. Det kommer att bidra till städernas tillgänglighet och utveckling, säger Peter Keisu, projektledare Trafikverket.

Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har i samråd med Region Norrbotten och berörda kommuner beslutat att starta persontrafik på sträckan Luleå-Haparanda. Enligt planen med start i slutet av 2020, senast i början av 2021. Satsningar och byggnationer har färdigställts vid järnvägsstationen i Haparanda, som exempelvis den nya hållplatsen för busstrafik.

– I Haparanda byggs plattformen vid den befintliga stationen. Där bygger vi en ny plattform mot den k-märkta stationsbyggnaden. Den plattformen blir ca 110 meter lång, säger Peter Keisu.

Projektet genomförs i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Plattformarna beräknas stå klara vid årsskiftet 2020/21, enligt Trafikverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Ett steg närmare persontågstrafik

 1. Blev verkligen överraskad när jag öppnade HB webben i morse.
  Snygg och professionell känsla när jag började ”bläddra” i den.
  Bra gjort !

 2. Härligt, jag undrar också hur lång tid resan kommer att ta, nå det får vi väl veta sinom tid…

 3. Hoppas budgeten räcker så att kommunen ej blir blåst igen så skatten måste höjas….
  Vi har ju en fin grop på gränsen som har kostat mycket

  • Du har fått saker och ting om bakfoten. Gropen har inte kostat kommunen en krona, tvärtom.

 4. Någon som vet hur lång tid resan kommer ta och hur många stop emellan Haparanda och Luleå?

 5. Fantastiskt att få läsa positiva nyheter i dessa Corona tider För en gångs skull har berörda kommuner och region Norrbotten kunna samarbeta och få fram någonting som bidrar att dom mindre kommunerna har möjlighet att utvecklas För den enskilde människan innebär det att man kan fara och hälsa på sina nära och kära på ett säkert sätt även under vinter halvåret
  Så alla kommunpolitiker och kommunmedborgare i Norrbotten sudda ut kommungränserna och börja samarbeta mer

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka