Ett steg närmare persontågstrafik

Arbetet med att få igång tågtrafiken på Haparandabanan går framåt. Trafikverket har påbörjat arbetet med att rusta upp plattformen vid järnvägsstationen i Haparanda och en ny plattform ska byggas i Kalix.

Nyheten kom tidigare i veckan när Trafikverket skickade ut ett pressmeddelande.

– Vi gör det här för att möjliggöra persontrafik på Haparandabanan, sträckan Luleå – Haparanda. Det kommer att bidra till städernas tillgänglighet och utveckling, säger Peter Keisu, projektledare Trafikverket.

Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har i samråd med Region Norrbotten och berörda kommuner beslutat att starta persontrafik på sträckan Luleå-Haparanda. Enligt planen med start i slutet av 2020, senast i början av 2021. Satsningar och byggnationer har färdigställts vid järnvägsstationen i Haparanda, som exempelvis den nya hållplatsen för busstrafik.

– I Haparanda byggs plattformen vid den befintliga stationen. Där bygger vi en ny plattform mot den k-märkta stationsbyggnaden. Den plattformen blir ca 110 meter lång, säger Peter Keisu.

Projektet genomförs i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Plattformarna beräknas stå klara vid årsskiftet 2020/21, enligt Trafikverket.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Ett steg närmare persontågstrafik

 1. Blev verkligen överraskad när jag öppnade HB webben i morse.
  Snygg och professionell känsla när jag började ”bläddra” i den.
  Bra gjort !

 2. Härligt, jag undrar också hur lång tid resan kommer att ta, nå det får vi väl veta sinom tid…

 3. Hoppas budgeten räcker så att kommunen ej blir blåst igen så skatten måste höjas….
  Vi har ju en fin grop på gränsen som har kostat mycket

  • Du har fått saker och ting om bakfoten. Gropen har inte kostat kommunen en krona, tvärtom.

 4. Någon som vet hur lång tid resan kommer ta och hur många stop emellan Haparanda och Luleå?

 5. Fantastiskt att få läsa positiva nyheter i dessa Corona tider För en gångs skull har berörda kommuner och region Norrbotten kunna samarbeta och få fram någonting som bidrar att dom mindre kommunerna har möjlighet att utvecklas För den enskilde människan innebär det att man kan fara och hälsa på sina nära och kära på ett säkert sätt även under vinter halvåret
  Så alla kommunpolitiker och kommunmedborgare i Norrbotten sudda ut kommungränserna och börja samarbeta mer

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Ungdomsgården som försvann

För två år sedan öppnades en föreningsdriven ungdomsgård i Pajala. Den hade en minimal budget och anställda fick söka bidrag till drift och egen lön. I samband med pandemin hamnade verksamheterna i malpåse, och gården blev nerlagd.

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.