Ett steg närmare persontågstrafik

Arbetet med att få igång tågtrafiken på Haparandabanan går framåt. Trafikverket har påbörjat arbetet med att rusta upp plattformen vid järnvägsstationen i Haparanda och en ny plattform ska byggas i Kalix.

Nyheten kom tidigare i veckan när Trafikverket skickade ut ett pressmeddelande.

– Vi gör det här för att möjliggöra persontrafik på Haparandabanan, sträckan Luleå – Haparanda. Det kommer att bidra till städernas tillgänglighet och utveckling, säger Peter Keisu, projektledare Trafikverket.

Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har i samråd med Region Norrbotten och berörda kommuner beslutat att starta persontrafik på sträckan Luleå-Haparanda. Enligt planen med start i slutet av 2020, senast i början av 2021. Satsningar och byggnationer har färdigställts vid järnvägsstationen i Haparanda, som exempelvis den nya hållplatsen för busstrafik.

– I Haparanda byggs plattformen vid den befintliga stationen. Där bygger vi en ny plattform mot den k-märkta stationsbyggnaden. Den plattformen blir ca 110 meter lång, säger Peter Keisu.

Projektet genomförs i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Plattformarna beräknas stå klara vid årsskiftet 2020/21, enligt Trafikverket.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Ett steg närmare persontågstrafik

 1. Blev verkligen överraskad när jag öppnade HB webben i morse.
  Snygg och professionell känsla när jag började ”bläddra” i den.
  Bra gjort !

 2. Härligt, jag undrar också hur lång tid resan kommer att ta, nå det får vi väl veta sinom tid…

 3. Hoppas budgeten räcker så att kommunen ej blir blåst igen så skatten måste höjas….
  Vi har ju en fin grop på gränsen som har kostat mycket

  • Du har fått saker och ting om bakfoten. Gropen har inte kostat kommunen en krona, tvärtom.

 4. Någon som vet hur lång tid resan kommer ta och hur många stop emellan Haparanda och Luleå?

 5. Fantastiskt att få läsa positiva nyheter i dessa Corona tider För en gångs skull har berörda kommuner och region Norrbotten kunna samarbeta och få fram någonting som bidrar att dom mindre kommunerna har möjlighet att utvecklas För den enskilde människan innebär det att man kan fara och hälsa på sina nära och kära på ett säkert sätt även under vinter halvåret
  Så alla kommunpolitiker och kommunmedborgare i Norrbotten sudda ut kommungränserna och börja samarbeta mer

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.