fbpx

EU gav klartecken till skogsbränslen

TORNEDALEN: Bioenergi från skogen i form av bland annat grot och bränsleved kommer även i fortsättningen att räknas som 100 procent förnybart. Det var i torsdags ett mycket viktigt beslut i EU för bland annat värmeverken i Tornedalen.

Starka krafter inom EU har märkligt nog försökt klassa skogsbränslen som icke förnybara bränslen. Argumenten för det har ofta visat på stor okunskap om skogsbruk i den boreala skogen.

Sverige har tillsammans med bland annat Finland stridit för att skogsbränslen ska betraktas som förnybara bränslen. LRF är en av organisationerna som stöttat Sveriges hållning med faktaunderlag.

Hade tvingats köpa utsläppsrätter

Om inte skogsbränslen hade klassats som förnybara så hade det blivit något av en katastrof för värmeverken, bland annat i Tornedalen där man satsat på pannor anpassade för skogsbränslen.

Värmeverken hade riskerat att tvingas köpa utsläppsrätter för miljoner – ungefär som om man hade eldat med fossil olja.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.