fbpx

Bygg eget – behåll kontrollen!

Replik till ”Bygg inget värmeverk – köp spillvärme!” av Rune Routovaara i Haparandabladet 2020-08-22.

Routovaara hänvisar till att Tornion Voima är berett att skriva ett 20-årigt avtal. Det behöver inte betyda så mycket. Avtal kan brytas när som helst. Haparandaborna har bara att finna sig i vad som krävs. Det finns ju inget alternativ. Finnarna genom Fortum har inte varit blyga att ta betalt av Stockholmarna. Stora vinster har tagits ut i Kalix.

Sedan påpekar Routovaara att Torneå har ett eget värmeverk ifall det blir problem med leveranserna från Outokumpu. Antag nu att Haparanda satsar på att få värme enbart från Torneå/Outokumpu och det blir problem med leveranserna. Om vi är i december blir det mycket kallt i Haparanda.

Routovaara berättar att värmeverket ska eldas med skogsbränsle. Det är ju perfekt. Det går säkert att hitta flera leverantörer av skogsbränslet. Låt dom konkurrera om leveranserna till värmeverket. På så vis får man lägsta tänkbara kostnad för bränslet. Dessutom kanske vi får något/några arbetstillfällen i Tornedalen också, på köpet. Det är ju inte helt fel.

Det optimala kanske är om Tornion Voima kan anslutas till Haparandas fjärrvärmenät. När de har stort överskott, kanske de är beredda att leverera till mycket låga priser, och i Haparanda sparas skogsbränslet.

Igen, skaffa först en tekniskt och kommersiellt kompetent projektledare. Det har talats om en kostnad på 155 miljoner kronor. Är det ett budgetpris, eller är det baserat på detaljerade ritningar och anbud. Beroende på i vilket stadium projektet befinner sig är behovet av insatser olika.

Peter Malmström Kannusjärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Bygg eget – behåll kontrollen!

  1. Kloka ord Peter Malmström,vill också säga som en storföretagare ”Det vi kan tjäna en krona på det gör vi själva”.
    Sen måste jag också ge en eloge till kommunledningen som tog ett extra varv i tankesmedjan och gjorde omtag i beslutsprocessen, bra agerat och prestigelöst!

  2. Som jag förstått köpts det redan idag ”värme” från Finland och priset för den är mycket högre än det som Torneå betalar. Finns heller inget som specifikt kan motivera prisskillnaden, mer än att ”värmen” nu säljs till Haparanda. Vem vill göra affärer med den leverantören? Kanske HB kan grotta lite i den saken.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han