Bygg eget – behåll kontrollen!

Replik till ”Bygg inget värmeverk – köp spillvärme!” av Rune Routovaara i Haparandabladet 2020-08-22.

Routovaara hänvisar till att Tornion Voima är berett att skriva ett 20-årigt avtal. Det behöver inte betyda så mycket. Avtal kan brytas när som helst. Haparandaborna har bara att finna sig i vad som krävs. Det finns ju inget alternativ. Finnarna genom Fortum har inte varit blyga att ta betalt av Stockholmarna. Stora vinster har tagits ut i Kalix.

Sedan påpekar Routovaara att Torneå har ett eget värmeverk ifall det blir problem med leveranserna från Outokumpu. Antag nu att Haparanda satsar på att få värme enbart från Torneå/Outokumpu och det blir problem med leveranserna. Om vi är i december blir det mycket kallt i Haparanda.

Routovaara berättar att värmeverket ska eldas med skogsbränsle. Det är ju perfekt. Det går säkert att hitta flera leverantörer av skogsbränslet. Låt dom konkurrera om leveranserna till värmeverket. På så vis får man lägsta tänkbara kostnad för bränslet. Dessutom kanske vi får något/några arbetstillfällen i Tornedalen också, på köpet. Det är ju inte helt fel.

Det optimala kanske är om Tornion Voima kan anslutas till Haparandas fjärrvärmenät. När de har stort överskott, kanske de är beredda att leverera till mycket låga priser, och i Haparanda sparas skogsbränslet.

Igen, skaffa först en tekniskt och kommersiellt kompetent projektledare. Det har talats om en kostnad på 155 miljoner kronor. Är det ett budgetpris, eller är det baserat på detaljerade ritningar och anbud. Beroende på i vilket stadium projektet befinner sig är behovet av insatser olika.

Peter Malmström Kannusjärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Bygg eget – behåll kontrollen!

  1. Kloka ord Peter Malmström,vill också säga som en storföretagare ”Det vi kan tjäna en krona på det gör vi själva”.
    Sen måste jag också ge en eloge till kommunledningen som tog ett extra varv i tankesmedjan och gjorde omtag i beslutsprocessen, bra agerat och prestigelöst!

  2. Som jag förstått köpts det redan idag ”värme” från Finland och priset för den är mycket högre än det som Torneå betalar. Finns heller inget som specifikt kan motivera prisskillnaden, mer än att ”värmen” nu säljs till Haparanda. Vem vill göra affärer med den leverantören? Kanske HB kan grotta lite i den saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.