fbpx

Bygg eget – behåll kontrollen!

Replik till ”Bygg inget värmeverk – köp spillvärme!” av Rune Routovaara i Haparandabladet 2020-08-22.

Routovaara hänvisar till att Tornion Voima är berett att skriva ett 20-årigt avtal. Det behöver inte betyda så mycket. Avtal kan brytas när som helst. Haparandaborna har bara att finna sig i vad som krävs. Det finns ju inget alternativ. Finnarna genom Fortum har inte varit blyga att ta betalt av Stockholmarna. Stora vinster har tagits ut i Kalix.

Sedan påpekar Routovaara att Torneå har ett eget värmeverk ifall det blir problem med leveranserna från Outokumpu. Antag nu att Haparanda satsar på att få värme enbart från Torneå/Outokumpu och det blir problem med leveranserna. Om vi är i december blir det mycket kallt i Haparanda.

Routovaara berättar att värmeverket ska eldas med skogsbränsle. Det är ju perfekt. Det går säkert att hitta flera leverantörer av skogsbränslet. Låt dom konkurrera om leveranserna till värmeverket. På så vis får man lägsta tänkbara kostnad för bränslet. Dessutom kanske vi får något/några arbetstillfällen i Tornedalen också, på köpet. Det är ju inte helt fel.

Det optimala kanske är om Tornion Voima kan anslutas till Haparandas fjärrvärmenät. När de har stort överskott, kanske de är beredda att leverera till mycket låga priser, och i Haparanda sparas skogsbränslet.

Igen, skaffa först en tekniskt och kommersiellt kompetent projektledare. Det har talats om en kostnad på 155 miljoner kronor. Är det ett budgetpris, eller är det baserat på detaljerade ritningar och anbud. Beroende på i vilket stadium projektet befinner sig är behovet av insatser olika.

Peter Malmström Kannusjärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Bygg eget – behåll kontrollen!

  1. Kloka ord Peter Malmström,vill också säga som en storföretagare ”Det vi kan tjäna en krona på det gör vi själva”.
    Sen måste jag också ge en eloge till kommunledningen som tog ett extra varv i tankesmedjan och gjorde omtag i beslutsprocessen, bra agerat och prestigelöst!

  2. Som jag förstått köpts det redan idag ”värme” från Finland och priset för den är mycket högre än det som Torneå betalar. Finns heller inget som specifikt kan motivera prisskillnaden, mer än att ”värmen” nu säljs till Haparanda. Vem vill göra affärer med den leverantören? Kanske HB kan grotta lite i den saken.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.