fbpx

EU kan förbjuda A-traktorer

Transportstyrelsen har föreslagit nya regler för att öka säkerheten för A-traktorer men EU kan komma att förbjuda dessa fordon.

Enligt Teknikens värld kan förbudet börja gälla redan i början av 2023.

EU-kommissionen uppges ha varit i kontakt med regeringen efter att branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionens fordonsgrupp gällande tillåtandet att använda A-traktorer med endast AM-körkort som krav. Enligt kommissionen följer inte Sverige EU:s fordonslagar.

Nu har Sverige svarat på kommissionens frågor och om svaret inte anses tillfredställande kan frågan bli ett fall för EU-domstolen, skriver Teknikens värld.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “EU kan förbjuda A-traktorer

 1. Ha nu i åtanke att Eu styr mkt mer av svensk politik. Tex Eu reglerna kan hindra den nya regeringen att sänka reduktionsplikten i bilbränslet. Man kan även se det som att Eu lobbar för fler mopedbilar i trafiken.

 2. Har inget emot Eporna! Ungdomarna måste få ha något intresse och kunna förflytta sig och frakta grejer mm.
  Enda problemet är de som inte kör åt sidan trots att det finns plats.

 3. Fred och frihandel var väl tanken bakom eu från början, men att politiker börjar dribbla med, dels, mobilladdare och nu ett upplevt problem som rör en liten del av unionen, a-traktorer, är oroväckande.

 4. hoppas verkligen att dessa förbjuds, A- traktorerna är ett gissel för den övriga trafiken 15-åringar är inte mogna för dessa, för det andra så är inte en stor del av föräldrarna heller som hjälper barnen köra fortare än lagstadgat.

 5. Vet inte om ett förbud på a traktorer är bra, men däremot ett annat kort för mopeder jämfört med mopedbil och a traktor, det är en helt annan sak att köra mopedbil och a traktor jämfört med vanlig moped. Dottern körde ett am kort och jag köpte en mopedbil till henne, provkörde den själv oxå och det som slog mig var att det var ju som a köra en bil i trafiken. Nå men hon löste det och all gick bra och hon har körkort för bil nu. 🙂 Sen att höja a traktorers hastighet till 45kmh som ju mopedbilar får gå i håller jag med om, senast igår såg jag en a traktor köra framför mig i över 90kmh på väg 99. 🙂

 6. håller med att förbjud dess ”traktorer” på allmän väg. sett att dom i dagtid kör mer mot mittlinjen som försvårar om körning. traktorerna ska hålla sig så långt det går mot högersidan av vägbanan. hela påhittade med dessa traktorer är att deras föräldrar sinsemellan vill hävda sig höger ekonomiskt som ”min son har en traktor med merca, eller bmv kaross. de slår en traktor kaross med en gammal volvo eller volvo duett. de är där svammlet har sin grund. de är föräldrarna som riggar upp allt. vill visa sin ekonomiska status.

 7. Problemet blev när det blev så lätt att göra A-traktorer.
  När man var ung så var det tvunget att Kapa/göra flak och dubbla växellådor.
  Nu bryr sig inte de flesta Förare av dessa fordon, Sladdar runt i rondellerna mitt på blanka dagen. Ligger 80-90 efter e4an/99an. Visst om man gör det när det inte är folk ute eller ser det tydligt. Graven är grävd.

 8. Äntligen begränsning/stopp på lekstugan! Missbruk deluxe! Vi ser ju alla att barn ska inte leka på allmän väg!

  • Du lär nog bli mer besviken.. Trimmade mopeder kommer att öka drastiskt. Och på vintern körs de skoter på stan. 🙂

  • Sen är det väl parkbänken som gäller nästa!sen börjar ungdommar dricka o knarka!

   • Knarkar och super gör dom redan… och kör a traktor/epa samtidigt! Dags att vakna upp?

 9. Löjligt detta är väl bra att ungdommar år bilintreserade.eu borde låta det finnas kvar som att förbjuda snus!

  • @spion
   @B-rat

   Håller med er!
   Många här ungefär jublar att de ska förbjudas.

   Är mopedbilar som går i ännu högre hastighet bättre?!

   Det handlar om några enstaka fall där man tagit bort spärrar och det ska då förstöra för andra?

   En EU moped går också trimma så den går bra bit över det tillåtna hastigheten, bara så ni vet!

 10. Hoppas att Eu stoppar vansinnet så slipper Trafikstyrelsen utreda detta
  Hör och häpna dom behöver bara 4 månader på sig och komma fram till ett beslut
  Förslagen som dom har fått är ju så självklara som t.ex vinterdäck på vintern och alla ska använda bilbälte

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.