fbpx

Extra stödpaket till jordbruket och yrkesfisket

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har kostnadsläget för både jordbruket och fisket i Sverige ökat kraftigt. Regeringen föreslår därför att staten går in med stödpaket för det svenska jordbruket och yrkesfisket – vilket också ska säkra livsmedelsproduktionen i Sverige.

Ett krispaket på drygt två miljarder kronor föreslås gå till jordbruket medan ett stödpaket på 40 miljoner kronor föreslås gå till yrkesfisket. Paketen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet.

Enligt ett pressmeddelande avser regeringen att öka det i vårändringsbudgeten aviserade stödet till animalie- och växthussektorn med ytterligare knappt 1,6 miljarder kronor under 2022. ”Regeringen ser att kostnadsläget har stor påverkan inom hela animaliesektorn och avser därför utöka stödet även till mjölk- och nötköttsproduktion samt till får- och getproduktion”.

Stödet till jordbruket i norra Sverige föreslås öka med 50 miljoner kronor för 2022.

Vidare föreslår regeringen att skatten på diesel för jord-, skogs- och vattenbruk sänks retroaktivt från den 1 januari 2022.
Delar av det föreslagna stödet kräver godkännande från EU-kommissionen för att kunna realiseras.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Extra stödpaket till jordbruket och yrkesfisket

  1. Bönderna lever på bidrag från staten och EU!! Deras parti, Centerpartiet är emot alla former av bidrag till vanligt folk och vill sänka alla ersättningar i sjukförsäkring och A-kassa bl.a.! Partiet kan kalla bidrag till bönderna som ”avdrag”, det låter bättre för ett höger parti!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.