fbpx

Minst en tusenlapp till varje bilägare

Regeringen avser att införa ett stöd med 1.000 kronor till alla bilägare i landet, och 1.500 till bilägare i glesbygd.

Priserna på diesel och bensin ökar kraftigt som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Därför avser regeringen att gå in med en drivmedelskompensation.

Grundregeln uppges vara  1.000 kronor per person och bil, och maximalt en personbil per person.
Alla som bor i kommuner som ingår i stödområdena 1, 2 eller 3 och som äger en personbil får ytterligare 500 kronor i kompensation. Det handlar främst om boende i gles- och landsbygd där avståenden är stora.

I Norrbotten får nästan alla bilägare det högre stödet.

Regeringens utgångspunkt är att stödet ska betalas ut med automatik senast från augusti.

Andra åtgärder som ska lindra konsekvenserna är:

• Tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin under juni till oktober 2022

• Pausad BNP-indexering på diesel och bensin för 2023

• Pausad reduktionsplikt för 2023

Stödpaketet är på 14 miljarder kronor

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

38 kommentarer på “Minst en tusenlapp till varje bilägare

 1. en kan också se att Högerspöket lever i Tornedalen.. Kom nu ihåg vilka som lobbade in Sverige i €u där allt skulle bli så bra… märkligt att Andra €u länder har lägre drivmedelspriser än Sverige, kan ju bero på att dom har mindre fanatisk tro på Reduktionsplikten och nöjer sig med det Minimikrav som €u Tjänstemännen lobbat fram.. Elpriserna är ju stadigt stigande Elområde 1 & 2 är ju billigare än dom Söderöver, Ju bättre elledningar som byggs ju mer kan då exporteras om €u reglerna följs och prishöjningar kommer då även i Elområde 1 & 2….

 2. Ett engångsbelopp på 1500 kr hjälper verkligen ingen förstår inte hur det skulle hjälpa den ensamstående mamman i det långa loppet en månad kanske men sen då?

  • Inte i det långa loppet, nej. Ett par veckors bensin är dock bättre än ingenting. Man skjuter upp ångesten lite. 1 500 kronor i månaden vore ännu bättre.

 3. Sossarna tar in 1 miljard kronor i månaden pga av de höga bränslepriserna , så inte har dom bråttom att sänka priset. Om viljan fans så hade dom kunnat sänka skatten redan imorgon men viljan finns inte. Och sossarnas ordspråk är väl som TobleroneMona sa, det är roligt att betala skatt.

  • Jag tror att hon sa ”häftigt”, men jag kanske minns fel. (I min värld är det tyvärr varken roligt eller häftigt att betala skatt.)

 4. ”Affe” är du missnöjd med 1.500 kr? Meddela i så fall Trafikverket att du inte vill ha ersättningen! Fakta är att vi lever i en marknadsekonomi som främst SD väljare har svårt att förstå, det går på den propaganda och svartmålning som partiet ger med enkla lösningar. Detta med sänkning 9,50 kr/liter i bensin priset, detta var höjden av okunnighet vad som gäller inom EU regel verket! Men era väljare går säkert på ”bluffen” på denna desinformation!

  • Alla som inte vill ha sina bensinpengar är välkomna att ge dem till mig. De behövs. Min bil är JÄTTETÖRSTIG …

 5. Håller med att högerns och Centerpartiets marknadslösningar är förödande för oss som bor på landsbygden. Marknaden bestämmer högre bensin-och elpriser bl.a. Titta ca 30 år tillbaka, då fungera tågtrafiken med SJ med underhåll utan problem. Vi hade Försäkringskassa, AF-kontor, Bilprovning, Apotek i varje kommun. Inga problem med bemanningen med läkare, sjuksköterskor m.m. inom vården, inga problem med tandläkare inom Folktandvården. Vad har hänt?? Jo, detta är resultat av högerns s.k. frihetsreformer!!

  • Om man tittar 30 år bakåt i tiden då är det sossarna som styrt sverige större delen av den tiden.

 6. ni SD:era som skriver era inlägg här och skriver skit om regeringens politik ni fattar inte vad reformen går ut på. de handlar inte om att ge bara bilägare ett stöd på 1500 kr utan även ge ett stöd till en ensamstående mamma med 2 barn för att även hon ska klara sig bra i vardagen och kunna köpa mat till barnen, men ok jag ska inte klandra er SD:era för de för ni förstår ju inte helheten i regeringens politik. för vår regering står för ordet solidaritet. har du hört att åkersson eller kristersson eller för den delen annie löv eller buchen har använt det ordet. ja vet aldrig. och varför inte det?

 7. Ett råd till extrem högern, lita inte på den propaganda och svartmålning ni får från erat partiet! Liknar vad som nu sker från Ryssland!! Fakta är att bränsle priserna från förra veckan i Sverige sjunkit med 4 kr/liter, priset för bensin är högre i Finland i dagsläget! Elpriserna för februari är den lägsta på flera månader!!

 8. Av inläggen ser man okunnigheten eller propaganda kriget mot regeringen. Man vill så gärna ha ett extrem höger parti som styr Sverige! Blir det så, får vi alla med låga inkomster, pensioner, a-kassa betala för högerns agerande. Titta bara på högerns senaste mandat period, vilka betala för högerns s.k. arbetslinje? Jo, det med olika ersättningar från socialförsäkringar, A-kassa bl.a. Som pensionär ser jag regeringens bidrag på 1.500 kr mycket välkommet. Bidraget är inte en kompensation direkt för bränslekostnaderna, utan ett stöd för ökade kostnader för bil ägandet i allmänhet som bilskatt. service bl.a. Politiken är solidarisk, att alla är med!!

 9. ”ALLA” bilägare kompenseras med 1000-1500 kronor nu när bränslepriser stiger, även dom som kör elbil.
  Hur tänkte tänkte dom här?

  • Hur de tänkte? Inte alls, som vanligt … Eller så förutsatte de att ingen annan skulle tänka, snarare. Folk i allmänhet har ju en tendens att nappa på allt som sägs i media utan att tänka.

 10. ser att det är många SD:era som har samlats vid ”pumparna”. som deras ledare vet dom inget hur ett land regeras och fungerar, Skrämmande minst sagt. ang högerns (främst m) förslag på skattesänkningar på drivmedel på 5 kr litern så går den inte att verkställas pga eu-direktiv. var högern ovetande om denna direktiv. tror inte de utan utspelet är rent populistikt för att bla, lura ovetande sd väljare. och SD folket. enl åkersson var sverige ”fullt” för några år sedan för invandrare. men nu måste dom populistikts låtsas vara för invandring. vad jag vet så har inte sverige invaderat nått annat land för att öka vår landsyta.

  • så du tycker kvinnor barn och äldre från Ukraina ska jämföras med massinvandringen av unga män från nordafrika

 11. Bränslechoken har kommit till Torneå Diesel 1,288 L
  ca 24.25 kr litern Haparanda 24,50. Hur blir det nu kanske EU-bidrag till gränsriddarna eller bidrag. Alliansen 50 öre skattesänkning det blir skillnad från 1 maj.

 12. Verkar som dom flesta vill ha bidrag här uppe speciellt vid gränsen kanske av gammal vana. Hur skulle det vara att försöka klara sig själv som övriga kommuner.

  • ”Klara sig själv”

   Tror du det är Stockholms kommun som betalar spårvagnar och tunnelbanesystem?

 13. fyfan vilket jävla skämt socialdemokraterna är. På riktigt, det är med dessa drivmedels priser KNAPPT en resa fram och tillbaka till Luleå.

  • Köp en elbil. Lite beroende på var du bor någonstans. Om du bor i Haparanda då kör du till Luleå för 4 kronor tur och retur. 🙂

   • Funkar ens elbilar i minusgrader? Ordet ”elbil” för mest tankarna till en sådan där liten bil som brukar vara populär bland barn i dagis- och lågstadieålder …

 14. Sossarna =döden för gles bygds befolkningen. Sossarna säger vi ska kunna bo i hela Sverige ? Ingen ska tvingas flytta söderut och till storstan,? Nä precis dom tvingar oss inte men dom gör de olidligt för oss att bo kvar här och bränsle priserna och elpriserna är en stor del i planen om att påverka(tvinga,) oss att flytta söderut. Och när vi tvingats att flytta så kommer Norrbotten vara en enda stor vindkrafts industri område. Och vad säger våra kommunala sosse politiker här i norr? Inget . Dom bryr sig inte om sina kommun invånare. Dom är ju social demokrater och dom kan ju inte gå emot sitt parti hjärn tvättade som dom är . Dom har glömt bort hur man tänker själv.

 15. JÄ**a Sossepolitik först höjer man skatter på allt nu ska dom ha creds för att dom sänker soppapriset 1 kr
  man börjar märka att valet närmar sig

  soppapriserna skena långt innan putin

  kom ihåg det när ni ska till valurnorna gott folk

  • Det dyker väl upp någon ny kris i media som får folk att glömma allt i lagom tid för valet.

 16. he he och så får man sossarnas valsedel på köpet när pengarna kommer

  • Eller så får man pengarna först vid inlämnande av sosseröstsedeln. Ingen skulle väl ens bli förvånad längre.

   • Man kan göra mycket själv för att få ned bränsleförbrukningen. Jag blir fortfarande omkörd på både 80 väg och 110 väg. Det kostar på att köra olagligt, det är inte gratis. Kontrollera däcktrycket lite oftare, det lönar sig.

    • Förrum:
     Stämmer att man kan göra mycket själv.
     Själv låter jag bilen stå avställd och cyklar, promenerar eller åker kollektivt istället.
     Stora besparingar som märks direkt.
     Ni som MÅSTE använde bilen p.g.a att ni bor avsides får nog gilla läget, ni har ju själva valt detta livet.
     Så varför gnälla?

     • Valt? Man bor väl i många fall där man hittar en ledig bostad som man har råd med.

    • Tack för påminnelsen om att kolla trycket, det är en sådan sak som jag alltid glömmer bort att göra.

 17. Prisa Gud!
  Socialdemokratisk politik som innebär bidrag åt folket för att ha råd att leva.
  Sen kan man beskylla Putin, men hans andel i sossarna soppa är rätt liten…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.