fbpx

Färre före detta lärare vill återgå till yrket

Före detta grundskollärare minst positiva till att återvända till yrket

Ny rapport från SCB visar att en krympande andel lärarutbildade som lämnat skolan kan tänka sig att återvända till läraryrket. Grundskollärare är minst positiva till att återvända.

Ungefär varannan lärare som lämnat yrket de senaste tio åren kan tänka sig att återgå till det, visar rapporten ”Lärare utanför yrket”. 2016 uppgav cirka 60 procent att de kunde tänka sig att arbeta som lärare igen.

– Jämfört med undersökningen 2016 anger nu en högre andel att arbetsbelastning, stress och förväntningar från vårdnadshavare, administrativa uppgifter, för stora elevgrupper och små möjligheter att styra över arbetssituationen bidragit till att de lämnat yrket, säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB.

Arbetsmiljön är den vanligaste anledningen till att lärare lämnat yrket i såväl grundskolan, gymnasieskolan som komvux. Men den är mer dominant bland tidigare grundskolelärare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Färre före detta lärare vill återgå till yrket

 1. Curlande 80-90tals föräldrar som fick allt de pekade på. Fri uppfostran. Det är slut resultatet när de får ungar. Man skall aldrig säga nej till varken egna eller andras barn var det man tror på. Skall resoneras…. men livet är inte en förhandling…

 2. Hur har ni bedömt att ungar inte har förebilder eller någon uppfostran hemifrån? Stämmer inte på våra ungar, skit o sattyg tas upp och vi blundar inte för bristande respekt, svordomar och elakheter. Ändå förekommer bråk o tjafs i skolan mellan elever.

 3. Eller så vill barnen visa en annan ( upprorisk ) sida utanför hemmet…inte en aning, finns nog de som förstår…inte lätt att vara barn nu för tiden, barnarbete förbjudet…annat va det förr… pappa började jobba som 15 åring, han tyckte det passade honom.

  • Jag har inte farit illa av lite ”barnarbete”. Jag och mina syskon fick stappla ved och bära in ved på vintern. På sommaren plockade vi bär och sålde det till polarica. Vi byggde upp våra kroppar. Jag ser ungdomar med bullmuskler från gymmet men stommen(skelettet) är klent. Allsidigt arbete är bättre för kroppen.

 4. Mest troligt är det nog för att dagens barn har så dålig uppfostran hemifrån. Det är jobbigt arbetsklimat i skolan idag.

  • du har helt rätt i detta ungar har inga förbilder hemma, hur man visar respekt mot andra, ingen uppfostran alls

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN