fbpx

Färre registrerade hundar 2022

Under pandemin valde många att skaffa hund, men den effekten verkar nu avta enligt Jordbruksverket.

Förra året registrerade 72.876 nya hundar hos Jordbruksverket – 6,5 procent färre än rekordåret 2021 då 78.052 nya hundar registrerades.

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 1.089.000 hundar och 787.000 ägare registrerade.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Färre registrerade hundar 2022

  1. Vi hade en granne och dom var ute med sin hund 10-15 minuter om dygnet, resten av tiden var hunden inomhus.
    Såg aldrig att dom plockade upp efter hunden.
    Har själv haft hund och tog 4 promenader om dagen och varje promenad var 1-1,5 timme oavsett väder.
    På våren, sommaren och hösten när vädret var fint så hade vi hunden utomhus större delen av dagen.
    Plockade alltid upp efter hunden dessutom.
    Det finns många som inte ska ha hund.

    • Det låter som att din hund hade det roligt, Affe. Man får hoppas att du lät den stanna och nosa på saker också, till skillnad från alla dem som marscherar rakt fram i en viss takt för sin egen motions skull eller bara för att de ”måste” (utan en tanke på hur hunden upplever promenaden). Hundar är nog mer intresserade av att uppleva världen än av själva motionen.

      • Precis så är det. Motion för sin egen skull och inte för hunden 🐕 Det finns många ledsna hundar som inte få lukta eller njuta om sin omgivning ☹️

        • Många av dom värsta djurplågarna är hundägare som bara har sina hundar för jakt.
          10 månader om året är jakthunden i hundgård och när det är 1 månad kvar till jakten så ska hunder motioneras nästan ihjäl för att sedan jaga i en månad.

          • Man får ha i åtanke att det skiljer en del mellan olika raser och även mellan individer hur hunden själv trivs. En del hundar är väldigt familjeorienterade och vill vara nära sina ägare hela tiden medan andra är mer intresserade av att vara utomhus och har bråttom ut till hundgården igen när man tar in dem i huset (och under löp blir nog de flesta hundar rymningsbenägna, oavsett om de bor inne eller ute) så man bör inte vara för snabb med att beskylla andra människor för djurplågeri. Antagligen är det bästa för hunden att få vara både inne och ute. Det är tyvärr ytterst få som har möjlighet (tid, fysiska förutsättningar) att som Affe promenera 4-6 timmar om dagen. Ibland kan förutsättningarna även ändras och då kanske man inte vill göra sig av med sin hund som man har haft i flera år. Hunddagis finns inte överallt. Dessutom är sådana anläggningar ofta inte särskilt trivsamma och kan upplevas som alltför stressiga av många hundar. I stället för att döma andra kanske man kan försöka hjälpa till genom att, om man har tid över, erbjuda sig att rasta en hund som man tycker verkar underaktiverad, kanske samtidigt också tjäna en liten slant. Jag vet själv hundägare som gärna skulle vilja ha en hundvakt/rastare, både permanent (när ägaren jobbar) och tillfälligt (vid sjukdom etc).

      • Jodå, våran hund fick använda nosen för sök av godis och även söka upp oss då vi gömt oss för den.
        Den fick i lugn och ro nosa på omgivningen, uträtta sina behov då den behövde det.
        Många utflykter och bara njuta av naturen, stillheten m.m.
        Det var aldrig bara promenader för våran egen skull utan det var promenader för hundens skull.
        Om man bara låter hunden vara ute 10-15 minuter per dygn så ska man inte ha en hund överhuvudtaget.

  2. man undrar varför vissa har hundar när dom inte orkar gå ut med dom. om dom sen råkar orka gå ut med hunden så blir det på sin höjd några min, och inte tar upp skiten

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka