fbpx

Färre vuxna besöker tandläkaren

TORNEDALEN: Andelen vuxna, 23 år eller äldre, som besöker tandvården regelbundet minskar. I synnerhet i åldersgruppen 35-49 år. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Siffror visar också att andelen som behandlas förebyggande för förhöjd risk för karies har minskat betydligt.

2018 besökte 56 procent av den vuxna befolkningen, 23 år och äldre, tandvården. Det är en minskning med knappt 7 procent jämfört med 2011. Andelen som gjort ett besök under en treårsperiod har minskat med ungefär 3 procent under motsvarande period, till 77 procent. I siffrorna inkluderas både planerade och akuta besök.
Studeras enbart andelen som kommer till tandvården för en basundersökning inom en treårs period har den minskat med 4 procent sedan 2011. Samtidigt har andelen som endast besöker tandvården vid akuta besvär under en treårsperiod ökat med närmare 13 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Färre vuxna besöker tandläkaren

 1. gå till sk. ”privata tandläkare”…de som är anslutna till försäkringskassan, blir inte dyrare än hos folktandvården…

 2. Laitahyökkäjä…då tycker jag vi ger Jimmie en chans. Eller hur? Det kan i varje fall inte bli sämre i landet än det är just nu. Just nu är det bara ett jäkla tjat om klimatet. Resten av problemen då? Har dessa glömts bort? Det finns snart inte någon sjukvård att tala om. Det är brist överallt. Politiken måste ändras. Att fortsätta i samma hjulspår år ut och år in det går inte. Jag hoppas till nästa val att det blir en förändring. För allas bästa. Glad midsommar 😊😊

 3. Hos folktandvården är bemötandet sämre av patient som är äldre, har erfarit i verkligheten. Numera kommer nya tandläkare från utlandet till folktandvården med riktigt dåliga kunskaper i Svenska språket. Kommunikationen fallererar även om behöver som patient sitta och gapa. Det är riktiga kulturkrockar med annorlunda hudfärg behöver inte spela någon roll bara när tanläkaren beter sig underligt. Denne lämnade behandlingsrummet helt sonikt. Vad skulle göra i stolen och sköterskan kunde inte säga vad som händer. Förmodligen var jag obekväm och denne ville behandla enkla åtgärder som barn.

 4. Jimmie fixar dina tandproblem plus allt annat så fort han tagit över….

 5. Finns väl ingen fast tandläkare i Pajala. Kommer nån ibland. Så illa så finns knappt ord för det!

 6. Karolina…Hur ska det gå till? Berätta. Det är som det är i detta land. Vi små i detta samhälle har det inte lätt. Tyvärr. Fattigdomen ökar i detta så kallade välfärdsland. Det har spårat ut. Totalt…

 7. Det Finns Tre skickliga privattandläkare, 2 hos Dina tänder och 1 på Seskarö

 8. Håller med ovanstående. Skulle behöva gå till tandläkare, men det finns ingen på Folktandvården jag har förtroende för. Var försvann de duktiga portugisiska tandläkarna vi hade här för några år sedan? Det var otroligt tråkigt att de lämnade Haparanda …

  Hälsocentralen verkar ha samma problem. De få duktiga läkare som funnits, arbetar inte längre kvar.
  Är det bara tråkigt att bo och arbeta i Haparanda om man är en driven person som tagit sig igenom många, tunga år med universitetsstudier? Eller är det något annat i verksamheten som gör att alla lämnar?

 9. Jag måste söka mig till Finland. Det finns ingen tid att få i Haparanda.

 10. Pajala har en Göteborgare (mycket duktig!) som är här 2 veckor och borta 2 veckor och kan enbart jobba med akut tandvård. I övrigt finns igen tandläkare. Inte konstigt att folk inte går till tandläkare eftersom det inte finns någon att gå till!
  I väntans tider!

 11. om alla fortsatt att gå till tandläkaren minst 1 ggn/år efter Gratis vården så blir inte kostnaderna höga….en basundersökning kostar ca 500-1000kr då per år….

 12. Håller med ”Karies och Baktus”. Det finns t.ex. inga tandläkare/tandhygienister på Folktandvården som kan ta emot kunder. Hur blir det sen när kommunens innevånare med försämrad tandhälsa behöver få tid för akuta besvär?

 13. Det är väl inte så konstigt. Går ju inte att komma dit längre förutom akuta besvär. Förut blev man kallad regelbundet, men nu finns det ingen personal längre.

 14. Har nog med priset att göra…
  Sedan har vi brist på duktiga tandläkare.
  Hoppas på ”gratis” tandvård,det blir ju ändå en kostnad för staten om vi inte sköter våra tänder,när rötan kommer.
  Vad säger arbetsgivaren el.kommande arbetsgivare när sökande kommer med tänder som staket.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.