fbpx

Finland förbereder sig ifall läget förvärras

Under torsdagsförmiddagen informerade finska myndigheter om landets fortsatta arbete för att hindra en ökad spridning av covid-19.

Bland annat kan kapaciteten för testning och smittspårning ökas om läget skulle förvärras. Dessutom ska reserestriktioner diskuteras under dagen.

– Läget ute i världen är sådant att det knappast blir någon avveckling av restriktionerna, sa Kirsi Varhila, kanslichef på finska Social- och hälsovårdsministeriet.

En rekommendation om ansiktsskydd är på väg och väntas komma om en vecka. Men inget tvång kommer införas.

– Vi har ingen lagstiftningsbas för detta. Vi kan inte tvinga finländare att använda mask, men när vi ger en stark rekommendation följer finländare de ganska bra, sa Kirsi Jarhila.

Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppmärksammade en förbättrad lägesbild i norra Sverige.

– Läget i Sverige har förbättrats och det är positivt. Det mest betydelsefullt för Finland är att det i norra Sverige har stabiliserats, sa Taneli Puumalainen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Finland förbereder sig ifall läget förvärras

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.