fbpx

Finland förbereder sig ifall läget förvärras

Under torsdagsförmiddagen informerade finska myndigheter om landets fortsatta arbete för att hindra en ökad spridning av covid-19.

Bland annat kan kapaciteten för testning och smittspårning ökas om läget skulle förvärras. Dessutom ska reserestriktioner diskuteras under dagen.

– Läget ute i världen är sådant att det knappast blir någon avveckling av restriktionerna, sa Kirsi Varhila, kanslichef på finska Social- och hälsovårdsministeriet.

En rekommendation om ansiktsskydd är på väg och väntas komma om en vecka. Men inget tvång kommer införas.

– Vi har ingen lagstiftningsbas för detta. Vi kan inte tvinga finländare att använda mask, men när vi ger en stark rekommendation följer finländare de ganska bra, sa Kirsi Jarhila.

Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppmärksammade en förbättrad lägesbild i norra Sverige.

– Läget i Sverige har förbättrats och det är positivt. Det mest betydelsefullt för Finland är att det i norra Sverige har stabiliserats, sa Taneli Puumalainen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Finland förbereder sig ifall läget förvärras

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.