fbpx

Gränsapotek töms på skabbsalva

Bettina Björklint och Nina Svanberg vittnar om en stor efterfrågan på läkemedelssalva mot skabb, som ökat i Finland.

Svensk läkemedelssalva mot skabb ska vara mer effektiv och billigare än i Finland – därför töms nu apoteken i svenska gränsorter på varan.

Antalet skabbfall i Finland har ökat under de senaste åren. Enligt det finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapporterades 37.190 fall under 2023 vilket är 74 procent fler än året innan. Och under 2022 var antalet rapporterade fall 85 procent fler än 2021.

Den finska läkemedelssalvan som används vid skabb är inte lika effektiv som den i Sverige och dessutom är priset på den svenska varianten lägre. Detta har medfört rusning till apoteken i bland annat Haparanda och Övertorneå.

Nina Svanberg, apotekschef vid Apoteket Aspen, uppger att hon såg en ökning i försäljningen redan 2022.

– Men nu har den ökat mer. Det finns en del som köper läkemedlet här och skickar till sina släktingar i södra Finland, säger Svanberg som dock inte rekommenderas eftersom det är en kylvara.

Efterfrågan ökade mer för cirka en månad sedan och för ett par veckor sedan kunde det komma flera kunder per dag som köpte salvan – en del i fall att de får smittan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Gränsapotek töms på skabbsalva

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.