fbpx

Överväger munskydd på offentliga platser

I Finland kan det komma en rekommendation om att bära ansiktsskydd på offentliga platser, rapporterar finska Yle.

Enligt Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid finska Institutet för hälsa och välfärd (THL),  är det mycket möjligt. Detta då THL sett att det kan löna sig att använda skydd.

– Det här eftersom hösten är på kommande och semestrarna håller på att ta slut. Sakerna som saktade ner virusets spridning på våren är delvis borta. Det här gör att vi måste överväga nya metoder, säger Mika Salminen till Yle.

En ny rekommendation, som skulle gälla kollektivtrafik och offentliga platser, skulle skulle skärpa den nuvarande rekommendationen.

Ett beslut väntas under början av veckan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Överväger munskydd på offentliga platser

 1. Märkligt att frågan om slöja inte förts fram . Den ger samma skydd och minimerar risken direkt med 50 %.

 2. Om munskydd används så måste det användas på ett korrekt sätt både när man ska ta på och ta av skyddet. som jag har sett så är snarare en fara än nytta för användaren.

 3. Hyvä Suomi, snart är corona ett minne blott i Norden, våra antikroppar blir ännu fränare med äkta sisu.

 4. Mycket bra.
  När följer Sverige efter?

  Enligt de svenska ”experterna” i FHM är munskydd fullständigt onödigt.
  Detta trots att hela omvärlden använder munskydd.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.