fbpx

Finland förbereder skärpta begränsingar

TORNEDALEN: Finska regeringen informerade under måndagskvällen att man inleder förberedning av att vidare begränsa gränsöverskridande trafik.

Dessutom förlänger man befintliga begränsningar, så som stängning av gränsen och förbud mot sammankomster med fler än tio deltagare, till den 13:e maj.

I samband med presskonferensen sa Maria Ohisalo (De Gröna), inrikesminister, att kontroll vid landets norra och västra gräns ska skärpas. Detta betyder att även arbetspendling begränsas.

Detta motiverades med bland annat begränsad vårdkapacitet i norra Finland.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Finland förbereder skärpta begränsingar

 1. Inte tror jag att det har nån effekt åt något håll att stänga gränsen mellan Finland och Sverige här i norr när man inte kan stoppa arbetspendlingen.

  Folk arbetspendlar och kan ju faktiskt ha med sig smittan eller smittas på arbetsplatsen, sen åker de till respektive hemland, Sverige eller Finland och smittar familj och vänner.

  Det gäller nog för svensk som finsk att försöka ha god handhygien och undvika folksamlingar- håll avstånd!

 2. Varför ska det bli sånt käftande om det här? Viktigaste är väl att alla håller sig friska.Ingen vet vad som är rätt eller fel beslut, men hjälper inte skylla på varandra från båda sidan av gränsen.

 3. Jag ha trott, att Sverige – folkhem – alltid skulle vara för människoliv. Nu ser jag, att finanserna är viktigare. Kan det vara så?

 4. Det är bra att gränsen är stängt. Snart är det Putins vagnar o beundrare som bevakar öst sidan om Torneälven. Sverige måste öka beredskapen…

 5. Stänga gränsen helt drabbar även Finland hårt ca 3000 pers.som pendlar pga.arbete,även dom finska företag som har maskiner i malmfälten,dom tappar jobben där eftersom tex.LKAB tvingas leja in andra företag för att hålla igång produktionen.Månntro även godsfrakten med lastbilar drabbas ? i såfall kommer även Billerudkorsnäs drabbas hårt,en stor del av råvaran dit kommer från Finland,samt även vissa kemikalier.

 6. Vem betalar arbetslöshets ersättning för de finländare som ej släpps över gränsen för att arbeta i Sverige?
  Sverige kan ju också stänga gränsen för godstransporter till Finland?

 7. Sverige kommer att vara ett fatighus om det här får fortsätta med karantän och stängda gränser.Hela västvärlden kommer att bli bankrutt. Var med när Hongkong influensan härjade i Sverige/världen. (2st-2år)
  Hongkong var ett mycket potent virus. Ca:1-2 miljoner döda. Sverige/världen stängde inte ner arbetsplatser,gränser mm. Dom som inte var sjuka gick till arbete/skola som vanligt. Ungdomarna måste ha en framtid i Sverige efter Coronan. Dags att lära av historien. En är det inte försent att rädda Sverige.

 8. eeee:

  Kan bara hålla med dig!

  Mycket har man handlat och gjort i Finland. Men man kanske ska sluta med det!

  Får finnarna klara sig bäst dom vill ur sin kommande finanskris!!!

  Dem har redan korona i Finland.

  Har tyclt om EU också, men lika bra kanske Sverige går ur EU. Finland och många andra länder kör sitt race nu. Sedan när allt är över får vi svenskarna betala då duger svenskarna 😠😤😾💩

 9. Heh. Skriv till nsd, Kuriren, Aftonbladet, expressen och utrikesdepartementet att om gränsen stängs för arbetspendling så att sjukvården inte får till Sverige sjuksköterskor, ambulansförare så skall Sverige svara med att stänga finska gränsen även för långtradar trafik. Dessa chaufförer stannar på mack och dylikt och får smitta.. dom är knappast mindre motorvärmare än typ outokumpuanställda boende i Sverige.

 10. Nu håller sig det svenska folket friska när finnarna inte kommer hit och smittar dom.

 11. Finnarna är egoister skiter i andra i denna fråga. Hoppas verkligen de tänker ett varv till nu. Det är bättre att varje arbetspendlare som passerar gränsen och måste prata med gränsbevakningen varje gång får klara direktiv att hålla sig hemma och ej gå i affärer eller annanstans istället för att straffa kollektivt. Om de fortsätter så här kommer jag aldrig mer köpa en pryl i Finland mer!

 12. Det ser ut som Folkhälsovården inte har några etiska vårdlinjer. Dom tycker att man får sprida ut coronasmittan också till andra länder, helt fritt. De tycker att de ha rätt att härja hur som helst utan att tänka, hur många som dör ja lider! Ansvarslöst!
  Om inte Sverige bryr sig om Finland, varför ska finnarna passa på svenskarna?
  Det var samma sak med skogsbränderna. Sverige tyckte att svenskarna behöver sina sommarlov och helikopterna stod stilla. Finnarna hjälpte sedan med finska skattebetalarnas pengar. Blev dyrt för finnarna.

 13. Trodde att ett medlemsland i EU skulle värna de fyra (4) friheterna de sagt sig anamma. Varor,tjänster,kapital och personer. Men nu ser vi att land efter land stänger ner sina gränser. Det behövdes alltså inte mer för att köra över EU,känns lite gott på nåt sätt…..

 14. Nu håller sig det finska folket friska när svenskarna inte kommer dit och smittar dom 🙂

 15. som vanligt bara svensken som håller fast vid öppna gränser och Samarbete …undrar hurdant Nordiskt samarbete det här är..€u samarbetet är också lite underligt…Antar att Ryssen får komma oss till hjälp när ingen annan vill

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka