Finland förbereder skärpta begränsingar

TORNEDALEN: Finska regeringen informerade under måndagskvällen att man inleder förberedning av att vidare begränsa gränsöverskridande trafik.

Dessutom förlänger man befintliga begränsningar, så som stängning av gränsen och förbud mot sammankomster med fler än tio deltagare, till den 13:e maj.

I samband med presskonferensen sa Maria Ohisalo (De Gröna), inrikesminister, att kontroll vid landets norra och västra gräns ska skärpas. Detta betyder att även arbetspendling begränsas.

Detta motiverades med bland annat begränsad vårdkapacitet i norra Finland.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Finland förbereder skärpta begränsingar

 1. Inte tror jag att det har nån effekt åt något håll att stänga gränsen mellan Finland och Sverige här i norr när man inte kan stoppa arbetspendlingen.

  Folk arbetspendlar och kan ju faktiskt ha med sig smittan eller smittas på arbetsplatsen, sen åker de till respektive hemland, Sverige eller Finland och smittar familj och vänner.

  Det gäller nog för svensk som finsk att försöka ha god handhygien och undvika folksamlingar- håll avstånd!

 2. Varför ska det bli sånt käftande om det här? Viktigaste är väl att alla håller sig friska.Ingen vet vad som är rätt eller fel beslut, men hjälper inte skylla på varandra från båda sidan av gränsen.

 3. Jag ha trott, att Sverige – folkhem – alltid skulle vara för människoliv. Nu ser jag, att finanserna är viktigare. Kan det vara så?

 4. Det är bra att gränsen är stängt. Snart är det Putins vagnar o beundrare som bevakar öst sidan om Torneälven. Sverige måste öka beredskapen…

 5. Stänga gränsen helt drabbar även Finland hårt ca 3000 pers.som pendlar pga.arbete,även dom finska företag som har maskiner i malmfälten,dom tappar jobben där eftersom tex.LKAB tvingas leja in andra företag för att hålla igång produktionen.Månntro även godsfrakten med lastbilar drabbas ? i såfall kommer även Billerudkorsnäs drabbas hårt,en stor del av råvaran dit kommer från Finland,samt även vissa kemikalier.

 6. Vem betalar arbetslöshets ersättning för de finländare som ej släpps över gränsen för att arbeta i Sverige?
  Sverige kan ju också stänga gränsen för godstransporter till Finland?

 7. Sverige kommer att vara ett fatighus om det här får fortsätta med karantän och stängda gränser.Hela västvärlden kommer att bli bankrutt. Var med när Hongkong influensan härjade i Sverige/världen. (2st-2år)
  Hongkong var ett mycket potent virus. Ca:1-2 miljoner döda. Sverige/världen stängde inte ner arbetsplatser,gränser mm. Dom som inte var sjuka gick till arbete/skola som vanligt. Ungdomarna måste ha en framtid i Sverige efter Coronan. Dags att lära av historien. En är det inte försent att rädda Sverige.

 8. eeee:

  Kan bara hålla med dig!

  Mycket har man handlat och gjort i Finland. Men man kanske ska sluta med det!

  Får finnarna klara sig bäst dom vill ur sin kommande finanskris!!!

  Dem har redan korona i Finland.

  Har tyclt om EU också, men lika bra kanske Sverige går ur EU. Finland och många andra länder kör sitt race nu. Sedan när allt är över får vi svenskarna betala då duger svenskarna 😠😤😾💩

 9. Heh. Skriv till nsd, Kuriren, Aftonbladet, expressen och utrikesdepartementet att om gränsen stängs för arbetspendling så att sjukvården inte får till Sverige sjuksköterskor, ambulansförare så skall Sverige svara med att stänga finska gränsen även för långtradar trafik. Dessa chaufförer stannar på mack och dylikt och får smitta.. dom är knappast mindre motorvärmare än typ outokumpuanställda boende i Sverige.

 10. Nu håller sig det svenska folket friska när finnarna inte kommer hit och smittar dom.

 11. Finnarna är egoister skiter i andra i denna fråga. Hoppas verkligen de tänker ett varv till nu. Det är bättre att varje arbetspendlare som passerar gränsen och måste prata med gränsbevakningen varje gång får klara direktiv att hålla sig hemma och ej gå i affärer eller annanstans istället för att straffa kollektivt. Om de fortsätter så här kommer jag aldrig mer köpa en pryl i Finland mer!

 12. Det ser ut som Folkhälsovården inte har några etiska vårdlinjer. Dom tycker att man får sprida ut coronasmittan också till andra länder, helt fritt. De tycker att de ha rätt att härja hur som helst utan att tänka, hur många som dör ja lider! Ansvarslöst!
  Om inte Sverige bryr sig om Finland, varför ska finnarna passa på svenskarna?
  Det var samma sak med skogsbränderna. Sverige tyckte att svenskarna behöver sina sommarlov och helikopterna stod stilla. Finnarna hjälpte sedan med finska skattebetalarnas pengar. Blev dyrt för finnarna.

 13. Trodde att ett medlemsland i EU skulle värna de fyra (4) friheterna de sagt sig anamma. Varor,tjänster,kapital och personer. Men nu ser vi att land efter land stänger ner sina gränser. Det behövdes alltså inte mer för att köra över EU,känns lite gott på nåt sätt…..

 14. Nu håller sig det finska folket friska när svenskarna inte kommer dit och smittar dom 🙂

 15. som vanligt bara svensken som håller fast vid öppna gränser och Samarbete …undrar hurdant Nordiskt samarbete det här är..€u samarbetet är också lite underligt…Antar att Ryssen får komma oss till hjälp när ingen annan vill

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.