Finland planerar fler inreserestriktioner

Målet med de planerade skärpta inreserestriktioner är att bromsa spridning av muterat coronavirus.

Den finska regeringen beslutade i onsdags att ge inrikesministeriet i uppdrag att föreslå ytterligare skärpt kontroll av gränsövergående trafik.

I torsdagens presskonferens uppgav Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister, att gränstrafik ska begränsas på ett sådant sätt att samtliga, som kommer till Finland, kan lotsas till coronaprovtagning.

Finska instutet för hälsa och välfärd har gett direktiv om att alla inresande ska testas. Dock är det utmanande eftersom vissa gränsövergångsställen, som i Tornedalen, har mer trafik.

– Därför är det viktigt att regeringen kom fram till att även en skärpning av gränsåtgärder är aktuelle för att vi ska kunna säkra att samtliga som kommer till gränsen ska kunna lotsas till provtagning, sa Kiuru.

Vilka begränsningar som tas i bruk för att minska på trafik över den finska gränsen återstår att se.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Finland planerar fler inreserestriktioner

 1. Utan kriget 1808-1809 hade gränsen inte ens gått där, det är ren slump att just Tornedalen skall delas av den. Över Kalix och Kemi älvar reser folk dagligen fritt utan att någon klagar. Fokuset på just Torneälven är missriktad: vill man begränsa smittspridningen så bör man avstå från sociala kontakter i allmänhet, vilken älv man korsar är inte det centrala.

 2. Om finnarna är så rädd för smitta varför kommer dom över till Sverige, men snus alkohol är ju billigare, snus finns ju inte i Finland, men titta på parkeringar i happis 90% finländare.

 3. Finska folket verkar fullständigt skita i restriktionerna, snuset och lite billigare öl verkar vara viktigare än hälsan när de kommer hit!

 4. Jag har bara sett enstaka människor som kommer till Torneå med svenska bilar och som har munskydd. Någonstans ska man börja att ta hand om sin egen och andras hälsa.

  • Tornebo:
   Finnar med munskydd har slutat med att hålla avstånd som är det viktigaste!

 5. Sverige stäng gränsen till Finland i en månad, de är finländare som kommer över och handlar de ser man på parkeringara och sen får man höra att smittan kommer från Sverige, klart det gör men de är dom som är över och hämtar det

  • Har jag sagt i månader nu. Stäng gränserna.
   Fast svenska styrande vill som vanligt helst hålla landet vidöppet.
   En ordentlig nedstängning nu skulle få hejd på smittspridningen.

  • Bra, tänker samma. Det är viktig att inte gå till Haparanda. Det är mycket corona i Haparanda. 15 gånger mera än Tornio.

 6. På förekommen anledning…..undrar om det gäller Svenska Politiker och Ministrar..för övrigt mest Svensken som kör med ”öppna gränser”…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Döda” Northland-aktier kan ge återvunna pengar

De som äger Northland-aktier och andra värdepapper köpta under en viss period kan få återvinning på sina ”döda” aktier. Två före detta Northland-chefer har gått med på att betala skadestånd på 80 miljoner kronor till före detta aktieägare, även i Tornedalen.

Haparandatrion som säkrade guldet

Norrbotten vann en historisk TV-puckseger i finalmatchen mot Stockholm Syd. Haparandaspelaren och lagkaptenen Vilmer Tammilehto, som brutit nyckelbenet, fick hjälp av sin lagkamrat att lyfta TV-puckspokalen som är för tung för en hand.