fbpx

Finland planerar fler inreserestriktioner

Målet med de planerade skärpta inreserestriktioner är att bromsa spridning av muterat coronavirus.

Den finska regeringen beslutade i onsdags att ge inrikesministeriet i uppdrag att föreslå ytterligare skärpt kontroll av gränsövergående trafik.

I torsdagens presskonferens uppgav Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister, att gränstrafik ska begränsas på ett sådant sätt att samtliga, som kommer till Finland, kan lotsas till coronaprovtagning.

Finska instutet för hälsa och välfärd har gett direktiv om att alla inresande ska testas. Dock är det utmanande eftersom vissa gränsövergångsställen, som i Tornedalen, har mer trafik.

– Därför är det viktigt att regeringen kom fram till att även en skärpning av gränsåtgärder är aktuelle för att vi ska kunna säkra att samtliga som kommer till gränsen ska kunna lotsas till provtagning, sa Kiuru.

Vilka begränsningar som tas i bruk för att minska på trafik över den finska gränsen återstår att se.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Finland planerar fler inreserestriktioner

 1. Utan kriget 1808-1809 hade gränsen inte ens gått där, det är ren slump att just Tornedalen skall delas av den. Över Kalix och Kemi älvar reser folk dagligen fritt utan att någon klagar. Fokuset på just Torneälven är missriktad: vill man begränsa smittspridningen så bör man avstå från sociala kontakter i allmänhet, vilken älv man korsar är inte det centrala.

 2. Om finnarna är så rädd för smitta varför kommer dom över till Sverige, men snus alkohol är ju billigare, snus finns ju inte i Finland, men titta på parkeringar i happis 90% finländare.

 3. Finska folket verkar fullständigt skita i restriktionerna, snuset och lite billigare öl verkar vara viktigare än hälsan när de kommer hit!

 4. Jag har bara sett enstaka människor som kommer till Torneå med svenska bilar och som har munskydd. Någonstans ska man börja att ta hand om sin egen och andras hälsa.

  • Tornebo:
   Finnar med munskydd har slutat med att hålla avstånd som är det viktigaste!

 5. Sverige stäng gränsen till Finland i en månad, de är finländare som kommer över och handlar de ser man på parkeringara och sen får man höra att smittan kommer från Sverige, klart det gör men de är dom som är över och hämtar det

  • Har jag sagt i månader nu. Stäng gränserna.
   Fast svenska styrande vill som vanligt helst hålla landet vidöppet.
   En ordentlig nedstängning nu skulle få hejd på smittspridningen.

  • Bra, tänker samma. Det är viktig att inte gå till Haparanda. Det är mycket corona i Haparanda. 15 gånger mera än Tornio.

 6. På förekommen anledning…..undrar om det gäller Svenska Politiker och Ministrar..för övrigt mest Svensken som kör med ”öppna gränser”…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.