fbpx

Förbereder modell för riskländer

Måndagens information av Krista Kiuru, finsk familje- och omsorgsminister, om möjlig tvångskarantän och -tester väckte många frågor och kritik.

Sanna Marin, statsminister, sa till tidningen Iltalehti att beslut om karantän fattas inte av regeringen utan ansvaret ligger hos myndigheter.

I torsdagens presskonferens uppgav Marin att institutet för hälsa och välfärd (THL) bereder en så kallad trafikljusmodell för tester av personer som kommertill Finland från andra länder.

Där syftar rött på länder med hög risk. Gränsen mellan rött och gult – där frivillig karantän räcker – är inte fastställt. De länder med färre än åtta coronafall per 100.000 invånare är gröna och ingen karantän rekommenderas.

De som kommer från ”röda” länder kan alltså testas och sättas i obligatorisk karantän, men vilka dessa länder är har inte fastställts.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Förbereder modell för riskländer

  1. Låt inte oärligt trixande avgöra. I det flesta länder blir multisjuka med coronainfektion införda i covid-19 kolumnen, detta gäller även vid dödsfall.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.