fbpx

Förbereder modell för riskländer

Måndagens information av Krista Kiuru, finsk familje- och omsorgsminister, om möjlig tvångskarantän och -tester väckte många frågor och kritik.

Sanna Marin, statsminister, sa till tidningen Iltalehti att beslut om karantän fattas inte av regeringen utan ansvaret ligger hos myndigheter.

I torsdagens presskonferens uppgav Marin att institutet för hälsa och välfärd (THL) bereder en så kallad trafikljusmodell för tester av personer som kommertill Finland från andra länder.

Där syftar rött på länder med hög risk. Gränsen mellan rött och gult – där frivillig karantän räcker – är inte fastställt. De länder med färre än åtta coronafall per 100.000 invånare är gröna och ingen karantän rekommenderas.

De som kommer från ”röda” länder kan alltså testas och sättas i obligatorisk karantän, men vilka dessa länder är har inte fastställts.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Förbereder modell för riskländer

  1. Låt inte oärligt trixande avgöra. I det flesta länder blir multisjuka med coronainfektion införda i covid-19 kolumnen, detta gäller även vid dödsfall.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.