fbpx

Föreslår fler vårdplatser och högre lön

På onsdag håller regionstyrelsen ett extrainsatt sammanträde. Elva punkter kring ökat antal vårdplatser, stärkande av primärvården, säkerställande av kompetensförsörjning och förstärkt löneläge ska behandlas.

Bemanningsläget inom hälso- och sjukvården beskrivs som kritisk samtidigt som efterfrågan på vård är stor. Bland förslagen, som syftar till att öka antalet disponibla vårdplatser kort- och långsiktigt, får regiondirektören i uppdrag att kartlägga aktuella vårdplatser på sjukhus och hälsocentraler i Region Norrbotten.

Det föreslås också att 200 somatiska, eller fysiska, vårdplatser ska stå till förfogande. Enligt regionen är det 10 procent över det krav som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ställer.

Vidare föreslås inrättande av två vårdavdelningar med 15 vårdplatser vardera: den ena för patienter med stora omvårdnadsbehov och mindre aktiva medicinska insatser, den andra för patienter i behov av palliativ vård.

Regionen vill också förstärka löneläget för att kunna behålla och rekrytera läkare och sjuksköterskor. För 2023 föreslår regionstyrelsen att satsa 64 miljoner kronor på löneökningar inom Vårdförbundets avtalsområde samt 31 miljoner kronor inom Läkarförbundets avtalsområde.Det föreslås även en översyn kring att baka in lönetillägg inom vissa områden i fastlönen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Föreslår fler vårdplatser och högre lön

 1. Sosse: Vad tycker du att sossarna gjort för att stävja personalflykten? Det har pågått länge. Jag jobbar inom vården så jag borde ändå veta det. Hade det inte varit för sjukvårdspartiet så hade Kalixsjukhus varit en enda stor hälsocentral. Nu har vi bl.a. MR kamera som gynnar östra norrbotten. Högre löner och bättre arbetsvilkor behövs för att göra regionen mer attraktiv.

 2. Men…håller det även efter valet ?
  Eller blir det som det blev med det höjda barnbidraget, att de höjde det först under nya valåret…som en ”röst”.

 3. hoppsan! backgården är efter 3 år och 11 månader plötsligt synlig för att tidigare skyllt alla misslyckanden på ”verksamheten”. man säger sig minimera den s.k. administrationen med ett flertal hundratal anställda. och det tycker högerstyret är bra. men vilka är det som har tagit över denna administration. jo läkarna och sjuksköterskorna och övrig vårdpersonal och därav denna personalflykt från regionen. för backgård är det viktigaste och redovisa att regionen går med vinst med 700 miljoner. men dessa miljoner kommer från den s-ledda regeringen med stöd för pandemin och statsbidrag.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen. 

Startar ungdomsförbund

SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, har väckts till liv i Haparanda efter årtionden av frånvaro.
– Jag får chansen att påverka politiken och göra ungdomars röster hörda, säger Anna Ollinen, 17 år.

Särkilax Maria skapad av ett enda stycke

Det var bara ett år sedan som det definitiva beslutet togs att uppföra en staty vid Särkilax kyrka norr om centralorten Övertorneå. Nu är statyn som döpts till Särkilax Maria uppförd och i lördags invigdes den.