fbpx

Förslag: Bygg Norrlands största solpark här

I förslaget konstaterar förslagsställarna i Övertor- neå även att parkområdets placering måste undersö- kas noggrant.

Kvartetten Leif Toolanen, Göte Hannu, Peter Johansson och Roland Niska har lämnat in ett medborgarförslag till Övertorneå kommun som går ut på att planera, budgetera och bygga Norrlands största solpark.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Förslag: Bygg Norrlands största solpark här

 1. Det kan ju inte vara lätt att få lönsamhet i en solpark som är placerad på ett ställe där det är 1 meter snö och mörkt i princip dygnet runt under halva året, och när det är ljust dygnet runt så behövs inte solparken eftersom elförbrukningen är låg. De blir dyra kilowattimmar. Köper man solpanelerna från Kina så är man även en miljöbov då dessa tillverkas av el från kolkraftverk. Åkermark börjar vara en brist i Sverige, så det blir som också lite fel om solpanelerna läggs på fin åkermark. Får vi en ny kris av lite värre slag, så tror jag inte att Finland och EU försörjer oss med kött och mjölk. Corona visade att länderna först ser till sina egna medborgare. Sverige kan inte försörja sina medborgare med mat i mer än 1 vecka. Finland kan försörja sin befolkning i månader. Bygg gärna solparker, men tänk var ni lägger dessa och vem som producerat panelerna.

 2. läste på annan plats hur det börjat ifrågasättas om det är bra att bygga på Åkermark, Även har det diskuterats det negativa med att kalhugga stora areal för att där tex bygga installationer som kräver stor landyta…Det var i en artikel om miljöriktig hantering av Åkermark och Skog…Även så nämndes det hur utdikning av våtmarker påverkar utsläppen tex…

  • Ja, och ser man på bilden ovan med det vackra landskapet så tycker iaf jag att det vore synd att förstöra det med bygget.

 3. Det finns tydligen några kvar i Tornedalen som tror på framtiden
  Hoppas det blir verklighet

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.