fbpx

Förslag: Bygg Norrlands största solpark här

I förslaget konstaterar förslagsställarna i Övertor- neå även att parkområdets placering måste undersö- kas noggrant.

Kvartetten Leif Toolanen, Göte Hannu, Peter Johansson och Roland Niska har lämnat in ett medborgarförslag till Övertorneå kommun som går ut på att planera, budgetera och bygga Norrlands största solpark.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Förslag: Bygg Norrlands största solpark här

 1. Det kan ju inte vara lätt att få lönsamhet i en solpark som är placerad på ett ställe där det är 1 meter snö och mörkt i princip dygnet runt under halva året, och när det är ljust dygnet runt så behövs inte solparken eftersom elförbrukningen är låg. De blir dyra kilowattimmar. Köper man solpanelerna från Kina så är man även en miljöbov då dessa tillverkas av el från kolkraftverk. Åkermark börjar vara en brist i Sverige, så det blir som också lite fel om solpanelerna läggs på fin åkermark. Får vi en ny kris av lite värre slag, så tror jag inte att Finland och EU försörjer oss med kött och mjölk. Corona visade att länderna först ser till sina egna medborgare. Sverige kan inte försörja sina medborgare med mat i mer än 1 vecka. Finland kan försörja sin befolkning i månader. Bygg gärna solparker, men tänk var ni lägger dessa och vem som producerat panelerna.

 2. läste på annan plats hur det börjat ifrågasättas om det är bra att bygga på Åkermark, Även har det diskuterats det negativa med att kalhugga stora areal för att där tex bygga installationer som kräver stor landyta…Det var i en artikel om miljöriktig hantering av Åkermark och Skog…Även så nämndes det hur utdikning av våtmarker påverkar utsläppen tex…

  • Ja, och ser man på bilden ovan med det vackra landskapet så tycker iaf jag att det vore synd att förstöra det med bygget.

 3. Det finns tydligen några kvar i Tornedalen som tror på framtiden
  Hoppas det blir verklighet

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka