fbpx

Vindkraften omringar, lyser solen upp en utväg?

Energidebatten idag har nog ingen undgått, energibehovet i vårt land ökar och elproduktionen måste förstås hänga med.

En het fråga i ämnet är vindkraftverk och det råder delade meningar om hur vi ska förhålla oss till dessa.

Personligen är jag ingen expert på området och kan tycka att energipolitiken är svårtolkad och något enkelspårig. Jag vill dock påstå att, med dagens landsbygdspolitik och ersättningnivåer, så är det på sikt en dålig affär för oss på landsbygden att tillåta vindkraft i förhållande till vad vi ”skänker”.

Skulle vi exempelvis ha Norges modell så tror jag att många med mig hade haft en annan syn på saken.

I Pajala kommun måste snart ett beslut tas angående en vindkraftspark runt byn Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga.

Vi har i media fått se hur detta skulle innebära en negativ påverkan för många människor och även för den viktiga turistnäringen, landskapsbilden förstörs på långa avstånd och vildmarkskänslan försvinner.

Här ska också nämnas att det finns en del, bland andra markägare, som är positiva till projektet och som ser stora fördelar i det.

Pajala kommun bör dock i dagsläget säga nej till projektet med tanke på alla negativa effekter det för med sig för enskilda människor och företag, den i sammanhanget marginella och kortvariga ekonomiska vinningen för kommunen samt att det inte ger många arbetstillfällen när verken är i drift.

Som alternativ till vindkraft så kan vi som kommun satsa på eller öppna upp möjligheter för storskalig energiproduktion genom solcellsanläggningar, ett miljövänligt alternativ som idag växer snabbt, blir effektivare och även billigare att bygga.

Ett alternativ som inte syns på långa avstånd och som producerar energi ljudlöst!

Detta öppnar för många alternativ för placering(ar!) av solcellsanläggningar i kommunen där det inte stör lokalbefolkningen, friluftsliv, rennäring, turism och andra verksamheter.

En annan och stor fördel är att mindre aktörer/företag har möjligheter att bygga och drifta en sådan anläggning, det finns många företag i kommunen och i länet som skulle kunna gynnas av detta.

Här har förstås också statliga Vattenfall stora möjligheter att bli en stor ägare/aktör, alternativt bli en del i ett nära samarbete med kommun och näringsliv.

Slutligen ser jag också en stor fördel i det att den energi som produceras lokalt också kan användas lokalt av oss kommunmedborgare!

I jämförelse med vindkraften är väl detta mer ”payback” till miljön och till oss som bor och verkar här.

Lite skämtsamt kan man säga att detta är väl bättre än att vi har lokalproducerad vindkraft som ska skickas i stora ledningsgator till de stora herrarnas elbilar i Stockholm!

En glad och solig sommar önskar jag alla samtidigt som jag önskar att detta, men även andra, alternativ kommer upp mer i diskussionerna.

För inspiration från Luleå: se Luleå Energis hemsida!

Emil Wahlberg, KD Pajala

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Vindkraften omringar, lyser solen upp en utväg?

 1. Bygg absolut inga fler väderberoende energikällor!! Det gör bara elsystemet instabilare. Sverige måste ha 100% säker elproduktion varje sekund året om och då duger inte vindkraft och sol! Det borde väl alla begripa!
  Lyssna på energiexperten Elsa Widding!

 2. Vindkraft är bra min då i mindre storlek men fler till antalet. Ett vertikalt-vindkraftverk i alla fastigheter och i varierad storlek som genererar ca. 1/4 del av fastigheten totala energiförbrukning. Det skulle skapa energi till en billig peng för både staten och medborgarna. Att bygga 250 meter höga bullerverk(vindkraftverk) som kommer skapa ohälsa bland befolkning är ingen sund tanke. Tänk om och gör om. Elefanterna i Afrika som kommuniserar med varandra i lågfrekventa ljud störs av vindkraftverkens lågfrekventa buller.

  • Elefanterna i Afrika kommer nog inte höra vindkraftverken i Sverige.
   Bygg ut kärnkraften med modern teknik i mindre byggnader men använd det utbrända kärnkraftsavfallet som fortfarande strålar och kommer att göra det i över 100 000 år.

   • affe: Elefanterna var en liknelse. Om elefanterna blir störda av bullret då blir vi människor det. Och det även om experter vill förneka det.

     • Elefanten i Rummet är osynlig för en mängd politiker i första hand men även för massor av infödda Svenskar….
      Jag är ju av den åsikten att Vindkraften är inget att satsa sina pengar på, marknaden har aldrig fel Försöket att introdusera Vindkraftbolaget O2 på börsen går mindre bra.. På nätet finns läsning om hur många kommuner förlorar stora summor av skattebetalarnas pengar när dom försökt satsa på Vindkraft….

  • Realist
   När vinden stillar och snurret uteblir så stannar dammsugaren😅
   Tacka vet jag vatten och kärnkraft
   Och kanske som insändarens förslag, solen som komplement

 3. Ingen brist på el i norra Sverige.
  Bygg vindkraft var den behövs.
  Besparing: 200 mil kraftledning.

   • Haha ja vi har ju haft glödlampsförbud sen 2009. Typiskt politiskt svammel!

    Däremot om man började kräva saker som att folk måste ändra uppmvärmningsform t ex att direktverkande el som uppvärmningssystem skulle förbjudas då skulle vi kanske börja se resultat.

 4. Ja du Emilipoika. Du skriver att du inte är expert på energi och det hedrar dig att vara ödmjuk, men det har du kanske hämtat från den heliga skrift? Sen kör du ett gammalt norrländsk vänsterpopulistiskt trick när argumenten tryter. ”Om vi inte har nåt annat att komma med kan vi alltid dra 08-kortet”, ungefär som sverigevänner påstås skylla allt på invandrare. Nåväl, i stället för att angripa det du kallar ”de stora herrarna med elbil i Stockholm” borde du agitera mot rikspartierna som är faktaresistenta och som tror att ”förnyelsebar el” och ”förbud mot fossildrivna fordon” 2030 är en hållbar lösning. Följ din ledarinna EBT och stöd kärnkraft. Såvitt jag vet vill egentligen inte ”de stora herrarna” i Stockholm köra elbil (pga problem med laddni g och kostnade-såvida inte firman betalar och man tack vare de rödgröna subventionerna kan sälja bilen med vinst till Norge om några år), utan de stora herrarna vill nog köra ungefär samma bil som Pajalaborna.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.