fbpx

Förslag om tre procents löpande höjning av VA-taxan

HAPARANDA: I fjol beslutade kommunfullmäktige enligt förslag från kommunstyrelsen att höja taxan för VA med fem procent från och med 1 juli 2019.

Inför beslut om VA-taxa år 2020 föreslår ksau att kommunstyrelsen ska föreslå fullmäktige att fastställa ändring av taxan med en årlig avgiftshöjning på tre procent under en femårsperiod.
Enligt en tjänsteskrivelse från kommunen där förslaget redogörs kommer en höjning för VA-taxa år 2020 att träda i kraft 1 juli.
Höjningen skulle innebära en ökning på ca 1 miljoner i intäkter, och enligt skrivelsen måste taxan ses över årligen för att täcka kostnader för ökade kapitalkostnader med den nuvarande investeringstakt och den investeringstakt som varit de senaste åren.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Förslag om tre procents löpande höjning av VA-taxan

 1. Mats Berg skriver:

  Är vatten som smakar jord kvalité? och nej det är inget fel i mina egna ledningar då det gör det både på centralort och Marielund!

  Nu tror jag du bor utanför centralorten! För i byarna är det ofta bra vatten tom bättre vatten än på många andra orter i Sverige.

 2. Jaja, detta beslut togs redan för ca 10 år sedan av politiker/tjänstemän på kommunen.
  därefter slutade man med underhållen av byggnaden och lät den förfalla
  ni som tog dessa beslut har bedragit skattebetalare i kommunen.

 3. Jag tänker då låta koppla ifrån vattnet från stugan, betalar redan nu en fast avgift på nästan 3000 kronor per år och vi är där högst 5-10ggr per år. Mycket dyra droppar, hellre vatten hemmifrån i dunkar.

 4. Graden av småsinthet, nesliga kommentarer och insinuationer är påfallande. Tråkigt att läsa och definitivt inte konstruktiva. VA-ska bära sina egna kostnader enligt lagstiftningen. 3 procents påslag täcker knappt reinvesteringsbehovet. Sedan är det också så att det kostar att producera dricksvatten och rena avloppsvattnet. Och folk, oavsett om de är chefer eller ej, ska ha sin lön och är skäligen berättigade till avtalsenlig löneutveckling.
  Vattenkvaliteten är bra och leveransen för det mesta – utmärkta!
  Insinuationer om oegentligheter är en skamfläck för den som så skriver!

 5. 3% per år är ganska mycket. Om vi tänker på att det inte finns någon inflation nu.

  Sedan tillhör ju inte Haparanda dem som direkt har låg avgift på VA.

  Haparanda tillhör heller inte dem som har kvalitet på vattnet.

  Visst höj avgiften, men se då till att vi får bättre kvalitét!

  Mest rädd att dessa pengar hamnar i andra fickor tyvärr.

 6. Andra kommuner i riket har svårt att få över pengar till underhåll av VA systemen..undrar hur HPDA ligger till..gatu och vägunderhållet är ju eftersatt på grund av kostnadsskäl, så kanske det är samma med VA systemet i kommunen 3% årlig höjning kanske inte räcker så långt..vad göra då?

 7. Önskar verkligen, att om man måste höja avgiften så då gör man någon VA-nytta med pengarna, att de inte hamnar i fickorna hos cheferna. Och att de inte går till något annat.

 8. Tant från landet.. skriver:

  Hur kan man slippa vattenräkningen?

  Är det kommunalt vatten så måste man väl betala räkningen precis som alla andra räkningar.

  Har man enskilt vatten dvs egen brunn eller liknande använder man ju inte kommunens vatten. Då ska du väl inte behöva heller betala.

 9. BRAB är ett slukhål utan dess like. Kompetent personal slutar eller tvingas sluta. Vad beror detta på?

 10. Se till att alla betalar sina va-räkningar.De som drabbas mest av höjningen är vi som är ärliga.

 11. Ok höjning av taxa. Men se då till att vi får bättre vatten i centralorten och Marielund!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.