fbpx

”Kommunen har tjorvat ihop det så förbannat”

Arbetsrättsjuristen Eric Hietala anser att anställningsavtalet tyder på att Haparanda kommun har begått ett kollektivavtalsbrott när de avslutade Aspenhallens vaktmästare Johan Innalas tjänst efter 23 år. Foto: Anneli Sundbom

Anställningsavtal och kommunens personalregister ger motstridiga uppgifter om vilket kollektivavtal som gäller och om Johan Innalas vaktmästartjänst är tillsvidare eller inte.
– En sak vågar jag säga och det är att det här är ett kollektivavtalsbrott”, säger arbetsrättsjurist Eric Hietala.
HB har skrivit en rad artiklar om turerna kring avslutandet av Johan Innalas tjänst på Aspenhallen. HB har granskat Johan Innalas anställningsavtal och utdrag ur kommunens centrala personalregister för alla år som anställd åt Haparanda kommun. Granskningen tyder på att kommunens beslut kan vara felaktigt. En slutsats som den  rutinerade arbetsrättsjurist Eric Hietala håller med om.
Anställd enligt LAS
Eric Hietala har tittat på Johan Innalas anställningsavtal.
– En viktig sak är att det i anställningsavtalet står angivet AB, allmänna bestämmelser. I paragraf 4 moment 1 i AB står det att arbetstagaren anställs enligt grunderna för lagen om anställningsskydd, LAS. Det betyder helt enkelt att man får iaktta all den formalia som finns enligt LAS , med uppsägningar och så vidare.
Bryter mot lagen
Eric Hietala konstaterar att av anställningsavtalet framkommer att kommunen tillämpar BEA-avtalet, men å andra sidan står även i avtalet att kollektivavtalet för Kommunal, allmänna bestämmelser, AB, tillämpas.
– Dom har tjorvat ihop det så förbannat och blandar fritt, allmänna bestämmelser med beredskapsavtalet (BEA). Kommunen har inte följt allmänna bestämmelser, AB. Det här är ett kollektivavtalsbrott, konstaterar Eric Hietala.
Det faktum att det står AB på anställningskontraktet innebär att det är AB kommunen har att rätta sig efter. Det innebär att Johan Innala skulle haft en uppsägningstid på ett år och att de arbetsrättsliga reglerna för en tillsvidare anställd skulle ha tillämpats vid avslutet av Johan Innalas anställning.

En längre version av denna artikel plus ytterligare två artiklar i fallet finns att läsa i HB tisdagen den 26 mars.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

22 kommentarer på “”Kommunen har tjorvat ihop det så förbannat”

 1. Nina Waara har i år haft info om problem i kommunen som hon inte gjort något åt. Men problem som ännu inte hamnat på löpsedlarna kanske det inte är så bråttom att göra något åt? Johan Innalas fall har ju hamnat på löpsedlarna så kanske den här gången?

 2. Om politikerna i Haparanda är så dåliga som vissa skriver om, så uppkommer ju frågan hur det är med kompetensen för de som röstat fram politikerna? Ni har ju er chans var 4:e år och det besynnerliga är att ni vid varje val röstar fram fel politiker. Jag ser redan nu i min kristallkula att ni efter valet 2026 kommer att kritisera de politiker ni röstat fram. Man kan ju tycka att ni någon gång borde ni träffa rätt med ert röstande. Engagera er i politiken och skapa förändring. Ni har ju alla världens chanser, men då blir det givetvis en aning svårt att kritisera sig själv och då faller den idén.

 3. Vilka är det som inbillar sig att tjänstemännen har rätt att fatta beslut å Haparanda kommuns vägnar? Besluten ska ju fattas av politikerna!

 4. Personalutskottet i Haparanda kommun är nerlagt under 2023 pga avsaknaden av ärenden.
  Politiken anställer endast kommundirektören. Övriga tjänstetillsättningar handhas av de olika förvaltningarna med kommundirektören som högst ansvarig.

 5. Det är bara för fritidschefen att göra en pudel och be Jossa om ursäkt och betala skadestånd och även återgå till sin anställning som vaktmästare på Aspen.
  Har man gjort fel så får man erkänna det även om det sitter långt inne. Och göra om och rätt.
  Sen tycker jag att chefen eller cheferna bör åtminstone få en varning av arbetsgivaren då det är rätt grovt tjänstefel.
  Ta ert ansvar ni som sitter i personalnämnden i Haparanda kommun. Det är skamligt hur illa det här ärendet har skötts.

  • Den som är ordförande i kultur och fritidsnämnden är nuvarande kommunalråd.Så bör hon städa upp i ledet. Jag vill minnas att Nina Waara, var väldigt kritisk till dåvarande kommunalrådet när skyddsombudet på klippan köptes ut. Hon var ute i både tv och pressen och tyckte det var väldigt illa skött. Nu har du chansen och visa hur man som Socialdemokrat handlägger detta ärende. När det dessutom visar sig vara ett kollektiv avtals brott.
   Kom igen nu. Det går inte tiga sig igenom detta.
   Liksom personal utskott där fd kommunalråd et Bengt Westman är ordförande, nu saknar ni inte ärenden.
   Dax att vårstäda på kommunhuset.

 6. Men gud förbannat! Hur kan det finnas så inkompetenta chefer inom Haparanda kommun?!?! Dags för en ordentlig vårstädning bland cheferna! Ut med dem, utan avgångsvederlag och uppsägningstid. Hur har vissa ens fått sitt jobb? För det kan ju inte vara hans kompetens som vägde tyngst. Haparandaborna verkar inte ha mycket att säga till om! Hela Haparanda kommun osar inkompetens och nepotism!’ Man blir illamående!

 7. tjänstemännen och styrande partiet (s) har till ”punk och pricka” följt gällande lagstiftning. sen är det en annan sak att SD och övriga högern ”hatar” facket och vår arbetarrörelse. dom vill tro att dom är bättre än vi arbetare. för annars har väl dom inte nått och leva för?? eller så ljuger dom om sina egentliga värderingar som är arbetar fientligt. högern föreslår tex att kommuner och regioner ska effektivisera sin verksamhet. men sen undrar högern varför sjukskrivningarna ökar bland tex vårdpersonalen. tablå!!! ser man inte sambandet? mindre personal är högre arbetsbeslastning för dom som blir kvar. det är höger politik ala SD.

 8. När och hur behandlades Johan Innalas uppsägning i personalnämnden? Vilka politiker deltog? Så mycket inkompetens inom Haparanda kommun!!

 9. Ifall Jossa Innalas närmaste chef och HR-chefen hade haft rätt kompetens så hade de inte försökt göra vad de gjort. Tyvärr saknar de liksom många andra chefer inom kommunen kompetens! De agerar inte med lagstiftningen som utgångspunkt utan efter sitt eget tycke och smak och då blir det som det blir! Tyvärr håller många politiker de inkompetenta tjänstemännen om ryggen. De skulle kunna göra sig av med dem, men mesar sig istället. Uppmanar alla Haparandabor att kontakta kommunchefen och politikerna och ifrågasätta vad de håller på med.

 10. Vilken ofattbar inkompetens det är i kommunhuset!! Tydligt att cheferna håller varandra om ryggen trots att de inte följer lagar. Toppen att HB granskar hur saker går till. Ett tips till HB är att granska hur rekryteringar hos kommunen gått till. Anställs de bäst meriterade eller hur går det till. Snacket på stan är att kommunen skiter i meriterna och ordnat jobb åt de personer som de vill ska få jobb! Vi är många som vill veta vad som händer i kommunen styrd av hemliga klubben.

  • Ett tips till åt HB . Granska hur HR chefen är insyltad i allt och vilken personalpolitik han genomför. Otaliga gånger har man fått läsa i HB när han har uttalat sig och det har inte stämt. Hur kan politikerna missa detta ??? Om det är ngn som ska få sparken så är det HR chefen.

 11. Kan aktuell chef verkligen ha något som helst förtroende hos kommunledningen?
  Han har troligen passerat gränsen för ”Personliga skäl” och om inte annat så gränsen för sunt förnuft och medmänsklighet.
  Kunde en annan chef lösas ut för mindre saker så är det dags för chefen innan han gör mer skada.
  Det är häpnadsväckande hur okunnigt detta ärende är skött!

 12. Jag tror att dem som hela tiden pratar illa om cheferna vill själv vara en chef och styra och bestämma allt utan att ta hänsyn till sina arbetskamrater.🥴

 13. Om vi tyckte att det var svårt att hitta vikarier till kommunen tidigare så efter alla dessa artiklar och insändare i Haparandabladet så är nål i höstack en underdrift.

  Alla dessa ”högt uppsatta chefer” som håller varandra om ryggen och ger anställningar till familj och vänner borde avgå.
  Utan någon slutlön,fallskärm och allt vad det nu heter…

 14. Dags att ansvarig får sparken omgående utan avgångsvederlag. Han tror att han får göra som han vill.
  HR avdelningen borde ha stoppat honom från att göra detta. Fy skäms på er!!!
  Ut med alla inkompetenta chefer som håller varandra om ryggen.

 15. Inkompetens så det skrämmer. Skattemedel rakt ut i rymden, man blir bedrövad över sådan inkompetens hos höga kommunala chefer.

 16. Här får vi återigen se hur inkompetent Haparanda kommuns ledning är! Varför envisas politikerna med att behålla dessa överbetalda chefer som saknar rätt kompetens?!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.