fbpx

Lena Ekh får sparken

Kommundirektören i Haparanda, Lena Ekh, får sparken. Foto: Eva Spiik

Kommunstyrelsen i Haparanda beslutade under måndagen att entlediga kommundirektören Lena Ekh.  UPPDATERAD: Centerpartiet var splittrat i omröstningen.

Det var vid ett extrainsatta kommunstyrelsemöte som en majoritet bestående av ledamöter från Sjukvårdspartiet och Socialdemokraterna beslutade att entlediga kommundirektör Lena Ekh från sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Som orsak uppgav de att de inte längre har förtroende för henne.

Ledamöter från Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

UPPDATERAD: Enligt ny information från kommunen var Centerpartiet splittrat i omröstningen. Ledamoten Eija Stenberg röstade för medan ledamöterna Sven Tornberg och Bertil Segerlund reserverade sig.

Så här föll rösterna:

Följande ledamöter röstade för:

Anders Rönnqvist (SJVP)
Catarina Lindmark (SJVP)
Eija Stenberg (C)
Nina Waara (S)
Bengt Westman (S)
Eivor Olofsson (S)
Marléne Haara (S)

Följande ledamöter reserverade sig:

Sven Tornberg (C)
Bertil Segerlund (C)
Niklas Olsson (M)
Lars-Erik Wikberg (KD)

Samtidigt står det klart att den politiska koalitionen som styrt Haparanda spricker, och att Sjukvårdspartiet nu står utanför.

Haparanda stads ekonomichef Hans Kenttä kommer under en övergångsperiod att fungera som tillförordnad kommundirektör.

Läs mer om den politiska turbulensen i senaste Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

44 kommentarer på “Lena Ekh får sparken

 1. Sverige har en ( svetsare ) som statsminister finns de ingen arbetslös svetsare i kommun som kan ta KD tjänsten. Enda krav klarat svetsproven.

 2. Istället för att betala dvs lösa ut henne, omplacera henne till omsorgen, äldrevården, återvinningen eller där det behövs fler händer, godtar man inte erbjudande så skall inte någon ersättning heller utgå. Sluta kommuner att skriva sådana bindande avtal!

 3. Kommundirektörens roll finns inte reglerad i kommunlagen utan är underställd kommunstyrelsen. Kommundirektörerna i Sverige har därför en egen förening och en egen hemsida. På den finns en ”checklista” som anger vilka arbetsuppgifter samt ansvar en kommundirektör ska ha. Det är bara att läsa den och sedan får var och en bilda sig en uppfattning om L.E. har gjort ett bra, medel eller dåligt jobb. Alla protokoll med beslut/direktiv är offentlig handling och kan begäras ut från kommunen.

 4. Är nog någon annan som borde entledigas från sina uppdrag, ständigt bråkande och ett narcissistiskt beteende. Nog har Lena Ek gjort gott för kommunen.

 5. Tärkeä ois että johtavissa tehtävissä ei missään nimeessä palkattaisi ummikkoja. Haaparanta tarvitsee kaksikielisen, karismaattisen kaupunkinjohtajan.

  • Vad betyder att man är ummikko? Kan endast ett språk?. Kaksikielinen vad betyder det? Svenska, engelska, tyska ryska är man fortfarande ummikko och inte kaksikielinen? Kaksikielinen borde betyda att man kan två språk.

 6. Haparanda behöver en driven, sylvass, tvåspråkig säljare i rollen som Kommundirektör. Vahva myyntimies joka ottaa suittet ja laittaa Haaparannan vahvasti kartalle.

  • Det är lite låga krav tvåspråkig. Bättre upp av kommundirektör. Normalt med den befattningen så krävs det mer än två språk. Ett som är åtminstone internationellt gångbart.

 7. Nickname: Håller med om det. Kommunen borde styras i samförstånd. Som det är nu så kör oppositionen bara en återkommande gnällserie från sin automatkarbin. Det leder inte till någonting vettigt och konkret för kommunen.

  • I 90-95 procent av frågorna i kommunen är det samsyn. Och tystas oppositionen- well – flytta till Nordkorea, Ryssland eller Belarus så kommer du säkert att vara nöjd över det.

 8. Vet ingenting om Lena Ekh men har politikerna inget förtroende för vederbörande då måste hon lämna sin plats.

  • Det var väl sossarna som rekryterade Lena E en gång i tiden?
   Som de svänger hit och dit och kör med rävspel har de då förlorat min röst vid nästa val. Lumpna typer di där…

 9. Vad kan en kommundirektör eller näringslivschef göra för en döende kommun som Haparanda? Haparanda är för litet för att ha olika partier som oftast motarbetar varandra istället för att tänka på kommunens bästa. Se Haparanda som ett företag och skapa en opolitisk grupp efter dessa premisser.

   • Tänk i nya banor, eller fortsätt i samma spår som idag. Ni i Haparanda bestämmer er utveckling. Jag har följt er i en herrans massa år, och det är som en LP-skiva som fastnat i samma spår, oberoende av politisk majoritet eller minoritet. Någon gång måste ni hoppa ur spåret eller invänta att kommunen sakta dör. Ni bestämmer. Utan Torneå/Finland så skulle kommunen redan vara i konkurs.

    • Tack för ditt svar. Nu är det ju så att Haparanda kommun på samma sätt som den kommun där du bor, lyder under kommunallagen. Och att det finns en lång tradition som – mycket riktigt – i många fall leder fram till tröghet då många frågor måste ”harvas” i olika instanser. Från nämnder till kommunstyrelse, från kommunstyrelse till kommunfullmäktige . Detta är en långsam process som också i strikt mening är något seg och byråkratiskt. Det senare är baserat på att det finns ett beredningskrav knutet till ärenden som politiken ska fatta beslut om (oavsett om det är de traditionella partierna eller ”nya” partier som är beslutsfattare).

     Alternativet är ju att införa ett slags absolut makt knutet till den eller de som segrar i ett kommunalval. Makt med mycket stort mandat. Men då kommer insynsproblemet. Vem/vilka ska ”gnälla” då och komma med motargument, begära återremiss (som med Värmeverks-frågan i Haparanda kommun eller oppositionens åtesrremisser i fråga om Barents-center) och lyfta kritik och alternativ till det som makten ser som självklart. Detta absoluta system är effektivt, javisst, men också ”diktatoriskt” och mycket farligt sett till insyn och demokrati.

     Jag förnekar inte att det finns och har funnits ”hemliga klubbar” i den kommunala politiken. Vissa av dem helt legitima, andra tramsiga! Haparanda kommun, likväl som Luleå och andra kommuner har en lång tradition av hemlighetsmakeri (t.ex. BC-frågan som Waara dödade (!) och nu när Tornberg har lagt locket på Arbetsmiljöfrågorna). Med diktatur som modell för politik kommer hemlighetsmakeriet att öka markant, tveklöst och insynen i det hemliga rummen kommer att minska om det saknas en opposition.

     Demokrati i den form som utvecklats under mer än 100 år i Sverige – med folkstyre, insyn och granskning (mediernas roll), ombytlighet etc. håller stången mot en hand (obs singularis) som pekar åt ett enda håll. Den gamla devisen passar väl in här: det är bättre med mångfald än med enfald! Det pris vi betalar är byråkrati och långsamma beslutsprocesser, men det är en pris som är väl värt att betala.

 10. Så man bäddar får man sova. Har ett ex. På hur Lena Ekh skötte bland annat en tjänstetillsättning. Om det finns en tjänstetillsättning som inte gick enl. Gängse rutiner och riktlinjer så finns det säkert en till. Leena Ekh var den som intervjuade de sökande och de ringde inte ens referenserna. Grattis Happis!

  • Jag har nyligen varit med om en intervju med Lena Ekh som var det märkligaste jag varit med om. Hon hade storhetsvansinne i sin roll, det märktes av. Men synd för Haparanda stad, som missade en riktigt kompetent medarbetare villig att flytta till kommunen.

 11. Tyvärr finns inga kompetenta, utbildade personer i Haparanda. Haparanda är en kommun med en väldigt lågutbildad befolkning jämfört med de flesta andra kommunerna i Sverige. Det är nödvändigt att anställa människor utifrån. Lite kunskap behöver t.o.m. det lilla Haparanda.

 12. Så som hon Negligerat och sopat alla arbetsmiljöproblem under mattan, så var detta väntat… Hur kan Haparanda Stad nånsin bli en ”attraktiv arbetsgivare” om inte arbetsmiljön är bra? Medarbetarna är det viktigaste en arbetsgivare har.
  Nu gäller att ta nya tag och söka ny chef som prioriterar hur man driver en organisation med 1000 anställda som trivs med sin arbetsgivare! Jag tror på detta! Heja!

  • Alltså, den gängse åsikten är juatt hitresta är väldigt välutbildade och kompetenta till den milda grad så att dom kallas välfärds och pensionsräddare. Bara att etablera ett gott samarbete med migverket så kommer ju bildningsgraden att höjas rejält inom kommunen…

   • Å herregud. Du är alltid i spalterna från din holme, var vill du komma med denna kommentar…?

 13. om man följer med i nyhetsflödet så är det inte så ovanligt att en Kommunchef får sparken…Men samtidigt så hoppas jag HB kan ta fram anledningen…Att den ledande koalitionen i Kommunen Havererar kan ju bli spännande att få följa, återigen ett tungt ansvar på HB….håll läsarna informerade..

  • Håller med !! Styr de pengarna till äldreomsorgen så personalen får vettiga arbetsvillkor

  • Elit i en bra stad som saknar rätt utveckling är som ett gäng tomma konservburkar inlåsta mellan fyra väggar som inte vill eller kan utvecklas. Ingen vidare tanke för en kommun som har möjligheter för de medborgare som verkligen vill och yngre som gärna stannar kvar oavsett lite motgångar. Det dags att samtala lite med varandra istället och besluta efter det, ta gärna rätt beslut!

 14. Tråkigt, jag tycker att kommunchefen har gjort ett bra jobb. Så som det politiska läget i Haparanda är kan man fråga sig vem det egentligen är som borde bli entledigad.

 15. HELT RÄTT!! Ekhs försvar av Lena Asplund trots den senares tokerier var nog sista naula i kistan… Lena Ekh visade på dåligt omdöme då hon sa sig ha förtroende för Lena Asplund trots att Asplund uppenbart begått grova fel i sina tjänsteutövning. Tokigheter har fått förekomma i många år utan att hon undersökt dessa eller gjort något för att stoppa dem.

 16. Vad tråkigt Att sjukvårdspartiet tvingas bort säger ju en hel del. man ska inte kuppa ut den bästa kommunchefen som Haparanda haft på länge.

 17. Tråkigt. Undrar om det bara är allmänt missnöje. De måste ha något giltigt skäl till uppsägningen annars blir det dyrt för kommunen. Det blir inte lätt att hitta en ny som är duglig.

 18. Vi andra avslutar med ett farvälfika men hon tar med sig en rejäl pott. Hennes ekonomi framöver är välplanerad och godkänd av vem?

 19. Kommunchefen har pendlat själv och satsat mest på andra pendlare så visst är det bättre med någon som bor/lever/ kan staden.
  Näringslivskontoret är en hel arme´nuförtiden! Hela gula huset fullt av kommunens utvecklare, men mest egna bolag verkar utvecklas…

  • Inom huset kan vem som helst bli chef utan kunskap och erfarenhet så låt oss dra ner förväntningarna på efterträdare.
   Det är stor skillnad på stämningen på kommunen nu och förr.
   Även vi inne i huset undrar över mycket och hur vissa kan bete sig som de gör och alltid komma undan med allt.

   • Ja hon får väl jobba i KDs tropikhus istället.
    Det där projektet hon och kommunalrådet gav 50.000:- i studiebidrag för, utan något beslut och helt utanför protokollet.
    Vet ett perfekt ställe för KD att lokalisera det tropikhuset.
    För herr kommunalråd tillhör ju dom, som inte vill vi ska ha ett eget badhus i Haparanda

  • Är det någon i gänget som har en gås oplockad med Lena?
   Tråkigt, jag känner inte Lena men tycker att hon har skött jobbet bättre än tidigare ortsbor.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.