fbpx

Agera nu, Karkiainen, Modig och Lahti!

”Tre myndigheter har i sina yttranden framfört tung kritik mot Kaunis Irons ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad gruvverksamhet. De anser att bolagets ansökan i första hand skall avvisas och i andra hand avslås”, skriver Haparandabladet den 10:e augusti.

Detta är fakta!

Fakta är också att dessa tre myndigheters ansvarsområde är avgränsat till frågor som berör vår miljö. Dessa myndigheter har inget ansvar vad gäller samhällsutveckling, svensk industris utveckling, gruvindustrin i Sverige framtid, Sveriges näringsliv, välfärden i landsbygdskommuner och mycket mer.

Det bör framstå som självklart att i en process som analyserar, utvärderar och beslutar i frågan om Kaunis Irons framtid bör i ena vågskålen ligga miljöfrågor och lika självklart i den andra vågskålen ovan nämnda industri- och samhällsfrågor.

Vi har ingen myndighet i Sverige som tar upp en debatt med ”miljöproffsen”. Den ena vågskålen är än så länge tom. Nu gäller det att vi mobiliserar personer som är beredda att ta ansvar för ett framtida samhälle som består av så mycket mer än miljö.

Nu förväntar vi oss att våra riksdagsmän i Tornedalen, Ida Karkiainen (S), Linda Modig (C) och Birger Lahti (V), visar handlingskraft och ser det allvarliga i situationen, tar sitt ansvar och arbetar för att Kaunis Iron fortsatt kan vara en miljövänlig, lönsam och livskraftig gruva i Pajala kommun.

Sjvp i Haparanda, Pia Hulkoff och Anders Rönnqvist

Sjvp i Övertorneå, Ole Lampinen och Tomas Vedestig

Sjvp i Pajala, Lennart Ojanlatva

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

25 kommentarer på “Agera nu, Karkiainen, Modig och Lahti!

 1. Om ett part inte syns så bryr man sig inte och ifall ett parti skriver debattartiklar så är det pga ett stundande val… så hur vill ni ha det ötåbo och Mr Butts??
  Enda partiet som sticker ut och skriver debattartiklar och dylikt ”mellan valen” är nog Sjukvårdspartiet. De övriga är ganska tysta mestadels.
  Fortsätt ni sjukvårdspartister, ni behövs verkligen! Sen får vi hoppas att Kaunis får möjligheter att fortsätta utveckla bygden.

 2. Nu har Sjukvårdspartiet plötsligt vaknat med åsikter! Vad säger de egentligen och ena sidan viktigt med miljön och andra sidan jobben? Partiet har som vanligt ingen egen politik, skall man ställa krav på företaget att åtgärda miljöbristerna enligt lagen eller ta risken att bl.a. Torneälven drabbas av miljögifter som även drabbar Rönnqvist Haparanda! Deras debatt inlägg är enbart i propaganda syfte, för de ju val inom 1 år!

  • Ötå-bo har helt rätt, sjukvårdspartiet är ett renodlat populistiskt parti.
   Dom försöker vinna röster med att ”stryka folket medhårs” med sina populistiska inlägg.

 3. Det är inte fel på miljölagen, utan på företaget som bevisligen inte kan garantera att deras verksamhet inte orsakar problem med bl.a. grundvattnet och utsläpp av gifter i Torneälven! Hur svårt kan det vara för Kaunis Iron att eliminera riskerna, det vet ju vad som skall åtgärdas och vad lagen kräver! Jag är ingen ”miljö mupp” men ansvaret ligger på företaget att åtgärda bristerna!!

 4. Jag har i minnet att det var ett statsråd som solade i Kaunis Iron glansen.Varför visar han inte upp sig idag solbränd och uppspelt?Min fråga är var ,var de idag kritiska myndigheterna innan Kaunis Iron öppnade gruvan efter konkursen?

 5. Minska 80 % på alla hemmåtten, det blir lika rent och du blir inte tjock, alla vinner på det, allra helst laxen.

 6. Det är inga lätta val. Stänger man gruvan så är det bara en tidsfråga innan kommunen måste ställa in sina betalningar. Enligt en artikel i Dagens Industri så riskerar många kommuner i Sverige att inom 10-15 år gå i ”konkurs”. En kommun kan egentligen inte gå i konkurs, men vad gör kommunen då skatteunderlaget inte räcker till driftskostnaderna? En svår nöt att knäcka för ex Tornedalskommunerna med en allt äldre befolkning.

 7. Det är egentligen så enkelt, skryter man om miljard vinst, så nog fan borde man ha råd att sköta hela gruvan på ett miljövänligt sätt.
  Om det finns någon som har siffror Turism, Fiske/ Gruvdrift?
  Jag ser hellre en kompromiss.

 8. Sakfrågan är helt enkelt att företaget vill bryta sin malm så billigt som möjligt, just nu. Alla de problem som gruvbrytningen orsakar på miljön, de får någon annan ta tag i framöver. Huvudsaken är att kunna maximera vinsten, avkastningen på satsat kapital, just nu. Den som påstår annat ljuger…..

  • Detta vill väl alla som driver ett företag, hålla nere utgifter och driva verksamheten så att du får ut så mycket som möjligt och försöka tjäna pengar på det?
   Vill man inte det så är det bättre bilda en intresseförening eller något annat.
   Sen att påstå att man struntar i miljötänket och gör som man vill för att framtiden får ta den frågan istället, det anser jag vara överdrivet.

 9. Hoppas gruvan får fortsätta producera även i framtiden. Det är klart dom ska hålla sig till reglerna, att dom ska se över sina dammar och att Torneälven inte blir förorenad av tungmetaller och avfall. Just för Pajala men även för många närliggande kommuner så är gruvan viktig. Hur vill folk ha det? Jobb, utveckling, möjligheter för tillväxt eller att Pajala avbefolkas och dom få som stannar får betala högre skatter i framtiden? Ska ungdomarna flytta söderut eller bilda familj i Tornedalen? För mig är svaret mycket enkelt.

 10. Kanske ni ska vända er till den riksdagsman i Norrbotten som på riktigt bryr sig? Eller har han fel partibeteckning?

 11. Om kritik kommer från 3 myndigheter så är väl problemet hos Kaunis Iron!
  Gör om gör rätt!

 12. Tips jämför vattnet som ibland (väldigt sällan) släpps ut i älven och det som redan är i älven uppströms så får ni se vilket som är förorenat.. Gruvan förstör inget vatten i älven då det är renare än det som redan finns där! MEN om man VILL ha älven renare så kan man ju fixa alla (raka avlopps rör) från hushåll/stugor längst med stränderna FRÄMST på finska sidan!

 13. Vi kan nog vara lugna!
  Gruvan kommer att fortsätta och tillståndet kommer på ett tag.
  Dessa negativa yttringar från berörda myndigheter är bara ett steg i processen och en del av deras uppgifter, men jag är helt övertygad om att det kommer lösa sig😊💪

 14. Tornedalen får aldrig chansen att utvecklas, den ska vara bara ett rekreationsområde alla måste härifrån som förr. Det är bara att bevilja tillstånd med miljökrav och myndigheterna håller koll på det konstigare än så är det inte. Varifrån ska vi annars ta fram stålet till alla miljöbilar m.m

 15. Det är väl mest fråganom Torneälvens framtid?? Om tornedalingar vill fortsätta fiska lax och sik i Torneälven. Men tyvärr är det så att pengarna styr även det..

  • Torneälven?
   Finns ett statligt bolag som har en gruva 20 mil uppströms som har varit i drift i över 100 år och fisken har fortsatt vandra upp…det stora problemen för fisken är inte Torneälven och våra gruvor, utan det sitter i havsvattnet och där är vi nog överens om att det inte är Torneälven som är den stora boven i havsvattenkvaliteten.

  • Pengar styr allt! Om Sverige ska ha råd att vara en rödgrönrosa ekologisk, humanistisk och feministisk stormakt (som JÖK-regimen verkar för) kommer det att kosta pengar-pengar och natur. Om vi inte ska ha gruvor, skogsbruk, vägar, cement eller adekvat elförsörjning (inkl. kärnkraft) kommer kassan att sina och verkligheten snart hinna ikapp även de mest inbitna gröna khmererna. Naturhänsyn ska tas i stor mån såklart, men det finns ett pris på även det.

  • Malmfältens mineralrika berggrund har avgett salter som Bottenvikens vildlaxar drar sig till, allt sedan senaste istiden. Kalle Kula, ditt kloaklort som du lämpar ut i älven förvillar laxarnas sniffande, vi kan minska detta gift med 80 % utan vidare.
   När Northland öppnade Tapulikroppen 2012 så började laxarna hitta igen till födelseplatserna, åren efter plaskade det lax överallt i Torne- och Muonioälv.
   Varför måste vi förgifta vår natur med hemlort?

 16. Pengarna före allt annat? Nej, även gruvdrift måste bedrivas med naturen i åtanke. Klarar de inte det så får någon annan ta över.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.