fbpx

Haparanda kommun vidtar åtgärder mot smittspridning

Haparanda stad gick under fredagen ut med flera åtgärder med anledning av den ökade smittspridningen i samhället. 

”Vi är i ett allvarligt läge. Det är viktigt att vi tillsammans anstränger oss för att förhindra smittan så att äldre och riskgrupper inte smittas”, skriver Haparanda stad.

Kommunen kan komma att besluta om fler åtgärder men detta gäller tills vidare inom kommunala verksamheter.

Vård- och omsorgsverksamhet

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vi har alla ett ansvar att skydda äldre från smitta. På grund av nuvarande situation kring smittspridningen vädjar kommunen därför anhöriga att för tillfället inte besöka något av kommunens äldreboenden. Istället uppmanas  kontakt med anhöriga via telefon och Skype. Om besök måste genomföras, var uppmärksam på att du är symtomfri och följ personalens råd och rekommendationer under besöket. Kommunen vädjar även om att undvika besök inom LSS-boenden. Kommunen begränsar och stänger aktiviteter inom de öppna verksamheterna som tillhör social- och omsorgssektorn.

Förskola och skola 

Gemensamma firanden inom förskola och skola är inställda. Förskolor kommer att fira Lucia avdelningsvis utan föräldrar. Förskolorna och skolorna vidtar kontinuerligt åtgärder för att minska smittspridningen. Vårdnadshavare informeras löpande via Infomentor.

Kultur och ungdomsverksamhet

Gemensamma evenemang med Torneå ställs in till och med den 19 november och ungdomens Hus verksamhet för ungdomar över 18 år sker digitalt tillsvidare.

Det finns möjlighet att få biblioteksservice digitalt utan fysiskt besök. Kontakta bibliotekets kundservice för alternativ. Skolornas gymnastikhallar och lektionssalar är stängda för uthyrning på kvällstid.

Åtgärder inom övriga kommunala verksamheter är bland annat att miljö- och hälsoskydd ställer in planerade inspektioner och avråder från fysiska kundbesök till förvaltningen. Stadshuset håller öppet, men med restriktioner för besökare.

Ett antal kommunala verksamheter stänger för besök. Det handlar bland annat om värmeverket, kommunförrådet, vattenverket och räddningstjänsten.

Råd till allmänheten

 • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, exempelvis köpcentrum eller gym.
 • Ingen fysisk kontakt annat än dem du bor med.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Haparanda kommun vidtar åtgärder mot smittspridning

 1. Koronablinken ”ladda ner i din telefon” . Den funkar längst den svenska sidan av gränsen älven .

 2. Sverige (Löven och regering) måste börja göra någonting för att hjälpa svenska folket, Visst är det svårt att erkänna att man har gjort fel, när man litat på Tegnell. I Norrbotten har ni inom två dagar nästan lika många som har fått virus, som i hela Finland. Tycker synd om ER.

 3. Sign. G L
  Kommunen, Folkhälsomyndigheten och landstingen uppmanar oss att undvika köpcentrum, gym, mm. Vid läkarbesök så måste man sitta i Hälsocentralens fullsatta väntrum i Haparanda där ingen har munskydd. Borde vara obligatoriskt. Ta ansvar! Tänka på de sjuka!

  • Läs gärna Nya Dagbladet 7/11 där läkaren/neurologen Margerite Griesz Brisson varnar för användning av munskydd som leder till hjärnskador

  • Åt vilket håll ska gränsen stängas? Tror inte det hjälper. Viruset smyger vidare ändå, inte ens önationer som Island och Nya Zealand klarar sig. Följ rekommendationerna…stanna hemma om du har symptom, undvik kontakter, tvätta händerna.

  • Ja, håller med.
   Krav på munskydd borde även införas. En nedstängning av samhället som i andra länder skulle minska smittspridningen radikalt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.