fbpx

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Det här förslaget på placering av vindkraftparker i Pajala kommun gjordes av Naturskyddsföreningen Norrbotten. HB har placerat ut parkerna på en karta. Foto: Bildbearbetning Lars Pekka

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

 1. Naturskyddsföreningen ska värna om naturen ? Är de de dom gör när dom ger tillåtelse att göra hela Pajala kommuns skogar till ett stort industri område?

 2. Halinko/Äihälaki/Vainvaara och Selkävaara är ju kärnområde för kalvning inom Tärendö sameby. Människan kalvar på BB, bättre bygga snurror inne i byarna.

 3. Renarna på seskarö utfodras 1 meter från 5 st vindkraftverk helt orädda för allt t.o.m. varg och Björn.Varför ska nu rika renägare klaga? Jo för att man kan!! Offrkofta på och innefattar statens kapital och sen ta betalt för om nån skjuter vilt på sk deras mark som dom hävdar var deras för att deras ögon sett marken först

 4. Lumivaara området norr om Pajala har i stort dubbelt bättre lämplighets parametrar jämfört med den bäste sydväst om Pajala, när det gäller höjd och avstånd till närmsta byar.

 5. Lilla Pajala kommun ca 6000 invånare . De är ju inte så noga med folket där . Kör över dom bygg ett enda stort vindkraft industri område fy fan . Hoppas verkligen kommunens politiker sätter stopp för detta vansinne.

  • Jodå, men tror ni pengarna kommer rulla in till oss här uppe efter uppbyggnaden?
   Nejdå, stålarna kommer bokstavligen blåsa iväg härifrån.
   Typ till Xi Jin Ping eller liknande..

  • Ärade LP. Hp kommun har 10000 personer varav 5000 med utländsk bakgrund. Deras energisatsning blev ju inget annat än ytterligare en vattenfylld industriell grop i ert område.
   Ni behöver även fortsättningsvis hjälp från oss i Malmfälten och vi ställer välvilligt upp även med miljövänligt el till er, utan att lämna ett gram dödligt avfall efter oss.
   Mina inlägg blir ofta besvarade innan de publiceras i HB webben, det gör inget, detta är också demokrati utav ädlaste slaget, eller hur LP?

  • Haparanda kommun har 10000 personer varav 5000 med utländsk bakgrund. Deras energisatsning blev ju inget annat än ytterligare en vattenfylld industriell grop i ert område.
   Ni behöver även fortsättningsvis hjälp från oss i Malmfälten och vi ställer välvilligt upp även med miljövänlig el till er, utan att lämna ett gram dödligt avfall efter oss.

  • Sverige och Europa vill göra sig fri från beroendet av Ryssland gas och olja ? Men nu så blir Sverige beroende av ett annat kommunistiskt land Kina som är stor ägare av den svenska vindkraften?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka