fbpx

Första coronafallet i länet

NORRBOTTEN: Coronasmittan har nu nått Norrbotten.

Redan i fredags uppgav smittskyddsläkaren Anders Nystedt att sex-sju norrbottningar, nyss hemkomna från Italien, skulle testas för coronaviruset efter att de hade visat sjukdomssymtom. Totalt har tiotalet personer lämnat prover mellan fredag och söndag, och en av dem uppges nu har insjunkat i covid-19.

– Provsvaret kom sent i måndags eftermiddag. Det är en kvinna som har rest i Italien, kommit hem och var frisk. Men efter några dagar insjuknade hon, säger Nystedt till Haparandabladet.

Enligt Nystedt har kvinnan skött sig enligt konstens alla regler och varit insatt om smittorisken. Hon tros därmed inta ha smittat ned så många andra. Men en smittspårning pågår.

Totalt har närmare 50-talet norrbottningar testats, varav några prover togs under måndagen.

Nystedt uppger att alla som har lämnat prover har varit lindrigt sjuka, även kvinnan som konstaterades vara smittad.

– De som smittan kan vara farlig för är gamla människor, de som är 75 år och äldre. Så rådet vi kan ge är, man far inte och hälsar på mormor och morfar om man är förkyld. Framöver kommer nog rådet också att bli, att du som är förkyld, stanna hemma från jobbet, och stanna hemma lite längre än i vanliga fall, säger han och tillägger:

– Var jättenoga med handhygien och hostetikett, det är A och O.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.