Förstärkningsläge i Region Norrbotten

Region Norrbotten går nu åter upp i förstärkningsläge till följd av coronautbrottet i Gällivare, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande som gick ut under söndagen.

Coronautbrottet i Gällivare påverkar vården i hela länet. Förstärkningsläget betyder bland annat ytterligare ökat samarbete mellan länets sjukhus och en kraftig ökning av provtagning och smittspårning i Gällivare. Personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten för att vård ska kunna bedrivas på bästa sätt. Regionkrisledningen, RKL, återgår även till dagliga möten för att snabbt kunna fatta nödvändiga beslut.

– Vi höjer återigen beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet. Det kan även innebära att vi behöver återkalla redan beviljad semester om situationen förvärras.  Men det vill vi undvika i det längsta, då vår personal verkligen förtjänar att få sin semester, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson, regiondirektör.

Ökar behovet av covid-19-vårdplatser kommer en stängd covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus att öppnas igen. Covid-IVA i Piteå förbereder sig för att kunna ta emot ännu fler patienter vid behov.

– Vi gör allt vi kan för att få bukt med pandemin och sätter in alla resurser vi behöver. Här är det också mycket viktigt att gällivareborna och alla andra norrbottningar bidrar till att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, poängterar Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Dagens rapport från Region Norrbotten visar att:

 • Ingen ytterligare personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 950 personer har konstaterat vara smittade i Norrbotten. (Notera att det kan råda viss eftersläpning i rapporteringen av konstaterade fall under helgdagar)
 • Just nu vårdas 27 personer på sjukhus, 7 av dem får intensivvård.
 • Totalt 63 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Förstärkningsläge i Region Norrbotten

 1. Jag tänkte börja tillverka och sälja antikropp plasma, men mitt företag kanske inte klarar av IVA.

 2. Sverige borde stängas omedelbart. Det skulle ha gjorts för månader sedan, när andra länder stängde.
  En nedstängning ger tid till smittspårning och isolering av upptäckta fall.
  Vakna regeringen!

 3. Nu är det dags, att sverige stängs gränsen att corona inte sprider sig till Finland. Inte snusturism till swe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.