fbpx

Förstärkningsläge i Region Norrbotten

Region Norrbotten går nu åter upp i förstärkningsläge till följd av coronautbrottet i Gällivare, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande som gick ut under söndagen.

Coronautbrottet i Gällivare påverkar vården i hela länet. Förstärkningsläget betyder bland annat ytterligare ökat samarbete mellan länets sjukhus och en kraftig ökning av provtagning och smittspårning i Gällivare. Personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten för att vård ska kunna bedrivas på bästa sätt. Regionkrisledningen, RKL, återgår även till dagliga möten för att snabbt kunna fatta nödvändiga beslut.

– Vi höjer återigen beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet. Det kan även innebära att vi behöver återkalla redan beviljad semester om situationen förvärras.  Men det vill vi undvika i det längsta, då vår personal verkligen förtjänar att få sin semester, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson, regiondirektör.

Ökar behovet av covid-19-vårdplatser kommer en stängd covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus att öppnas igen. Covid-IVA i Piteå förbereder sig för att kunna ta emot ännu fler patienter vid behov.

– Vi gör allt vi kan för att få bukt med pandemin och sätter in alla resurser vi behöver. Här är det också mycket viktigt att gällivareborna och alla andra norrbottningar bidrar till att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, poängterar Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Dagens rapport från Region Norrbotten visar att:

 • Ingen ytterligare personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 950 personer har konstaterat vara smittade i Norrbotten. (Notera att det kan råda viss eftersläpning i rapporteringen av konstaterade fall under helgdagar)
 • Just nu vårdas 27 personer på sjukhus, 7 av dem får intensivvård.
 • Totalt 63 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Förstärkningsläge i Region Norrbotten

 1. Jag tänkte börja tillverka och sälja antikropp plasma, men mitt företag kanske inte klarar av IVA.

 2. Sverige borde stängas omedelbart. Det skulle ha gjorts för månader sedan, när andra länder stängde.
  En nedstängning ger tid till smittspårning och isolering av upptäckta fall.
  Vakna regeringen!

 3. Nu är det dags, att sverige stängs gränsen att corona inte sprider sig till Finland. Inte snusturism till swe.

 4. Det måste vara fel, det finns inte corona i Norrbotten. Bara i Stockholm.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.