fbpx

Försvaret bidrar med ambulanser

NORRBOTTEN: På grund av coronapandemin har två ambulanser från Försvarsmakten placerats ut i länet – en i Haparanda och en i Arvidsjaur.

Dessa bemannas av förare från Försvarsmakten och vårdpersonal från Region Norrbotten. Försvarsmakten bidrar med två förare per ambulans.

Pia Näsvall, chefsläkare inom Region Norrbotten, uppger att de behöver just nu fler ambulanser än vanligt på grund av att många insjuknar i covid-19, samtidigt som de har patienter som behöver hjälp av andra skäl.

Försvarets ambulanser ska i första hand användas till sekundärtransporter, för att flytta patienter mellan sjukhus och andra vårdinrättningar. Men kan också vid behov användas till primära uppdrag, så som vid larm och akut sjuktransporter.

Ambulanser innehåller allt från patientövervakning till respirator. Och utrustningen uppges vara fullt tillräcklig för att kunna transportera svårt sjuka patienter, oavsett om de har covid-19 eller någon annan sjukdom.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Försvaret bidrar med ambulanser

  1. Man kan ju bara spekulera i hur stora resurser försvaret haft om inte Sossarna skrotat beredskapslagren av fältsjukhus med tillhörande ambulanser och respiratorer….Inget av den tidens oppositionspartier brydde sig att protestera…allt skedde i samförstånd..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.