fbpx

Försvaret bidrar med ambulanser

NORRBOTTEN: På grund av coronapandemin har två ambulanser från Försvarsmakten placerats ut i länet – en i Haparanda och en i Arvidsjaur.

Dessa bemannas av förare från Försvarsmakten och vårdpersonal från Region Norrbotten. Försvarsmakten bidrar med två förare per ambulans.

Pia Näsvall, chefsläkare inom Region Norrbotten, uppger att de behöver just nu fler ambulanser än vanligt på grund av att många insjuknar i covid-19, samtidigt som de har patienter som behöver hjälp av andra skäl.

Försvarets ambulanser ska i första hand användas till sekundärtransporter, för att flytta patienter mellan sjukhus och andra vårdinrättningar. Men kan också vid behov användas till primära uppdrag, så som vid larm och akut sjuktransporter.

Ambulanser innehåller allt från patientövervakning till respirator. Och utrustningen uppges vara fullt tillräcklig för att kunna transportera svårt sjuka patienter, oavsett om de har covid-19 eller någon annan sjukdom.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Försvaret bidrar med ambulanser

  1. Man kan ju bara spekulera i hur stora resurser försvaret haft om inte Sossarna skrotat beredskapslagren av fältsjukhus med tillhörande ambulanser och respiratorer….Inget av den tidens oppositionspartier brydde sig att protestera…allt skedde i samförstånd..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.