fbpx

Största militärövningen på 25 år är igång

Mellan den 17 april och 11 maj genomförs den militära övningen Aurora 23 i hela landet.

”Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Ett flertal nationer och myndigheter kommer att delta i övningen, som uppges vara den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Omkring 26.000 män och kvinnor kommer att delta och öva allt från beredskapshöjning och mobilisering till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss.

Övningsverksamhet kommer att bedrivas på flera ställen i Norrbottens län. Därmed kan militära transporter på vägarna påverka framkomligheten för civil trafik.

Den 20-25 april genomför Norra militärregionen övningar i länet.
Den 24-30 april genomför Hemvärnet övningar tillsammans med norsk hemvärn. Den 26-28 april genomför totalförsvaret övningar i Kiruna.

Försvarsmakten upplyser om följande: ”Som boende eller resande genom något av dessa områden bör du vara uppmärksam på skyltar och anvisningar och följa trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget”.

För att på ett realistiskt sätt öva mobilisering kommer den 24 april ett mobiliseringsmeddelande att sändas ut via Sveriges Radio P4 över hela landet. Det uppges vara första gången som ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning i modern tid.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Största militärövningen på 25 år är igång

  1. Vi väntar på att Marjavaara också börjar jobba politiskt istället för att skriva insändare som inte många begriper. Vad väntar Du på?

    • Om man INTE begriper en sak så kan det bero på två saker; man begriper inte, eller så vill man inte begripa. I det här fallet är sistnämnda i stor majoritet. Diagnosen för deras tillstånd är given, och problemen man kämpar med kan möjligen avhjälpas med Egovacc. Den stora pandemin som nyligen härjade aktiverade vetenskapen till att utveckla en rad vacciner, utöver de mot covid. Egovacc är ett av de övriga vaccinerna, och det har visat sig vara mycket effektivt mot egoism.

  2. Militären är en sak, men två saker som faktiskt är kopplade till detta, men som ska ligga utanför politikens område; ekonomisk jämlikhet i samhället och miljöfrågorna. Disponibel inkomst av olika slag, lön, pension, sjukpenning, a-kassa, bostadsbidrag, barnbidrag, kapitalinkomster, mm, mm skiljer sig, och denna ojämlikhet ökar. Politikerna kan inte hantera detta, man hör ideligen att ”man månar om barnfamiljer”, ”pensionärer, vård-skola-omsorg”, mm, men det handlar endast om allsköns vilseledande s . . tsnack. T.ex. våra åtgärder är ”bra för Sverige”, men vilket Sverige? De åtgärderna ökar endast tjockleken på plånboken hos dem med tjocka plånböcker. Och de baksluga profeterna som står för politiken gillar läget, men kan naturligtvis inte nämna detta. Jämlikhet borde däremot skötas av t.ex. datorprogram med algoritmer som mäter t.ex. konsumentprisindex och följer upp, och styr alla de faktorer som står för disponibel inkomst och beskattning. Datorer skall göra detta med täta intervaller, säg två gånger per månad. När ojämlikhet ökar skall programmet ordna med bättre prioritering av stöd och bidrag, och korrigerad beskattning av löner och kapital. Datorprogrammet skall också kunna ordna med ökad jämlikhet, naturligtvis. Hela denna hantering skall som sagt stå utanför politikens område och makt! Man skall också återinföra förmögenhets-, fastighets-, och värnskatt. Pengar skall flöda från ställen där pengar finns, till ställen där pengar behövs! Vad annat?! Vi medborgare skall vara mer likvärdiga och åka tillsammans, upp och ner när konjunkturerna svänger! Andra frågor i samhället, försvaret som nämnts, bistånd, mm. De med feta plånböcker, och högre inkomster i form av lön och kapital, och fastigheter av olika slag, skall stå för ökade försvarsanslag. T.ex. alla de ökade kostnader som NATO-debaclet lär orsaka. Med internationellt samarbete jobbar man också för likvärdigare villkor mellan länderna, och man kniper alla sorters skatteflyktingar, planerare och flinare och brottslingar. De skall inte känna sig trygga ens i en grotta i Nepal. Miljöfrågorna skall styras av starka, bindande EU/FN-dekret till alla länder, och stå utanför allsköns bakslughet och förnekande av miljöproblemen. Vad väntar vi på?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.