fbpx

Största militärövningen på 25 år är igång

Mellan den 17 april och 11 maj genomförs den militära övningen Aurora 23 i hela landet.

”Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Ett flertal nationer och myndigheter kommer att delta i övningen, som uppges vara den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Omkring 26.000 män och kvinnor kommer att delta och öva allt från beredskapshöjning och mobilisering till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss.

Övningsverksamhet kommer att bedrivas på flera ställen i Norrbottens län. Därmed kan militära transporter på vägarna påverka framkomligheten för civil trafik.

Den 20-25 april genomför Norra militärregionen övningar i länet.
Den 24-30 april genomför Hemvärnet övningar tillsammans med norsk hemvärn. Den 26-28 april genomför totalförsvaret övningar i Kiruna.

Försvarsmakten upplyser om följande: ”Som boende eller resande genom något av dessa områden bör du vara uppmärksam på skyltar och anvisningar och följa trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget”.

För att på ett realistiskt sätt öva mobilisering kommer den 24 april ett mobiliseringsmeddelande att sändas ut via Sveriges Radio P4 över hela landet. Det uppges vara första gången som ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning i modern tid.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Största militärövningen på 25 år är igång

  1. Vi väntar på att Marjavaara också börjar jobba politiskt istället för att skriva insändare som inte många begriper. Vad väntar Du på?

    • Om man INTE begriper en sak så kan det bero på två saker; man begriper inte, eller så vill man inte begripa. I det här fallet är sistnämnda i stor majoritet. Diagnosen för deras tillstånd är given, och problemen man kämpar med kan möjligen avhjälpas med Egovacc. Den stora pandemin som nyligen härjade aktiverade vetenskapen till att utveckla en rad vacciner, utöver de mot covid. Egovacc är ett av de övriga vaccinerna, och det har visat sig vara mycket effektivt mot egoism.

  2. Militären är en sak, men två saker som faktiskt är kopplade till detta, men som ska ligga utanför politikens område; ekonomisk jämlikhet i samhället och miljöfrågorna. Disponibel inkomst av olika slag, lön, pension, sjukpenning, a-kassa, bostadsbidrag, barnbidrag, kapitalinkomster, mm, mm skiljer sig, och denna ojämlikhet ökar. Politikerna kan inte hantera detta, man hör ideligen att ”man månar om barnfamiljer”, ”pensionärer, vård-skola-omsorg”, mm, men det handlar endast om allsköns vilseledande s . . tsnack. T.ex. våra åtgärder är ”bra för Sverige”, men vilket Sverige? De åtgärderna ökar endast tjockleken på plånboken hos dem med tjocka plånböcker. Och de baksluga profeterna som står för politiken gillar läget, men kan naturligtvis inte nämna detta. Jämlikhet borde däremot skötas av t.ex. datorprogram med algoritmer som mäter t.ex. konsumentprisindex och följer upp, och styr alla de faktorer som står för disponibel inkomst och beskattning. Datorer skall göra detta med täta intervaller, säg två gånger per månad. När ojämlikhet ökar skall programmet ordna med bättre prioritering av stöd och bidrag, och korrigerad beskattning av löner och kapital. Datorprogrammet skall också kunna ordna med ökad jämlikhet, naturligtvis. Hela denna hantering skall som sagt stå utanför politikens område och makt! Man skall också återinföra förmögenhets-, fastighets-, och värnskatt. Pengar skall flöda från ställen där pengar finns, till ställen där pengar behövs! Vad annat?! Vi medborgare skall vara mer likvärdiga och åka tillsammans, upp och ner när konjunkturerna svänger! Andra frågor i samhället, försvaret som nämnts, bistånd, mm. De med feta plånböcker, och högre inkomster i form av lön och kapital, och fastigheter av olika slag, skall stå för ökade försvarsanslag. T.ex. alla de ökade kostnader som NATO-debaclet lär orsaka. Med internationellt samarbete jobbar man också för likvärdigare villkor mellan länderna, och man kniper alla sorters skatteflyktingar, planerare och flinare och brottslingar. De skall inte känna sig trygga ens i en grotta i Nepal. Miljöfrågorna skall styras av starka, bindande EU/FN-dekret till alla länder, och stå utanför allsköns bakslughet och förnekande av miljöproblemen. Vad väntar vi på?!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.