fbpx

Gränsen hålls stängd för resor på fritiden

TORNEDALEN: Arbetspendling och annan nödvändig trafik över gränsen tillåts från och med den 14:e maj. Det blir alltså inga större ändringar vid den stängda finska gränsen.

Detta informerade regeringen under tisdagens kväll.

Det betyder att den inre gränsen hålls stängd även efter den 13:e maj.

Den finska regeringen har förhandlat om sätt att gradvis upphäva begränsningar som beror på coronapandemin.

Något som upphävs den första juni är förbudet mot sammankomster med fler än tio deltagare. Därefter tillåts sammankomster med högst 50 deltagare.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Gränsen hålls stängd för resor på fritiden

 1. Gränsen är inte alls stängd om man är Finsk medborgare, det är fritt att röra sig över gränsen. Begränsningen som Finska staten beslutat om strider mot Finsk lagstiftning. Har varit och handlat där idag.

 2. Stäng gränsen på Svenska sidan. Finnarna kommer vallfärda hit den 14e och hämta snus hörde jag. Forfarande behöver vi köpa överpris mat på ica eller coop istället för lidl.

 3. Det är döden för samarbetet mellan dessa småstäder på var sin sida om gränsen, detta om finska regeringen inte fattar att det i stort är till fördel med det samarbete som alltid funnits där, det är ju dessutom samma folk sen 1809. Vad jag läser av insändarna så tycks det finnas nån slags tråkig ton från många! Var finns EU det skulle ju bli så bra med öppna gränser, vilket skulle gynna alla medlemsländer. Efter denna fadäs där man inte insett samarbetet i tron att Corona bara finns på den sidan om älven men så fort Finland öppnat gränsen så åker man över gränsen och nyttjar fördelarna!

 4. ”Tvillingstad Torneå Haparanda”Nu ser vi hur sårbart samarbetet kan vara.  Nu ställer jag frågan till beslutsfattare i Haparanda. Ni har stängt haparandas simmhall! Hur ser ni problemet idag? Kan ni simma i Torneå nu för tiden? Bilder av skador i simmhallen visar tydligt hur beslutfattare under många årtionde har slarvat renoveringar som skulla ha gjort under drift. Vem bär annsavaret på dessa slarv? Folk hänvisas till Torneå simmhallen.  Vi kan inte tvinga folk på sådarna saker som inte är naturligt.  Vi i Haparanda behöver egen simmhall utan tvekan.

 5. Annikki: Norrbotten har låga tal av covid-19. Det mest troliga är att finländarna inte lyckats stävja covid-19 på sin hemmaplan.

 6. Nu när gränsen fortsätter att vara stängd vilket jag tolkar det som får vi hoppas att folket gynnar de lokala affärer och serviceutbud som finns. För är vi inte nu brydda över det nu och i framtiden kommer mycket att försvinna. Ge fasen i att bära alla pengar till Finland det gynnar inte svenska tornedalen och det näringsliv vi har. Värna om det egna.

 7. Bengt Westman, det finns att läsa i finsk media Yle att Länsi-Pohja Sjukvårdsdistrikt smittskyddsläkare Jyri J. Taskila säger att man spårat totalt 4 smittkedjor som kommit från svensk sida varav 3 av kedjorna har de lyckats stoppa, daterat den 17/4-2020.
  Det är ett faktum att det spridits covid-19 virus från sverige till finland, allt annat är bara dina egna uppfattningar.

 8. Schengen inre gränstrafik öppnas för affärsresor och andra nödvändiga resor 14 maj och framåt. Fritidsresor rekommenderas inte, men det är inte ett förbud enligt uttalanden av finska regeringen. Detta bör innebära att gränsöverskridande handel, inklusive mellan individer, tillåts dvs människorna bör kunna komma till Haparanda. Vem vill att vissa måste flytta till en annan ort för att få ett arbete när företagen stängs. Som exempelvis Ikea, med över 250 anställda.
  Men med denna nyhet är det också viktigt att komma ihåg att epidemin inte alls är över.

 9. De som vill hålla gränsen stängd vill förstöra infrastrukturen i Tornedalen! Om butiker och företag måste stänga för att kundunderlaget blir för lågt så kommer de att upphöra med sin verksamhet. Det är mycket svårare att öppna än att stänga, varför en hel del företag kommer att försvinna, arbetstillfällen och samhällsekonomin blir färre/lägre och människor tvingas flytta till ställen som bättre klarar dessa kriser. Jag tror att vi får en flyttvåg från Tornedalen till större orter längre söderut när den här krisen är över. Är det verkligen det vi vill? Nej, öppna gränsen snarast annars skyndar

 10. Som jag tolkar skrivningen så blir gränsen öppen för betydligt fler med familjeförhållanden på båda sidor och för andra angelägenheter. Det är bra då en stängd gräns blir väldigt förödande för människor och näringsliv på båda sidor om Torneälven.
  Annikki, vad har du för bevis för dina påståenden, bara dina egna uppfattningar.

 11. Kan inte alla bara acceptera att det är viruset som är den ”dumma” och det har ingen nationalitet, det smittar den person, eller djur, som kommer i dess väg. Virusets har heller inte sitt ursprung vare sig från Finland eller Sverige. Så…. det är vare sig svenskarnas eller finnarnas ”fel” att folk blir sjuka, eller att viruset kommit in i respektive land. Det hade aldrig gått att undvika oavsett vilka åtgärder som vidtagits. Ska Ni prompt skälla på någon så är det inte varandra, utan på viruset……

 12. Jag är övertygad om att den västra gränsen kommer att öppnas klockan 00.00 mellan 13-14 maj. Det kan inte fortsätta på detta sätt att den finska regeringen bryter mot Schengens mänskliga rättigheter beslut om fri rörlighet, även om att vi inte ännu har vunnit mot coronapandemin.

 13. Det verkar vara svårt att fatta att många fall av coronaviruset har blivit överfört från sverige till finska sidan tex outokumpu 2av3smittokedjor i kemis lasarett härstammade från sverige och ytterligare ett fall av corona nåntans i finska lappland i går och det kom ju också från sverige så finland gör det enda rätta att hålla gränsen stängt

 14. Nästa gång kanske Sverige stänger gränsen ex. vis för arbete i Sverige vi har ju så många invandrare i riket ändå!

 15. Det är kanske bra beslut att stänga gränsen helt och hållet för det inte behövs så många restauranger, eller snusäffärer och det räcker med en matäffär t.ex. Coop. Haparandabor kan börja pendla till Luleå när kvarvarande företag en efter en stänger. Även Ikea kan flytta till Oulu som Ikeas ledning tidigare hade planer.

 16. Med stängd gräns smittar finnarna mer sig själva än komma hit och smitta happisbor. Hoppas gränsen blir stängd hela året!

 17. Finska politiska femman borde ta en titt på statistiken. Löjligt. Ingen som vinner i slutändan.

 18. För många ftg i Haparanda är 2020 ett förlorat år, men det innebär inte att ftgen stänger igen. Affärsidén är det inget fel på. IKEA,Ica Maxi, Polarica (åtminstone köttsidan) m.fl. är kloka nog att inse det och att kunderna återkommer, det gäller nu att kunna hålla ut. Officiell statistik över smittade vet vi är ”fel” då många som har alla symptomer inte testas. Viruset finns här i Haparanda och klokast är nog att följa de riktlinjer som finns (tänk på att över 1/3 del av befolkningen i Hapda är över 65 år, dvs tillhör riskgruppen ”ålder”, så var extra rädd om dem).

 19. Sverige har nått sin kulmen av smittan och den har börjat ebba ut, Finland förväntas nå sin kulmen först i höst.

  Antalet smittade i Norrbotten är endast 106,8 per 100.000 invånare men på Finska sida är det hela 182,4 per 100.000 invånare.

  Haparanda har bara haft 2 smittade (som har tillfrisknat) medans Torneå har 33 smittade.

  Hoppas att Sverige stänger gränsen till Finland resten av året! så att Coronasmittan som härjar fritt i Torneå inte besmittar oss i Haparanda också! För vi är friska, barnen får gå i skola, restaurangerna är öppna och så vill vi fortsätta. Den svenska modellen vinner!

 20. En stängd gräns kan leda till att många företag stänger sina dörrar, inte bara i Haparanda utan över hela gränsen i Sverige. Kanske bl.a. Ikea?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.