fbpx

Gränsen inte stängd för finska medborgare

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

TORNEDALEN: Detta kom fram i ett flertal nyheter under veckan.Bland annat finska Yle och tidningen Helsingin Sanomat rapporterade i onsdags om att finska medborgare egentligen inte får stoppas från att lämna landet eller återvända.

Johanna Vuorelma, forskarprofessor av politik, säger till Yle att det strider mot grundlagen om finska medborgare stoppas.

Och den femte maj svarade inrikesminister Maria Ohisalo på en fråga av Yle att finska medborgare får lämna landet och återvända utan att regeringen kan förbjuda det.

Dock förutsätts att personer, som återvänder till Finland, stannar i karantänliknande förhållanden.

I torsdags dementerade finska inrikesministeriet att de skulle ha ingripit i rörelsefriheten som säkras av grundlagen.

Det skrivs att målet med begränsningarna är att skydda människoliv och hälsa samt förebygga spridning av coronavirus.

– Beslutet kränker inte rättigheterna för personer som omfattas av Europeiska unionens lagstiftning om fri rörlighet ellernågons rätt att få internationellt skydd.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Gränsen inte stängd för finska medborgare

 1. Så, om man kommer från jobb i Finland, och tillbaka hem för ledighet så får man resa tillbaka på jobb i Finland. Ska man då ha arbetsgivarens intyg och visa upp vid återresa till Finland?

 2. Råd till svenska staten: Gräv ut Rajalla-gropen både norr och söderut till torne älv.

 3. Som vanligt så går den tornedalska egoismen före spridningsrisken för coronaviruset.
  Här säger både svenska och finska myndigheter att smittspridningen ska reduceras till ett minimum och en uppgift som hjälper till med detta är att stänga ned gränsen under en tid men som vanligt ska folket i Tornedalen gå emot dessa beslut.
  Bara för att gränshandeln och folk vallfärdas över gränsen är det ingen rättighet i dessa tider.
  Många säger att Närke är ett gnällbältet men det riktiga gnällbältet är Tornedalen.

  • På vilket sätt är Tornedalen egoistiskt? Ta en titt på Stockholm och andra delar av Sverige som sitter på uteserveringarna och har haft sin rätt att resa all dess tid medans vi i Finland blivit tillsagda att vi inte får. Här bor så många människor som har sin partner, familj och diverse saker såsom vården, apoteket och jobbet på andra sidan. Bor man inte här eller inte på något sätt är sammanflätad på något vis till två olika länder ska man inte yttra sig. Har varit så oerhört jobbigt att inte få träffa sina kära när man har behövt det för att regeringen har uteslutit att berätta om vår frihet. Trots med friheten att resa fritt nu ska man som ansvarsfull medborgare ta sitt ansvar, man behöver inte handla snus precis men träffa sin familj är en viktig sak.

 4. Onko meitä huijattu? Rajat on ollu Auki siittä Asti kun mie olen syntyny 60 luvula.vapaasti kulkenu rajan Ylitornio ruotsinpuolelle 60 vuotta. No aikansa sitä on elätty ku tämmönen aika Tulee.

 5. No det är ju alldeles åt hellskotta. HBbladet skulle ju också kunna bedriva lite undersökande journalistik. Helt enkelt fråga Gränsbevakningen vilka instruktioner har fått? Om de påstår att direktiven enligt vilka de i flera veckors tid har stoppat invånare helt lagstridigt, kommer från den finska regeringen, är det riktigt graverande för regeringen. Om de påstår något annat ärt det lika illa för gränsbevakningen. Jag förväntar mig att tidningen på allvar försöker utreda vad det är som har hänt och varför. Tack i förväg!

  • Det verkar så att gränsbevakningen försöker rädda sitt skinn genom att påstå att de försökt lämna rekommendationer istället för att säga vad den finska grundlagen säger. Otroligt men sant, det är många lagbrott som begåtts. Som finsk medborgare tycker jag inte alls om detta. Hoppas att justitiekanslern i Finland granskar eländet.

 6. Varför censurerades min kommentar till den här artikeln?

  Inte mycket mening med att kommentera när ni inte släpper in det man skriver trots att det är hövligt formulerat.

  Var jag för kritisk mot Finland och den svenska regeringen?

 7. Går ej att komma in i Finland om du är svensk medborgare. Däremot kan finnarna åka fram och tillbaka hur mycket dom vill. Finland är med i EU men EU har inte kommit till Finland ännu!!

 8. Rajan on oltava auki niin kauan kuin olemme EU: n jäseniä.
  Vapaa liikkuvuus Suomen ja Ruotsin rajalla hallitaan kolmella tasolla: Suomen perustuslaki, Euroopan unionin perusoikeuskirja ja pohjoismaiset sopimukset.
  kaikkien näiden lakien ja erityisesti Suomen yhdessä Euroopan unionin kanssa hyväksymien perustuslakien kanssa.
  Suomi ei voi myöskään kieltää muiden EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta, eli myös Ruotsin kansalaisilla tulee olla vapaa liikkuvuus rajan yli. Vain korkean tason terveysviranomaiset voivat ottaa käyttöön ainutlaatuisen hätätilanteen ja katkaista viralliset palvelut ja perhesiteet Haaparanta-Tornion ystävyyskaupungin kansalaisille. ja koko Länsi-Rajalla.
  Olen osa tätä palapeliä, mutta rajan on oltava avoin. Suomen tyttöhallituksemme ei myöskään saa leikata oikeuksiamme EU: ssa. Suomen hallitus ei ymmärrä ennen kuin kertoo heille, kuinka tärkeää on, että Suomen hallitus ei saa sulkea kokonaan yhteiskuntaamme.
  Reino Rissanen Haparanda-Tornio

  • Om nån åker till Haparanda och köper snus, ska dom vara 2 veckor karantän hemma? Vad händer om samma typer kommer redan om en vecka tillbaka till Haparanda?
   Då är dom ju definitivt inte karantän, utan springer i affärerna.
   Vem kollar att karantänreglerna följs? Tullen?

 9. Gränsen kommer att vara öppen så länge vi är medlemmar inom EU.
  Fri rörlighet vid den finska-svenska gränsen styrs av tre nivåer: den finska konstitutionen, Europeiska unionens stadgar om de grundläggande rättigheterna och de nordiska överenskommelserna.
  med alla dessa lagar och framför allt de konstitutioner som Finland har antagit tillsammans med Europeiska unionen.
  Finland kan inte heller kunna förneka den fria rörligheten för andra EU-medborgare. Dvs. att även svenska medborgare bör ha fri rörlighet över gränsen. Endast hälsovårdsmyndigheter på hög nivå som kan införa ett unikt nödsituation och stänga officiella tjänster och familjeband för medborgare i tvillingstaden Haparanda-Tornio.
  Jag är en bit i detta pussel, men gränsen måste vara öppen. Vår finska tjejeregering får inte heller klippa av våra rättigheter inom EU. Finska regeringen förstår inte innan man berättar till dem hur viktigt det är att man inte får stänga totalt vårt samhälle.

  Reino Rissanen Haparanda-Tornio

 10. Inte bara för Finska medborgare, även Svenska och andra EU medborgare har fri rörlighet över gränserna. Detta förbud som Finland genomförde och hittade på var mot lagen, men det höll dom ju tyst om, så när dom förhindrat oss här på gränsen att röra oss fritt så har det varit olagligt.

  • Inte sant, svenskarna kan inte komma till Finland..Bara Finska medborgare kan komma…

   • Stämmer inte, har varit dit senast igår med mitt Svenska pass, lagen ger alla EU medborgare fri rörlighet. Fick skriva på ett papper och dom frågade vad jag hade för ärende, sa att jag ska handla och tanka bilen. Inte mer med det sen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.