fbpx

Gränsen öppnar för gränssamhällena

Gränsen mellan Torneå och Haparanda öppnar för svenskar som bor på orten. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Idag öppnar gränsen mellan Torneå och Haparanda för svenskar som bor i Haparanda samt övriga som bor inom gränssamfundet. 

Till gränssamfundet räknas de som bor inom gränsområdet och de som naturligt lever inom området. Till gränssamfundet räknas personer som på Svenska sidan bor i närheten av väg 99, på Finska sidan de som bor i närheten av väg E8 (medräknat området mellan vägarna och riksgränsen) samt de personer som bor i tätorten Haparanda-Torneå, enligt det finska gränsbevakningsväsendet.

På den hemsidan står det att gränsbevakningsmyndigheterna i första hand kommer att förlita sig på att personerna som passerar gränsen lämnar riktiga uppgifter angående om att de hör till gränssamfundet. Vid behov, när gränsbevakningsmyndigheterna anser det nödvändigt, ska personen kunna bevisa tillhörigheten med något officiellt dokument, som exempelvis ett personbevis från skattemyndigheten, som man kan ladda ner digitalt med mobilt bank-id.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Gränsen öppnar för gränssamhällena

  1. Börjar nog gå dåligt för butikerna i Torneå när vi plötsligt är välkommna! 😂

    Nåja de får behålla sitt utbud jag har i alla fall börjat näthandla! Mycket bekvämt! Behövs inga pass eller förklaringar till FDR-vakter.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.