fbpx

Godtycket vid gränsen når nya höjder

LEDARE: Finska regeringens beslut om lättnader vid gränsen i Tornedalen bidde bara en tummetott. Låt oss inte ilskna till, utan vänta på bättre beslut.

Förra fredagens ledarspalt konstaterade att Finlands regering lättar på trycket vid gränsen. Jag kände mig nöjd med beslutet, men konstaterade också att det tagit sex månader för finska regeringen att inse det som gränslandets folk förstått redan efter ett par månader, att Tornedalen inte går att dela.

Det var därför med tillförsikt som den gångna måndagen inväntades.

Det blev pannkaka.

Hur tänker den finska regeringen och vad är det för krafter som vill bygga på motsättningarna och problemen för gränslandets folk?

Gränsen skapades 1809 av människor utan förankring, insikt eller förståelse om konsekvenserna av deras beslut.

Gränsen fortsätter att försvaras i samma anda, nu framförallt i Helsingfors.

Sverige har kommit att vara världens avvikare när Folkhälsomyndighetens sakkunniga, på goda grunder, fått ansvar för landets corona-strategi.

Strategin har varit utskälld, hatad, avskydd, fördömd, utdömd och setts som både galen och avvikande där ansvariga tjänstemän och chefer mer än idiotförklarats. Det har skett inte minst av de hårda förespråkare som vill stänga ned samhället på alla möjliga sätt.

Inte minst i vårt kära syster- och broderland Finland har Sverige fått utstå kritik. Svenskar på besök i Finland har känt obehag och ifrågasättande.

Vilket land som har gjort rätt, vet vi inte ännu. Vi ser att bland annat Spanien som haft betydligt hårdare restriktioner går åt fel håll vad gäller smittspridningen. Inte heller kring detta, kan vi idag dra några stensäkra slutsatser.

Jag gläds åt att Norrbotten nu har noll individer som vårdas på sjukhus för covid-19 men ännu kan vi inte sätta exakta datum för när kriget mot pandemin är över.

Det enda vi kan är att lita på att individer sköter sig och lever ett liv där riskerna minimeras.

Om vi överlåter till individer att följa uppmaningar, hellre än att styras av förbud och myndigheters övermakt är det en grundförutsättning att befolkningen har ett gott förtroende för myndigheterna. Därmed krävs att myndigheter tar beslut som är grundade på vetenskap och beprövad erfarenhet och förstås att de inte påverkas av särintressen.

I det sammanhanget undrar jag vad finsk regering och myndigheter grundar sitt beslut på, om tumme-tott-lättnaden vid gränsen för svenska medborgare. Där boende i gränsnära centralorter och boende längs riksväg 99 tillåts komma in i Finland medan boende i Nikkala, Sattajärvi, Aapua och Vyöni stoppas? Boende i Svanstein lär släppas in, medan Rantajärvi-borna (troligen) får se röda spaden vid gränsen.

Godtycket vid gränsen har vi levt med i ett halvår. Nu har det nått nya höjder.

Uppenbart saknar Finlands regering insikt och kunskap att ta välgrundade beslut om gränsregionen genom att de skapar nya gränser i ett gränslöst land.

Om det tycker jag illa. Jag rent av ilsknade till i början av veckan. Det har nu gått några dagar, det har gett tid till eftertanke.

Jag vill inte falla i fällan att fördöma, avsky eller uppmana till vidare protester.

Vi får helt enkelt acceptera att Finlands regering tyvärr inte förmår bättre än så här och tålmodigt invänta framtida bättring. Smittskyddsläget är gott och är vi bara fortsatt försiktiga torde väntan vara begränsad.

Örjan Pekka, ledarskribent

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Godtycket vid gränsen når nya höjder

 1. Sympati för Sverige, som agerar i frihetens namn.
  I Finland stängs det fabrik efter fabrik etc. Landet tar enorma lån för att hålla landet på fötter.
  Svenskarna köper alltmer finska företag typ Boliden, Telia, SSAB etc. Frågan VEM styt landet i framtiden är intressant!

  • Oulu, hetki vain, Boliden, Telia, SSAB, är det finska företag? Oleks sie päisää Oulu tai oleks sie joku verkkopeikko Leningradistsa?

 2. Den 19 september är det 6 månader sen gränsen stängdes och enligt EU:s regelverk så skall alla gränshinder i den inre marknaden endast få vara under 6 månader, vad händer efter detta datum. Det som göms i snö, kommer upp tö, så nu ger finnarna allt för att komma ifrån sitt komplex mot storebrors Sverige. År av tystnad har blommat upp i Finland, svensk hatet blommar i hela landet. Dessutom så är språk kunskapen i ett Finland som skryter om sina grammatiska kunskaper om död med Covid i Sverige, lika med att sjukdomen dödat alla. Död med eller av Covid, är en stor skillnad.

  • Gränspendlare; till största delen består finländarna av kloka och förståndiga människor. Men med ett undantagstillstånd i landet gör de inte sina röster hörda. Det är bara en viss klan som håller sig framme med ett tämligen enkelt budskap.

 3. Finland har EU:s striktaste gräns för att tillåta inresa, detta utan att presentera några som helst belägg för att gränsstängningen är effektiv i förhållande till den skada det orsakar människor. Varken WHO eller ECDC rekommenderar allmänna gränsstängningar som en bra åtgärd, utan detta är bara rent tyckande från finska regeringens sida.

  Det är bra att kommissionen återupptagit arbetet med att bända upp gränserna och att EU återupprättar den fria rörligheten. Vårens försök fick ju merparten av EU att öppna sig (ej Finland), nu hoppas jag att kommissionen påbörjar rättsliga åtgärder mot länder som inte respekterar den fria rörligheten vi EU-medborgare har. Nordiska rådets överenskommelser om fri rörlighet är ju uppenbarligen inte värda papperet de skrivits på, ingen juridisk instans har tagit itu med frågan.

  Den hysteri som drabbat finska regeringen kommer tyvärr skapa långvariga problem för integrationen i Tornedalen: vem kommer våga förlita sig på att gränsen är öppen om Finland någon gång öppnar den? Haparanda och Torneå stad har ju länge försökt samarbeta om kommunala anläggningar, vilket är förnuftigt ur skattebetalarperspektiv, men helt utan förvarning kan man på andra sidan älven bussa på beväpnade vakter när haparandabor vill utnyttja anläggningarna. Det är en stor förlust för båda kommunerna att finska regeringen krossat förtroendet.

 4. Man ser här på kommentarerna vad gränsstängningen gjorde, motsättningarna mellan finländare och svenskar har ökat oerhört mycket, smutskastningen och beskyllningarna haglar tätt, det lilla samarbetet och förståelsen mellan Torneåbor och Haparandabor som har förekommit verkar nu vara som bortblåst. Det man ser är att ”svenskhatet” har bubblat upp hos många, dom verkar gotta sig i att det har dött väldigt många i Sverige medans ”vi i Finland” är betydligt ”bättre” på att handskas med pandemin, trodde inte att det var en tävling länder emellan.

  • Jo, jag håller med dig. Finskhatet har också kommit ur bubblan. Den har alltid funnits där, hos dem som bor i Haparanda, men det har inte varit socialt korrekt att säga rakt ut, som man nu gör p g a upplevda särbehandlindgen orsakad av pandemin. Jag undrar när fylls kriterier för åtalet : hets mot folkgrupp, och jag menar den finska folkgruppen. Så pass felaktiga och hårda ord om den finska befolkningen i Finland används här.

 5. Läste om evakueringen 1944 då Sverige tog emot mer än 50 000 flyktingar. Jämför mot regeringstjänstemannen som i vintras fick frågan om vi kunde ta del av beredskapslagren där svaret var att Finlands lag förbjuder det.
  I samma artikel om evakueringen framgår att vår ambassadör fick lämna Helsingfors när denne framfört att Finland borde avbryta anfallet vid den tidigare gränsen. Samarbetet med Tyskland var också känsligt sett till att de ockuperat två andra nordiska länder. När sedan Finland behövde hjälp fanns Sverige där och hjälpte även förfäder till de som debatterar här med evakueringen. Så låt oss tänka stort när vi vänligt visar upp våra handlingar till gränsmilitären.

 6. Vi har ju sett hur duon tegnell och stefan löven har skött coronapandemin kanon duktiga dem har fått ihjäl bara 6000människör hittills och mer lär det bli när dem två svenska gudar får bestämma

 7. Ett himla liv….
  Från Sverige och svenskar som angriper grannländer som gör allt med både finanser, resurser och politiker (som tyvärr sverige inte kanske har längre) för att bekämpa ett virus som både dödar och ger andra komplikationer åt helt friska människor.

 8. Rasismen, hatet och avundsjukan mot Finland når nya höjder. Som tur är är Haparanda inte Sverige, lika lite som Sverige är Haparanda. I Sverige finns många högre utvecklade samhällen än Haparanda. Hur kommer det sig att även om gränserna mot Norge och Danmark också är stängda jämförs inte dessa länder med t.ex Nord-Korea? Eller med östblocken?
  Det är klart, Haparanda är ingenting och ännu mindre utan Torneå. Inga arbetstillfällen, låg utbildningsnivå, låga inkomster, ingen kultur, inga intressanta affärer. Torneå har högskola, storindustri, mycket kultur osv.

  • Jag undrar, har Sverige förändrats till ett rasistiskt land? Varifrån kommer hatet? Jag känner inte igen ”Folkhemmet” som låter åldringar och invandrare dö i corona? Nästan 6000 döda skulle vara en katastrof i Sveriges grannländer, men inte i Sverige ?

   Varför är Sverigefinnarna överrepresenterade i dödsstatistiken? Är det bara patienter med svensk efternamn som får vård för corona? På våren dog makan till min goda vän från skoltiden i corona, i bara 50-årsåldern. Paret bodde i mellansverige och både var Sverigefinnar.

   Jag kommer ihåg från min ungdom, när jag bodde i finska Tornedalen, då var Sverige en förebild för alla länder i världen. Olof Palme som vågade kritisera t.ex Vietnamkriget var min idol.

   Här i Lilla-Ryssland försöker vi kämpa att ingen ska få coronasmittan.
   Genomsnitt 20 positiva testresultat per dag är ett misslyckande hos oss. Visst, total stängning av gränsen mellan Happis och Torneå var fel, men Finland stängde på våren också skolorna, restaurangerna och hela Nylands landskap. Det är sant, att våra beslutsfattare sitter i Helsingfors och inte känner till, hurdant unikt område Tornedalen är.

   Hoppas att vi får fungerande vaccin så snart som möjligt och denna mardrömmen går över. Eftersom jag tillhör coronas riskgrupper jag måste vänta tills allt detta är över innan jag kommer att kunna handla på IKEA, ICA-Maxi osv i Haparanda. Hoppas att vi som bor i Finland lite längre bort från gränsen – ink alla hudfärger – är välkomna också i fortsättningen.

   • Jag håller med helt.
    Sverige har bland den högsta dödligheten i världen. Trots detta går media och den s.k. ”oppositionen” i riksdagen i de styrandes ledband. Sverige borde ha gjort som andra länder och stängt ned landet. FHM och landets regering valde fel väg när de gjorde tvärt om mot WHOs råd och övriga världen. Av prestigeskäl vägrar de ändra sig och påstår sig ha gjort rätt.
    6000 döda, de allra flesta helt i onödan. Trots detta kommer ingen att straffas.

   • Timo, du är som du vet redan mer välkommen till Haparanda än jag är välkommen till Torneå. Du behöver ej riskera att förhöras av nån federal gränsvakt med godtyckligt mandat, och jag tror ingen haparandabo kommer att kalla dig finnjävel, eller skada din bil etc. Sen är det trams att dra rasistkortet, där bör nog finnarna själv se sig i spegeln och fundera på hur ni bemöter invandrare eller kanske finländare som pratar svenska som modersmål. Nyland och Helsinfors nämner du, via finlandssvenska bekanta vet jag att man ej bör tala svenska i korvkön i Helsingfors en lördagkväll. Slutligen, att patienter i Sverige prioriteras via ursprung är rent trams. Slutligen apropå Palme, så undrar jag vad han hade sagt om Finland hade byggt en järnridå mot Sverige?

  • Petrus, att dra rasistkortet i detta sammanhang funkar ej, det är bara löjligt. Det handlar nog mer om missnöje med finska myndigheters beslut och hur de tillämpas. Om du sen tycker att affärerna och kulturen i Finland passar dig bättre än i Sverige är det ditt val, du får gärna lyssna på humppa på Tullin Pubi för min del. Apropå gränshandel var det såvitt jag vet betydligt fler finnar som handlar i Sverige än tvärtom.

   • NI har inte råd. Att handla i Finland. Så pass fattigt är det i Haparanda. Det var ju dags att bubblan NI lever i att avslöjas. Att man är svensk är lika med att man är rik och har hög välfärd i samhället. Det är inte så, så kom ut från bubblan och bli bekant med verkligheten. Det räcker inte att man säger ” vi bor i Sverige, jag är svensk..” , det ger inget skydd, och inga pengar heller. Försök och hitta balans i er självbild, så att den motsvarar verkligheten.

    • Gränsjägarna har inte några arbetsuppgifter vid ryska gränsen och inte heller på flygplatser eller färjeterminaler på grund av minskat resande. De står och hänger här istället för att vara permitterade. Praktisk lösning som myndigheterna hittat på fram till i alla fall 31 oktober.

     • Och vart tog EU vägen? EU verkar ha varit helt oförberedd på pandemin. Är det för få byråkrater i Bryssel kanske? Dödsstatistiken för Corona exempelvis kontrolleras olika mellan länder men jämförs ändå.

   • Timo; ”Jag undrar, har Sverige förändrats till ett rasistiskt land.” Jag, Petrus, är långtifrån den enda som undrar.
    Oj förlåt, jag glömde. Nog finns det kultur i Haparanda; Classic Motor Meet!

 9. Finnarna vill visa sin makt åt storebror efter flera års missnöje? Nu vill de kroka arm med sin storebror Putin och visa att de kan minsann, de också vara en vän med öppna armar?

 10. Undrar vad som hänt om på gränsen projektet blivit av ?
  Om Haparanda och Torneå byggt ihop och hade blivit nästan färdigt?

 11. Nåväl, har nu klarat mej från att besöka ”Pikku Ryssä” i ett halvår. Det fungerar alldeles utmärkt, vi har ju allt på våran sida och dessutom gynnar vi våra egna företag och butiker etc. Så nu är det färdig åkt över gränsen, man behöver inte gå över ån efter vatten.

 12. Svårigheten ligger väl i att Finland accepterar egentligen inte smittan överhuvudtaget. Varje fall anses mycket allvarligt och föranleder kraftfulla åtgärder. Nästan som i Nya Zeeland. Inställningen i Sverige är faktiskt helt väsensskild. Det blir väldigt svårt att hitta en fungerande kompromiss. Det är mycket tråkigt.

  • Som Tornio bo har jag inte märkt av något hat mot svenskar, men däremot i haparanda har jag hört folk uttrycka ett hat mot finnar och torniobor. Det är väl änfå inte inte tornios fel att gränsen är stängd…

 13. Eftersom Haparandabladet inte gör det får vi läsare påpeka den disciplinlösa och nonchalanta svenska hållningen till pandemin. Läkare som får instruktioner om att de telefonledes kan utdöma åldringar till morfinbehandling och en förhoppning om en snar hädanfärd. Närmare 6000 döda ligger i världstoppen och journalisterna presenterar Grönköpingsmässiga ursäkter.

  • Ja, epidemin har skötts under all kritik i Sverige. Svenska styrande borde ställas inför rätta och åtalas.
   Fast tjänstemannaansvaret togs bort och vi har ingen författningsdomstol. Så den styrande eliten kommer undan som vanligt.

 14. Tornedalsrådet har inte något syfte mer – kan inte påverka grannen som börjar närma östblocket mer och mer.

 15. Det tycks vara så att det är läkarherrarna Taskila och framför allt Broas i Rovaniemi som styr opinionen och åtgärdsbesluten i Lappi och regeringen fungerar bara som radergummistämpel i beslutsfattandet. Speciellt Broas har kommit hela vägen med obekräftade antydningar, beskyllningar och osanningar om läget i Norrbotten. Det är sorgligt att riksdagsmännen och -kvinnorna från Lappi inte kan/vill styra frågan bättre utifrån de förhållanden som råder i gränsregionen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.